Kruisweg 2, Marum

Omschrijving

STOOKHUT uit 1899 opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een zadeldak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan. De stookhut heeft decoratieve windveren en gootlijst, en een gemetselde topschoorsteen met kap. In de westgevel een opgeklampte deur met rollaag; in de zuidgevel twee getoogde ijzeren vierruits vensters met een segmentboog van rode en antracietgrijze baksteen en in de noordgevel een getoogd ijzeren vierruits venster.

Stookhut van algemeen belang

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij

- vanwege de hoge mate van gaafheid

513640

Inleiding

Complex, bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ met STOOKHUT en een BIJSCHUUR, gebouwd in 1899 in opdracht van B. Dijk in een Eclectische stijl. De bijschuur ligt evenwijdig aan de hoofdschuur en is aan de noordzijde via een muurtje ermee verbonden. Ten noordoosten van de hoofdschuur ligt een tweede bijschuur die waarschijnlijk ouder dan 1899. Deze schuur is deels vernieuwd en valt derhalve buiten de bescherming van rijkswege. In 1954 is op de zolder van het voorhuis een kamer afgetimmerd en is in het dakvlak een dakkapel geplaatst. In de jaren zestig is het interieur van het voorhuis deels vernieuwd.

Het complex is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Kruisweg en de Noorderweg. Aan de Noorderweg verleent een oprijlaan met aan één zijde vijf kastanjebomen, toegang tot het achtererf en de zijingang van de woning. In de diepe voortuin met gazon staan twee lindenbomen ter markering van het voorhuis. Rechts van de boerderij een restant van een boomgaard.

Waardering

Complex, bestaande uit een dwarshuisboerderij met stookhut en bijschuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit 1899

- vanwege het opvallende materiaalgebruik met eclectische elementen