Neterselseweg 15, Bladel

Inleiding.

Aan de oostelijke zijde van de noord-zuid getraceerde Neterselseweg staat, met de nokas haaks op de weg, een KORTGEVELBOERDERIJ uit omstreeks 1925, opgetrokken uit betonstenen. Ten zuidoosten van de boerderij staat een schuur op globaal rechthoekige plattegrond. Omstreeks 1950 is tegen de zuidelijke gevel van de boerderij een haakse eenlaags uitbouw onder plat dak gerealiseerd.

Beschrijving.

De eenlaags boerderij heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een wolfdak met tuile du nord pannen. Op het zuidelijke dakschild staat een gemetselde schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in betonstenen en voorzien van smeedijzeren muurankers en een muizetandlijst van baksteen. De symmetrische westelijke straatgevel heeft drie vensterassen met centraal een opgeklampte deur met bovenlicht en wordt aan beide zijden geflankeerd door een T-schuifvenster, alle met een getoogde strek en een gecementeerd boogveld. De zolderverdieping wordt belicht door twee kleinere T-schuifvensters. In de noordelijke zijgevel is een T-schuifvenster, een opkamervenster, een onderliggend keldervenster en in het bedrijfsdeel een vijftal betonnen rechthoekige stalvensters en een drietal staldeuren. In de zuidelijke zijgevel zijn een rechthoekig T-schuifvenster en een breder samengesteld schuifvenster. Voor de westelijke en zuidelijke gevel van het woonhuis staan een viertal leilinden. Het ten noorden van de boerderij gesitueerde erf is onverhard.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege het gebruik van betonsteen. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een gave ontginningsboerderij in betonsteen uit het interbellum uiterst zeldzaam.

Neterselseweg 15 5531 PH Bladel Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij