Rijksstraatweg 381, Haren Gn

Omschrijving

Ter weerszijden van de oprijlaan twee gemetselde HEKPIJLERS, afgedekt met natuursteen, waarop de naam 'De Dobbe'

Hekpijlers van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- vanwege de bijzondere vormgeving

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de villa

513848
De Dobbe

Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE en HEKPIJLERS, oorspronkelijk genaamd 'Houtrust' en sinds 1950 'De Dobbe'. Het pand werd gebouwd in 1931 door de architecten Kuiler en Drewes in opdracht van H.G. Nanninga in een stijl waarin Amsterdamse School en Engelse landhuisstijl-elementen zijn te herkennen. De villa werd gebouwd op grond van het buitenhuis Voorveld, dat in 1925 werd verkocht. In 1939 werd aan de achterzijde (topgevel) een serre aangebouwd. In de loop der tijd werd aan de achterzijde op de begane grond deze topgevel opnieuw ingedeeld en de serre weer verwijderd. In de zijgevel van de garage zijn nieuwe deuren geplaatst. De tuin aan de voorzijde is aangelegd door de firma Vroom uit de Punt, de vijver en het terras zijn daarvan nog restanten. Aan de achterzijde ligt een paardenstal die wegens teveel verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt.

De villa is gelegen op een zeer ruim perceel aan de Rijksstraatweg, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde. De villa ligt verhoogd door de terrassen van klinkersteen, die middels gemetselde treden naar de tuin leiden. In de tuin ligt centraal een ovale vijver met gemetselde en natuurstenen wanden. De vijver wordt omringd met borders en bomen. Aan de voorzijde een groep beuken die op een heuvel staan. De oprijlaan ligt aan de rechterzijde van de tuin en wordt gemarkeerd door gemetselde HEKPIJLERS, afgedekt met natuursteen, waarop de naam `De Dobbe'. Aan de achterzijde zijn nog restanten aanwezig van een beukenlaan, die liep naar het oude landgoed.

Waardering

Villa met aangebouwde garage, tuinhuis en hekpijlers van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering van het complex

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex en de afzonderlijke onderdelen

- als opvallend voorbeeld van het oeuvre van de architecten Kuiler en Drewes

- vanwege de rustieke en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde

Tuinhuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Rijksstraatweg 381 9752 CH Haren Gn BY Ja