G.J. de Jongh-monument, Rotterdam

Inleiding:

MONUMENT voor G.J. de Jongh, behorend bij de museumtuin van het complex Museum Boijmans Van Beuningen. Het monument, uitgevoerd als een open paviljoen met muurwerk en terrassen, bevindt zich precies in de as van de museumtuin en vormt daarvan de formele afsluiting aan de zuidzijde.

Omschrijving:

Geheel ommuurd, uit verschillende onderdelen samengesteld, MONUMENT voor G.J. de Jongh, directeur Gemeentewerken van Rotterdam van 1879 tot 1910, deel uitmakend van het museumcomplex. Tussen 1928 en 1935 opgericht naar ontwerp van A. van der Steur. Het monument, uitgevoerd als open paviljoen, bevat een twaalf meter hoge gedenknaald van blokken Scandinavisch graniet met een bronzen buste van De Jongh en hieronder op een plaquette de inscriptie: "G.J DE JONGH, 1845-1917".

Achter de gedenknaald een halfronde muur waarin een gebeeldhouwd reliëf van H. Chabot met daarop demografische en haventechnische gegevens afgebeeld, over respectievelijk de groei van de "moderne" stad en de haven tussen 1879 en 1910. In een ommuurde halve cirkel van zandsteen rondom het monument bevinden zich houten banken. Aan de vijverzijde een gietijzeren/bronzen hek ontworpen door L. Bolle met voorstellingen uit de praktijk en stedelijk leven van de Dienst Gemeentewerken. Hierachter, op een betonnen plateau in de vijver, een mozaïek van J.W. Gidding dat het stadsplan van Rotterdam en haar omgeving aan het einde van de jaren twintig van de 20ste eeuw verbeeldt met de onder De Jongh geannexeerde gemeentes: Charlois, Katendrecht, Kralingen en Delfshaven en, compleet met hun stadswapens, de buurtgemeenten: Vlaardingen, Schiedam en Overschie. Naast het mozaïek de inscriptie: "Beeld van gedachten en arbeid van G.J. de Jongh, Directeur der Gemeentewerken van Rotterdam 1879-1910".

Waardering:

Monument van algemeen belang vanwege kunst- en cultuurhistorische waarde als document van de Rotterdamse stedelijke cultuur tussen 1879 en 1910, alsook wegens de historisch ruimtelijke samenhang met gebouw en tuin van het complex Museum Boijmans Van Beuningen.

513880
Museum Boijmans Van Beuningen

Inleiding:

MUSEUMCOMPLEX tussen 1929 en 1935 gebouwd op het voormalige 'land van Hoboken' bij Dijkzigt en genaamd museum Boymans-Van Beuningen, in een op contemporaine Scandinavische voorbeelden geïnspireerde traditionalistische stijl (stadhuis van Stockholm van architect R. Östberg) naar een ontwerp van gemeentearchitect ir. A. van der Steur. De bouw van het museum, o.a. voor de kunstcollectie van F.J.O. Boymans, werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Rotterdamse kunstmecenas D.G. Van Beuningen, directeur van de Steenkolen Handelsvereniging (SHV). Aan de bouw van het museum, ging een uitvoerig onderzoek vooraf, waarvoor Van der Steur in nauw overleg met de museumdirecteur dr. D. Hannema, een analyse van talloze musea in binnen- en buitenland maakte.

Het museumcomplex bevat de volgende onderdelen: A. het oorspronkelijke HOOFDGEBOUW B. bijbehorende MUSEUMTUIN met rosarium en vijverpartijen aan de zuidzijde C. een ronde gebogen TUINMUUR met in het midden het MONUMENT voor G.J.de Jongh aan de Westzeedijk. D. een zeventiende-eeuws HEK

N.B: In 1964-'72 werd het museum aan de linkerzijde, richting Westersingel, uitgebreid met een nieuwe vleugel naar ontwerp van A. Bodon. In 1991 vond een uitbreiding plaats aan de zuidzijde, richting museumtuin. Hier ontwierp prof.ir. H.A.J. Henket een transparant expositiepaviljoen als behuizing voor de collectie Van Beuningen-de Vriese. In hetzelfde jaar werd de nieuwe vleugel aan de voorzijde, eveneens naar ontwerp van Bodon, uitgebreid ten behoeve van boekhandel en restaurant.

Omschrijving: Het museumcomplex is aangelegd op een langgerekt, licht gerend kavel, waarbij het hoofdgebouw is opgetrokken in bak-en natuursteen onder beglaasde schild-en zadeldaken rondom een carrévormige binnenplaats met een rechte en een T-vormige zijvleugel aan de oostzijde en een hoogopgaande toren centraal aan de noordzijde; midden op het kavel de in nieuw-architectonische tuinstijl aangelegde museumtuin met een rechthoekige en een halfrond afgesloten vijverpartij en een geometrisch aangelegde, gevarieerde beplanting; de ronde tuinmuur met het G.J. de Jongh monument in natuursteen en brons vormt de formele en visuele afsluiting van de museumtuin en benadrukt de lange centrale as; aan de teruggerooide zuid-oosthoek staat het 17de-eeuwse entreehek van de voormalige boerderij Muijden met later toegevoegde brug over de omgrachting van de museumtuin, welk historisch overblijfsel in de tuinaanleg is geïncorporeerd.

Waardering:

In traditionalistische trant uitgevoerd museumcomplex met bijbehorende onderdelen van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde, alsook van betekenis als hoogtepunt in het oeuvre van gemeentearchitect A. van der Steur, en wegens de sihouetwaarde van de toren.

Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Rotterdam In de tuin van Museum Boijmans Van Beuningen Ja