Noorderweg 8, Marum

Inleiding

Lagere LANDBOUWSCHOOL ontworpen in 1938 door architect K.G. Olsmeyer uit Winsum in een aan de Delftse School verwante bouwstijl. De school, die in 1939 gereed kwam en onder beheer stond van de Groninger Maatschappij van Landbouw, heeft een L-vormige plattegrond en was opgedeeld in een DIENSTWONING met dwars erop het schoolgedeelte met één lokaal. In 1963 werd de school gesloten omdat er te weining leerlingen waren. De oorspronkelijke roedenverdeling was toen al uit de meeste vensters gehaald. Het pand is nu als dubbele woning in gebruik. In 1967 werd op de zolder van het schoolgedeelte een aantal slaapkamers afgetimmerd; in 1968 is de achterzijde voorzien van een nieuwe pui en een tochtportaal. In de tuin staat een berging uit 1939, die later dusdanig is verbouwd dat hij buiten de bescherming van rijkswege valt.

De grote tuin, die tijdens de schoolperiode in gebruik was als gazon en voetbalveld, is nu ingericht als siertuin. Twee gemetselde pijlers markeren zowel de entree naar de school als de dienstwoning. Het pand ligt verscholen achter het groen aan de westzijde van de Noorderweg.

Omschrijving

LANDBOUWSCHOOL opgetrokken in een rode Groninger gevelklinker op een L-vormige plattegrond. Het voormalige SCHOOLGEBOUW heeft een schilddak met uilenborden in de nokeinden, een hoge gemetselde schoorsteen en een nokschoorsteen (niet origineel), een overstekende goot en is gedekt met een zwarte Romaansche pan. De hoofdentree van dit deel bevindt zich in de oostgevel en bestaat uit een houten deur met ruitvormig kijkgat met smeedwerk en twee zijlichten met ruitvormige roedenverdeling onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. Voor de entree een brede gemetselde stoep (twee treden); boven de entree een Vlaamse gevel met vierkant venster met strek. Links van de entree een kruisraam en rechts ervan twee kleine staande vensters met strek en een zesdelig venster. In de noordgevel een zesdelig venster. In de achtergevel (west) een schuifpui (oorspronkelijk een zesdelig venster met roedenverdeling), een houten deur en een drieruits venster (niet origineel). Midden aan de achtergevel een uitgebouwd deel onder een steekkap met uilebord waarin twee vierkante vensters, een zesdelig venster en een deur (in 1968 voorzien van een houten portaal). Alle vensters in het schoolgebouw waren oorspronkelijk voorzien van roedenverdeling.

Via een aangekapte hals is het schoolgebouw verbonden met de dienstwoning. De hals heeft aan de zuidzijde twee vensters en een houten deur en in het inspringende geveldeel twee H-vensters; in de kap een houten dakkapel met zadeldakje, houten beschot en vierruits venster.

De twee bouwlagen hoge DIENSTWONING heeft een zadeldak met topschoorsteen aan de oostzijde en een gemetselde schoorsteen op de nok. De oostgevel heeft vlechtwerk in de topgevel; een gemetselde steunbeer; decoratieve muurankers, waaronder een met het bouwjaar 1939; twee staande vensters en twee vierruits vensters, alle met strek.

In de noordgevel twee keer een Vlaamse gevel met staand venster, en de hoofdentree, bestaande uit een houten deur met ruitvormig kijkgat met smeedwerk, binnen een houten omlijsting met kroonlijst. Voor de entree een brede gemetselde stoep (twee treden). Links van de entree een lantaarn van smeedijzer met glas, twee kleine staande vensters met strek en rechts ervan een getoogd halfvenster onder een getoogde strek, en een keldervenster.

In de westgevel openslaande deuren, een (vernieuwd) dubbel venster, en in de top een smal staand venster.

In de zuidgevel twee staande vensters en een deur met vierruits deurlicht, alle met strek en voorzien van een gemetseld terras met stoeptegels in het bordes en een zijmuurtje; een driezijdige erker onder een lessenaarsdakje waarin vijf glasruiten. Op de verdieping vijf vierruits vensters.

Alle vensters in de dienstwoning waren oorspronkelijk voorzien van roedenverdeling.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het schoolgebouw de tegelvloer in bruin en crème; het leslokaal met beukenhouten vloer en zuurkast. In de dienstwoning de houten trap met buitenleuning met smeedijzeren stijlen.

Waardering

Lagere landbouwschool met dienstwoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een kleine lagere landbouwschool uit 1939

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving in een aan de Delftse School verwante stijl

- als goede representant van het oeuvre van architect K.G. Olsmeyer uit Winsum

- vanwege de historische waarde voor de regio

- vanwege de vrij hoge mate van zeldzaamheid van een dergelijk type gebouw in de provincie Groningen

Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie
Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja