Basilius van Bruggelaan 2, Velp

Inleiding

Het oudste deel van het klooster bestaat uit een haaks op de straat gelegen langgerekte KLOOSTERVLEUGEL, waarvan de eerste steen op 6 juni 1860 door de deken en de burgemeester van Velp is gelegd. Het gebouw grenst de oostelijke zijde van de kloosterhof af. Het gebouw bevat onder meer de refter en zustercellen. Het werd voltooid op 15 oktober 1861.

Beschrijving De drielaags vleugel heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een schilddak, belegd met geschubde lei in Maasdekking. Zowel de straat- als de achtergevel tellen drie vensterassen, hebben een gepleisterde plint en zijn opgetrokken in handvorm baksteen en worden afgesloten met een tand- en een muizetandlijst.De openslaande vensters hebben hardstenen dorpels, bovenlichten en een asymmetrische roedenverdeling. De borstweringen van de vensters zijn met siermetselwerk uitgevoerd. Oorspronkelijk telden de oostelijke en westelijke gevels van het gebouw tien vensterassen. Door de aanbouw van de vleugels (2) en (6) zijn deze nog maar gedeeltelijk in het zicht.

Van belang is dat onder dit deel van het klooster een reeks met oude, met bakstenen graatgewelven overkluisde kelders van het voormalige kasteel nog aanwezig zijn. Boven de kelders is op de begane grond, grenzend aan de binnenhof, een over de gehele lengte van het gebouw lopende gang, met aan de noord-oostelijke en zuidwestelijke zijde een trappenhal.

Waardering

Het kloostergebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve klooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de sobere ornamentiek en is tevens van belang vanwege de aanwezigheid van oudere kasteelresten. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, tuin en economiegebouwen. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving, waar ook het reeds eerder beschermde kapucijnenklooster is gelegen.

514132
Basilius van Bruggelaan

Inleiding

Het complex van gebouwen van het voormalige R.K. KLOOSTER van de zusters Moniale Redemptoristinnen is markant gelegen ten noorden van de kom van Velp, op de hogere gronden ten zuiden van de Hertogswetering, aan de rand van de polder De Mars. Het klooster, gesticht vanuit de Brugse (B) vestiging van de redemptoristinnen, is gewijd aan St. Alfonsus en ligt naast de reeds beschermde St. Vincentiuskerk van Velp en het eveneens reeds beschermde Emmaus-klooster van de paters Capucijnen. De huidige vorm van het kloostercomplex, bestaande uit een b-vormige plattegrond met een vijftal vleugels (1, 2, 3, 4, 6), een kapel (5) en een tuin met toebehoren (7), dateert nagenoeg geheel uit de periode 1850-1940.

Het klooster werd in 1858 gesticht ter plaatse van het grotendeels twee jaar later gesloopte kasteel van het adellijke goed Bronckhorst. Delen van het muurwerk van het kasteel werden in de nieuwbouw van 1860-'61 (1 en 3) opgenomen. Het klooster was geschikt voor omstreeks 45 zusters. Na de Tweede Wereldoorlog liep het aantal redemptoristinnen snel terug. In 1990 zijn de laatste negen zusters naar Someren verhuisd. Momenteel heeft het gebouw een woonbestemming.

Waardering

Het kloostercomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve klooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de sobere ornamentiek en is tevens deels van belang als voorbeeld van het werk van de architecten Asseler en Kropholler. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, tuin en economiegebouwen. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de landschappelijke omgeving, waar ook het reeds eerder beschermde kapucijnenklooster is gelegen.

Klooster Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Basilius van Bruggelaan 2 5363 VA Velp Ja