Hekwerk Vm. Boerderij Muyden, Rotterdam

Inleiding:

Aan de teruggerooide zuidoostzijde van de museumtuin van het complex museum Boijmans van Beuningen en aan de noordzijde van de gracht en in de as van de populierenlaan gesitueerd zeventiende-eeuws HEK van de voormalige boerderij Muyden.

Omschrijving:

Het hek bestaat uit twee gemetselde hekpijlers van gele baksteen. Boven in de linkerpijler is op een natuurstenen plaquette "MUY" en op de rechterpijler "DEN" gegraveerd. De pijlers worden ieder bekroond door gebeeldhouwde leeuwen met wapenschilden. Aan weerszijden van de pijlers bevindt zich, doorlopend in het water van de gracht, een gemetselde keermuur. Deze muur is voorzien van een gemetselde ezelsrug en, direct naast de pijlers, een houten traliewerk. Tussen de hekpijlers bevinden zich twee ingezwenkte houten deuren met hoekige hekstijlen.

Waardering:

Zeventiende-eeuws hek van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook van belang wegens ensemblewaarde als geïntegreerd onderdeel van het complex Museum Boijmans Van Beuningen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513881
Complexnaam
Museum Boijmans Van Beuningen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding:

MUSEUMCOMPLEX tussen 1929 en 1935 gebouwd op het voormalige 'land van Hoboken' bij Dijkzigt en genaamd museum Boymans-Van Beuningen, in een op contemporaine Scandinavische voorbeelden geïnspireerde traditionalistische stijl (stadhuis van Stockholm van architect R. Östberg) naar een ontwerp van gemeentearchitect ir. A. van der Steur. De bouw van het museum, o.a. voor de kunstcollectie van F.J.O. Boymans, werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Rotterdamse kunstmecenas D.G. Van Beuningen, directeur van de Steenkolen Handelsvereniging (SHV). Aan de bouw van het museum, ging een uitvoerig onderzoek vooraf, waarvoor Van der Steur in nauw overleg met de museumdirecteur dr. D. Hannema, een analyse van talloze musea in binnen- en buitenland maakte.

Het museumcomplex bevat de volgende onderdelen: A. het oorspronkelijke HOOFDGEBOUW B. bijbehorende MUSEUMTUIN met rosarium en vijverpartijen aan de zuidzijde C. een ronde gebogen TUINMUUR met in het midden het MONUMENT voor G.J.de Jongh aan de Westzeedijk. D. een zeventiende-eeuws HEK

N.B: In 1964-'72 werd het museum aan de linkerzijde, richting Westersingel, uitgebreid met een nieuwe vleugel naar ontwerp van A. Bodon. In 1991 vond een uitbreiding plaats aan de zuidzijde, richting museumtuin. Hier ontwierp prof.ir. H.A.J. Henket een transparant expositiepaviljoen als behuizing voor de collectie Van Beuningen-de Vriese. In hetzelfde jaar werd de nieuwe vleugel aan de voorzijde, eveneens naar ontwerp van Bodon, uitgebreid ten behoeve van boekhandel en restaurant.

Omschrijving: Het museumcomplex is aangelegd op een langgerekt, licht gerend kavel, waarbij het hoofdgebouw is opgetrokken in bak-en natuursteen onder beglaasde schild-en zadeldaken rondom een carrévormige binnenplaats met een rechte en een T-vormige zijvleugel aan de oostzijde en een hoogopgaande toren centraal aan de noordzijde; midden op het kavel de in nieuw-architectonische tuinstijl aangelegde museumtuin met een rechthoekige en een halfrond afgesloten vijverpartij en een geometrisch aangelegde, gevarieerde beplanting; de ronde tuinmuur met het G.J. de Jongh monument in natuursteen en brons vormt de formele en visuele afsluiting van de museumtuin en benadrukt de lange centrale as; aan de teruggerooide zuid-oosthoek staat het 17de-eeuwse entreehek van de voormalige boerderij Muijden met later toegevoegde brug over de omgrachting van de museumtuin, welk historisch overblijfsel in de tuinaanleg is geïncorporeerd.

Waardering:

In traditionalistische trant uitgevoerd museumcomplex met bijbehorende onderdelen van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde, alsook van betekenis als hoogtepunt in het oeuvre van gemeentearchitect A. van der Steur, en wegens de sihouetwaarde van de toren.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Museumpark 18 3015 CX Rotterdam BY Ja
Museumpark 20 3015 CX Rotterdam BY
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Feitelijk Houtenhekwerk met gemetselde hekpijlers Vlechtwerk
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 1874 Delfshaven
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1650 1700 vervaardiging
Naar boven