Demmerik 55, Vinkeveen

Omschrijving complexonderdeel 2

Evenwijdig aan de boerderij gelegen SCHUUR op rechthoekige plattegrond onder zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De voorgevel is versierd met rollagen en banden van verblendsteen. Alle vensters zijn van gietijzer. Aan de voor- en achterzijde zijn uitgezaagde windveren aangebracht.

De voorgevel is symmetrisch, met in het midden een dubbele deur en ter weerszijden daarvan een venster met getoogde bovenzijde. In de top is een hooiluik gezet.

De linkerzijgevel heeft een tweetal deuren en twee stalvensters.

De achtergevel bevat twee mestdeuren en een hooiluik met bovenlicht in de top.

In de rechterzijgevel zijn vier stalvensters en een deur gezet.

Waardering complexonderdeel 2

De schuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid en de decoratieve detaillering, alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de ernaast gelegen boerderij en de boerderijstrook Demmerik.

514689

Inleiding

In 1913 aan de Demmerik opgetrokken BOERDERIJCOMPLEX. Het complex is ontworpen in eclectische trant en werd gebouwd in opdracht van de familie De Lange.

Omschrijving

Het complex ligt op een door sloten omgeven rechthoekig perceel, haaks op de Demmerik en het bestaat uit de volgende onderdelen:

- de boerderij (complexonderdeel 1)

- de schuur (complexonderdeel 2)

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een boerderijcomplex met eclectische invloeden. Het is van ensemblewaarde binnen de boerderijstrook Demmerik.

Demmerik 55 3645 EB Vinkeveen BY Ja
G 380 Vinkeveen