Vaartweg 5, Smilde

Inleiding

Evenwijdig aan de weg gelegen WOONHUIS, gebouwd in 1907 in Eclectische trant, ontworpen en uitgevoerd door R. Offringa uit Smilde in opdracht van W. van Veen. Het woonhuis verving het woongedeelte van een boerderij ter plekke. Rond 1925 werd een serre aangebouwd aan de zuidgevel. De schuur van de boerderij is vervangen door een kleine schuur die inmiddels (1992- 1993) weer door een nieuw exemplaar is vervangen. Deze schuur en de gewijzigde achtergevel vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd woonhuis bestaande uit een woonlaag en gedekt door een afgeknot schilddak belegd met pannen; vier schoorstenen met kappen; verkropte kroonlijst met decoratieve consoles. Risaliserende gevelopbouw met gepleisterde plint, gepleisterde gevels met schijnvoegen en pilastervormen met spaarvelden. Getoogde vensters met sluit- en aanzetstenen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met verhoogd middenstuk afgesloten door een verkropte kroonlijst.

Portiek met dubbele paneeldeur met naald en bovenlicht. Zuidgevel met jongere (vermoedelijk eerste kwart 20ste-eeuwse) houten serre met oorspronkelijke detaillering; glas-in-lood in bovenlicht; goot op klossen; helmvormige kap met zinkbedekking (lei- imitatie).

Waardering

Woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de pregnante vormgeving ten opzichte van de omringende bebouwing en als architectonisch beeldbepalend object daarmee tegelijk van stedebouwkundig belang.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
482944
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Vaartweg 5 9422 CM Smilde Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 1837 Smilde
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1907 1907 vervaardiging
Naar boven