De Riethoeve, Hoog Soeren

Inleiding

HOUTEN WOONHUIS, genaamd de Riethoeve, uit 1929 naar ontwerp van de Apeldoornse aannemer/bouwkundige Martin Huigen (1898-1962). Het huis is één van de panden in Hoog Soeren die door Huigen zijn ontworpen. Daaronder bevinden zich meerdere houten huizen.

Recent is het pand gerestaureerd. Daarbij zijn de borstweringen van de balkons gewijzigd en is het glas-in-lood vervangen door dubbel glas tussen houten roeden.

Omschrijving

Het houten pand is opgetrokken op L-vormige grondslag en telt één bouwlaag. Het pand bestaat uit een hoofdmassa en een haaks daarop staande korte uitbouw onder twee haaks op elkaar staande, met riet gedekte daken met ongelijke nokhoogte en gebogen dakvlakken. Het dak van de korte uitbouw heeft een lagere nok.

De gevels zijn bekleed met houten delen deels in potdekselwerk en deels horizontaal, deels verticaal.

De VOORGEVEL heeft in het midden op de begane grond een uitbouw, waarboven een balkon. Deze uitbouw bevat in het midden een deur en rechts daarvan, en daaraan gekoppeld, een 2-ruits stolpvenster. Links van de uitbouw bevindt zich eveneens een deur met glaspaneel, rechts een 2-ruits stolpvenster. Het balkon is toegankelijk via twee deuren met glaspaneel, met daartussen twee enkelruits vensters.

De LINKER ZIJGEVEL bevat in het midden een portiek met entree, bestaande uit een deur met ter weerszijden een hoog geplaatst venster. Links van de portiek een smal enkelruits venster en rechts een kruisvenster. Het dakvlak heeft een dakkapel met drielicht.

De ACHTERGEVEL bevat op de begane grond links een drielicht en rechts een stolpvenster. De verdieping heeft een breed venster met twee gekoppelde stolpvensters.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de uitbouw op de begane grond zowel links als rechts een 2-ruits stolpvenster (het rechter venster is op de bouwtekening enkel). De verdieping heeft een drielicht. De geveltop is aan deze zijde ver uitkragend en rust op consoles.

In de binnenhoek tussen hoofdbouw en uitbouw bevindt zich een erkerachtige uitbouw van één bouwlaag met daarboven een balkon. De uitbouw heeft rondom vensters. Het balkon is bereikbaar via twee deuren.

Bij het pand behoort een houten berging met een tentdak met gebogen dakvlakken, gedekt met riet. De gevels zijn bekleed met houten delen deels in potdekselwerk en deels horizontaal, deels verticaal.

Waardering

Houten woonhuis uit 1929 van de Apeldoornse aannemer/bouwkundige Martin Huigen.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een redelijk gaaf bewaard gebleven houten woonhuis met een zeer kenmerkende vormgeving, zoals de kap met Philibertspanten en rieten dakbedekking.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de vrije ligging in het veld temidden van een rij gelijksoortige villa's. Het pand bevindt zich in een soort enclave in bosrijk gebied, waarin verspreid meerdere, rond dezelfde tijd ontworpen, buitenhuizen zijn gesitueerd die met elkaar een ensemblewaarde hebben in dit waardevolle landschap.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514594
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoog Soeren 72 7346 AE Hoog Soeren Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
T 142 Hoog Soeren
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1929 1929 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Huigen, M. (Martin) ; Gelderland aannemer / uitvoerder
Naar boven