Rovérestein, Bilthoven

Omschrijving

Een langs de oprijlaan gelegen KOETSHUIS uit 1885 op U-vormige plattegrond. Het gebouw heeft één bouwlaag onder een afgeplat schilddak met losagnesdekking. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en verrijkt met natuurstenen hoekaccenten, een tandlijst onder de dakgoot en ontlastingsbogen van rode en witte (verblend)steen. De vensters hebben schuiframen met roedenindeling. De dubbele koetsdeuren zijn getoogd en zijn voorzien van panelen met diagonaal aangebrachte messing en groef planken. Voor de vensters van de koetsdeuren zijn smeedijzeren krulwerktralies aangebracht.

De voor- of westgevel heeft een symmetrische opzet van drie traveeën. De middelste travee ligt terug en heeft twee dubbele koetsdeuren. In het midden steekt door de daklijst een uitkragende torentje met klok en frontonbeëindiging aan elke zijde. De toren wordt door een korte spits met windvaan bekroond. De vleugels zijn twee vensterassen breed. Boven de ontlastingsbogen van de vensters zijn wenkbrauwen opgelegd. De linker vleugel heeft een dakkapel, waarvoor de dak- en gootlijst is onderbroken. In het rechter dakschild is een dakkapel onder steekkapje.

De achtergevel heeft een asymmetrische indeling van zes vensterassen. Ter weerszijden van de middenas is een dubbele, getoogde koetsdeur. Aan de geveluiteinden bevindt zich een eenvoudige deur onder waaierstrek. Op de middenas bevindt zich een Vlaamse gevel met een gemetselde opbouw die enigszins uitkraagt. In de top, die bekleed is met getande messing en groef schroten, bevindt zich een hijsbalk. Ter weerszijden van de Vlaamse gevel is een dakkapel zonder goot voorlangs geplaatst. Hierin bevindt zich een niet originele, dubbele deur. In 1997 is rechts een nieuw venster in de gevel gemaakt.

De rechter zijgevel is drie vensterassen breed. Links bevindt zich een paneeldeur met bovenlicht. Door de daklijst steken twee dakkapellen met een niet originele, dubbele deur.

De linker zijgevel heeft twee vensteropeningen, een in 1997 gerealiseerde deur met getoogd bovenlicht. Op de middenas bevindt zich een in baksteen uitgevoerde, uitkragende Vlaamse gevel. In de top is een hanebalk met makelaar bevestigd.

Waardering

Het koetshuis van de buitenplaats Roverestein is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en vanwege de eclectische detailleringen in de gevels, alsmede vanwege de ensemblewaarde in relatie met het landhuis en park.

514657
Roverestein

Inleiding complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS Roverestein is rond 1885 gesticht door de Biltse burgemeester de heer N.L.B. Eyck tot Zuylenstein. De architect van het landhuis en koetshuis is niet bekend. Rond hetzelfde jaar werd L.A. Springer gevraagd een ontwerp te maken voor een tuin. Het is daarmee één van de vroegst uitgevoerde ontwerpen van deze tuinarchitect. In 1881-1883 had Springer al een reorganisatie doorgevoerd in het naastgelegen Eykenstein (gemeente Maartensdijk).

In 1919 werd Springer nogmaals gevraagd om enige wijzigingen in het park van Roverestein door te voeren. Een plan hiervan is niet bekend.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de buitenplaats in handen van de Staat der Nederlanden, die in het landhuis een internaat huisvestte. In 1991 kwam het landhuis weer in particuliere handen en werd het huis weer voor bewoning geschikt gemaakt. De restauratie van het landhuis begon in 1992 en is in 1993 afgerond. Er bestaan plannen voor restauratie van het park op basis van de ontwerptekening van Springer.

Omschrijving complex

De historische buitenplaats Roverestein, tussen 1885 en 1890 gebouwd en aangelegd omvat het Frans neorenaissance landhuis, een in eclectische stijl uitgevoerd koetshuis en het door L.A. Springer ontworpen park in gemengde stijl.

Het park van Springer valt binnen deze begrenzing en omvat een geometrisch aangelegde tuin ten westen van het landhuis en een landschappelijk deel ten noorden, oosten en zuiden van het huis.

Onder het complex vallen de volgende complexonderdelen:

1. landhuis

2. koetshuis

3. park

Waardering complex

De historische buitenplaats Rovérestein is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bewonings- en ontstaangeschiedenis, alsmede vanwege de (tuin)architectuurhistorische waarde vanwege de nagenoeg ongeschonden situatie wat betreft de bebouwing in de vorm van een eind negentiende eeuws hoofdgebouw en koetshuis en de parkaanleg in gemengde tuinstijl, ontworpen door L.A. Spinger. Tevens vanwege de ensemblewaarde in relatie met het naast gelegen Eykenstein (gemeente Maartensdijk).

Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Maartensdijkseweg 7 3723 MC Bilthoven Ja