Vaart Zz 151, Appelscha

Inleiding

De GRENSMARKERING nabij het van rijkswege beschermde complex Damsluis, op de hoek van de Vaart ZZ en de Kolonievaart is karakteristiek voor de Fries-Drentse grens. De provinciegrenzen op de woeste gronden in het zuidoosten werden tussen 1850 en 1940 verschillende malen opnieuw gemarkeerd of gewijzigd, onder meer als gevolg van verveningsactiviteiten. In 1895 kwamen er op de ruim 46 km. lange grensscheiding met de provincie Drenthe, waarover al in de achttiende eeuw conflicten waren gerezen, 149 nieuwe gietijzeren grensmarkeringen te staan. De materiaalkeuze werd ingegeven door de omstandigheid dat gietijzer goedkoper was dan natuursteen, terwijl het ook minder tot diefstal zou noden dan stenen of houten palen. De grensmarkeringen zijn soms als paalmuts over een houten paal geschoven. Laagste inschrijver voor de uitvoering van het werk was W.J. Boltje uit Oudehaske.

Omschrijving

Een ingegraven conische holle gietijzeren grensmarkering, beschilderd met zwart-witte banden. Op de schacht gietijzeren appliques met de heraldische provinciewapens van de provincies Drenthe en Friesland.

De gietijzeren grensmarkering is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de ligging nabij de Damsluis op de scheiding van provinciale vaarwegennetwerken van Friesland en Drenthe,

- vanwege de functie als markeringsobject,

- als exemplarische voorbeeld van het type grensmarkering tussen Friesland en Drenthe.