Kruisweg 2, Marum

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ, bestaande uit een voorhuis, hals en schuur, opgetrokken in een roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam (voorhuis en hals) en een trasraam van bruinrode klinkers (schuur). Voorhuis en hals hebben gevelbanden van antracietgrijze baksteen. Het VOORHUIS heeft een schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan, een kroonlijst, twee gemetselde schoorstenen met kap op de nok en een gemetselde schoorsteen op het dakvlak. De gevels worden geleed door H-vensters onder een getoogde strek met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een gepleisterde boogtrommel; de vensters hebben houten onderdorpels die door een gepleisterde cordonlijst met elkaar worden verboden. De hoofingang bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (zuid) in een gemetselde portiek met getoogde strek met gepleisterde sluit- en aanzetstenen; de entree bestaat uit een dubbele paneeldeur met deurlichten met siersmeedwerk onder een bovenlicht met getoogde strek, en een natuurstenen stoep met bordes van rode en decoratieve gele tegels. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters; in het dakvlak een gemetselde dakkapel met gebroken fronton, twee gepleisterde gegroefde pilasters, een dubbel H-venster onder een getoogde strek met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en boogtrommel.

In de westgevel een H-venster en een tweeruits keldervenster met diefijzers en rollaag. In het dakvlak een dakkapel (niet origineel, 1954). In de oostgevel een H-venster.

De aangebouwde HALS heeft een aangekapt schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde opnieuw verbeterde Hollandse pan, een kroonlijst en één gemetselde schoorsteen met kap op de nok. In de oostgevel van de hals twee paar openslaande vensters met bovenlicht en getoogde strek met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en boogtrommel, en twee tweeruits keldervensters met diefijzers en rollaag. De westgevel heeft een ondiepe platte uitbouw, waarin een paneeldeur met vernieuwde deurlichten, onder een bovenlicht met getoogde strek en gemetselde stoep met gele tegels in het bordes, en een dubbel H-venster onder één segmentboog met gepleisterde boogtrommel.

De SCHUUR heeft een wolfdak gedekt met riet en een rand van zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pannen met glas boven de koestallen; twee uilenborden; een geprofileerde goot (voor- en achterzijde) en een goot op in rode en antracietgrijze baksteen gemetselde klossen. In de achtergevel (noord) van de schuur dubbele deeldeuren onder een latei, een gietijzeren roosvenster, een deur met boven- en zijlichten met roedenverdeling en rollaag, dubbele schuurdeuren met één zijlicht met roedenverdeling en rollaag, en een aangebouwde w.c met lessenaarsdakje en houten deur. In de westgevel zeven kleine, getoogde ijzeren drieruits schuurvensters, een blind venster, en een klein getoogd ijzeren tweeruits schuurvenster. In de oostgevel een paneeldeur met deurlichten met bewerkt glas en vier getoogde ijzeren vierruits schuurvensters met segmentboog en onderdorpel in rode en antracietgrijze steen. In de zuidgevel gevelbanden van antracietgrijze baksteen, dubbele deeldeuren en een gietijzeren roosvenster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang het stucplafond; in de voorkamer de marmeren schouw en de houten vensterbanken met blinden.

Waardering

Dwarshuisboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1899

- vanwege het opvallende materiaalgebruik en de detaillering met eclectische elementen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de stookhut en de bijschuur

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

- vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Kruisweg en de Noorderweg

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513638
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex, bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ met STOOKHUT en een BIJSCHUUR, gebouwd in 1899 in opdracht van B. Dijk in een Eclectische stijl. De bijschuur ligt evenwijdig aan de hoofdschuur en is aan de noordzijde via een muurtje ermee verbonden. Ten noordoosten van de hoofdschuur ligt een tweede bijschuur die waarschijnlijk ouder dan 1899. Deze schuur is deels vernieuwd en valt derhalve buiten de bescherming van rijkswege. In 1954 is op de zolder van het voorhuis een kamer afgetimmerd en is in het dakvlak een dakkapel geplaatst. In de jaren zestig is het interieur van het voorhuis deels vernieuwd.

Het complex is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Kruisweg en de Noorderweg. Aan de Noorderweg verleent een oprijlaan met aan één zijde vijf kastanjebomen, toegang tot het achtererf en de zijingang van de woning. In de diepe voortuin met gazon staan twee lindenbomen ter markering van het voorhuis. Rechts van de boerderij een restant van een boomgaard.

Waardering

Complex, bestaande uit een dwarshuisboerderij met stookhut en bijschuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit 1899

- vanwege het opvallende materiaalgebruik met eclectische elementen

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de zorgvuldige inrichting van het erf

- vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Kruisweg en de Noorderweg

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kruisweg 2 9363 AD Marum Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 5778 Marum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1899 1899 vervaardiging
1954 1954 dakkapel in voorhuis verbouwing
1960 1970 vernieuwen deel interieur voorhuis verbouwing
Naar boven