Hoog Soeren 66, Hoog Soeren

Inleiding

Vrijstaand WOONHUIS (Hoog Soeren 66II) in de vorm van een woontoren. Het pand is in 1929 als gastenverblijf - op de ontwerptekening staat 'tuinhuis' - gebouwd naar een ontwerp uit 1928 van de architect Cor de Graaff uit Laren (NH) (eerder werkzaam te Utrecht). Aannemer was de Apeldoornse Martin Huigen, die later ook zelf zou gaan ontwerpen.

Het huis is een kopie van een kasteel aan de Loire. De dichter/ schrijver/kunstenaar Gustaaf van de Wall Perné (1877-1911), destijds woonachtig op het naastgelegen huis Hoog Soeren 66, had de kavel waarop het huis zou worden gebouwd al gekocht in 1911. Hij overleed echter vóór het passeren van de akte. De transactie vond toch plaats, maar nu door de weduwe Eugenie van de Wall Perné-van Vooren. Gustaaf had het kasteel aan de Loire ooit geschetst en bij zijn overlijden was hij bezig deze schetsen uit te werken en er een schilderij van te maken. Hij was van plan het kasteeltje na te bouwen en heeft zelf de detailtekeningen gemaakt en onder meer de, inmiddels verdwenen, windvaan ontworpen. Na zijn vroege dood kon de bouw om financiële redenen niet direct worden gerealiseerd. Pas na 17 jaar zou Eugenie de draad weer oppakken en de bouw ter hand nemen. Cor de Graaff, geboren te Makassar in Ned. Indië, heeft uiteindelijk de definitieve ontwerptekeningen gemaakt. Cor en Eugenie kenden elkaar uit Ned. Indië. Cor heeft daar vanaf zijn opleiding gewerkt en won als jong architect van nog geen 25 jaar de eerste prijs voor het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Batavia, die echter niet doorging door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. In 1926 verhuisde Cor naar Nederland. Het huis te Hoog Soeren was zijn eerste opdracht in Nederland.

Het huis heeft dezelfde erfontsluiting als het houten woonhuis Hoog Soeren 66. Dit pand is het vergrote, oorspronkelijke atelier van Van De Wall Perné. Het maakt, met de overige op het erf aanwezige bouwwerken, géén deel uit van de bescherming.

Omschrijving

Het in staand verband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op vierkante grondslag met een ronde toren op één van de hoeken. De toren is gemetseld in koppenverband. Het pand telt twee bouwlagen onder een met bitumen leien gedekte 8-zijdige naaldspits op vierkante basis. Het pand heeft een plint van donkere baksteen, afgezet met een steens rollaag. De gevels worden afgesloten met een bakstenen lijst van donkere baksteen waarin twee muizentandlijsten zijn verwerkt. De vensters op de begane grond worden ontlast door tweeëneenhalf steens strekken met een verhoogd middengedeelte.

De VOORGEVEL is blind en bevat slechts een uit Amsterdam afkomstige gevelsteen met de afbeelding van twee tijgers en de tekst '2.tygers Ao 1679'. Links daarvan bevat de ronde toren de hoofdentree, bestaande uit een opgeklampte deur. Boven de deur als sluitsteen in de strek een stuk hardsteen met twee gehelmde familiewapens. In de voorgevel was in oorsprong rechts een kruisvenster gepland.

De LINKER ZIJGEVEL bevat op de begane grond in het midden een kruisvenster met 6-ruits ramen en links een eind jaren '40 toegevoegde deur. De verdieping heeft een bolkozijn met 6-ruits ramen.

De ACHTERGEVEL bevat zowel op de begane grond als op de verdieping twee kruisvensters met 6-ruits ramen.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft op de begane grond twee kruisvensters en op de verdieping twee bolkozijnen, alle met 6-ruits ramen.

Het INTERIEUR is sober en bevat onder meer oorspronkelijke gietijzeren radiatoren, oorspronkelijk hang- en sluitwerk en grenen balklagen in het zicht.

De entree tot het terrein wordt geflankeerd door twee rond gemetselde pilaren met een gecementeerde afdekking. Eén van de pilaren is tegen de ronde traptoren gemetseld.

Vrijstaand WOONHUIS uit 1929 in de vorm van een woontoren, mogelijk naar Frans voorbeeld.

- Van hoge architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een gastenverblijf in de vorm van een woontoren. Het pand is gebouwd in de tuin van een woonhuis en kan worden opgevat als een folly. Het gebouw zou een kopie van een Frans kasteel aan de Loire zijn en werd ontworpen door C. de Graaf. Dit was het eerste bouwwerk dat hij in Nederland bouwde.

- Van stedebouwkundige waarde door de markante vrije ligging in het landschap. Het gebouw is mede door zijn vorm van verre zichtbaar en vormt een karakteristiek en beeldbepalend element in deze omgeving.

- Van cultuurhistorische waarde als werkplek van de Symbolistische kunstenaar Gustaaf Frederik van de Wall Perné, die op dit erf zijn atelier en woonruimte had en in wiens herinnering dit gebouw ontworpen is.

Hoog Soeren 66 II 7346 AD Hoog Soeren Ja
T 197 Hoog Soeren