Stationsweg 6, Barneveld

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Schaffelaar. Het deels in detail en in structuur gaaf bewaarde park van De Schaffelaar is te onderscheiden in twee delen: a. het grootste deel van het terrein beslaat een aanleg behorend bij het voormalige 18de-eeuwse huis en wordt gekenmerkt door de in oorsprong 18de-eeuwse structuur bestaande uit een lange hoofd- of middenas (oriëntatie zuidwest-noordoost) met aan de zuidwestzijde een rechthoekig omgracht terrein van de oude huisplaats, Koeweide genoemd, die in de 19de eeuw in landschappelijke vormen is vergraven; rechts van de as een sterrenbos en links een parkbos met wandeling en vijverpartij in landschapsstijl uit het begin van de 19de eeuw (zie kaart Man ca.1802 en de Kadastrale Minuutkaart 1832); b. in de directe omgeving van het huidige huis is een relatief kleinschalige, 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl waarvoor het terrein in 1850 aan de zuidwestzijde met een strook grond is uitgebreid, zodat een landschappelijke setting rondom het nieuw gebouwde huis gecreëerd kon worden; de tuinarchitecten J.D. en L.P. Zocher kregen in 1853 de opdracht de aanleg te realiseren. Dat er geen eenduidig concept aan de aanleg ten grondslag ligt, om de beide delen te integreren is ongebruikelijk voor een 19de-eeuws landschapspark. Voor de regulering van de waterhuishouding zijn er in het park een groot aantal duikers, doorlaten en sluisjes aangebracht, waarvan enkele als apart onderdeel staan beschreven (zie onderdeelnr. 6). De overige bevinden zich bij de hoofdtoegang (duiker met schuif), ten zuiden van de Koeweide (gemetselde duiker met doorlaat) en bij de Stationsweg (gemetselde duiker met doorlaat).

Ad.a. De kern van de aanleg wordt gevormd door de 18de-eeuwse rechthoekig omgrachte Koeweide, die aan het begin van 19de eeuw in landschapsstijl/ natuurlijke vorm is vergraven en voorzien van drie eilandjes. In de noordwesthoek van de omgrachting ligt een schiereilandje, dat in 1808 is uitgebreid met een eendenvangpijp. De Koeweide wordt omsloten door een carré van lanen, behalve aan de noordzijde waar de beplanting meer in boomgroepen is geformeerd (o.a. rode beuk). Vanaf de korte laan komende vanaf het huidige huis is een fraai zicht over de met bomen omzoomde Koeweide en een doorzicht naar de laan op de middenas. De laan aan de westzijde van de Koeweide is op een verhoging/heuvelruggetje aangeplant en leidt langs de zogenoemde bloemenheuvel (vermelding 1850, eerder op de kadastrale kaart van 1832 als lustplaats) alwaar de laanbeplanting stopt; rondom de heuvel een krans bomen. De bloemenheuvel vormt een landschappelijk element om de rondwandeling te verlevendigen. Vanaf de bloemenheuvel leidt de wandeling in noordwaartse richting met een smal pad langs de serpentinevijver met opgeworpen aarden verhogingen. De vijver is aangelegd ten tijde van de Franse overheersing in het begin van de 19de eeuw en wordt daarom 'Frans werk' genoemd. In de slingervijver zijn twee eilanden met beplanting (rhododendrons) aangebracht. Draagt de aanleg aan de westzijde van de middenas een landschappelijk karakter, aan de oostzijde is het formele beeld bewaard gebleven. Het sterrenbos getekend op de kaart van Man (ca.1802) is waarschijnlijk aangelegd voor 1767 en bestaat uit veertien (oorspronkelijk met beuken beplante) lanen met op de noord-zuidas een smal grand canal geflankeerd door een laan. In 1830 zijn enkele lanen van het sterrenbos in noordwestelijke richting doorgetrokken.

ad.b. Het huis is gesitueerd in een arcadische aanleg gevormd door een weiland met wat losse boomgroepen ter stoffering van het huis waardoor een typisch romantische combinatie van een neogotisch huis in een agrarisch ogend landschap is bereikt. Uit vergelijking van het ontwerp van de Zochers met enkele oude Topografische kaarten (1906 en 1926) en een oude foto blijkt dat de weide was ingericht met meerdere boomgroepen, waaronder Taxus, zodat er een grotere afwisseling van open en dichte ruimten was. Vanaf de Stationsweg loopt de met eiken beplante en iets gebogen toegangslaan langs de oostzijde van het hoofdgebouw. De oprijlaan sluit aan op de 18de-eeuwse middenas van de buitenplaats die zich in noordwaartse richting voortzet. Het huis is net ten westen van deze as gesitueerd. Direct achter het huis liggen aan weerszijden van de laan twee rechthoekige percelen: het linker perceel opgaand bos, dat een groene achtergrond (coulisse) voor het huis vormt, het rechter perceel heeft thans geen invulling die voor de bescherming van belang is. Volgens een situatietekening uit ca. 1850 lag hier een boomgaard/tuin met visvijver, hier wordt in ca. 1890 oranjerie gebouwd (zie oude foto). Ten zuidwesten van het kasteel ligt een grafeiland uit 1828, deze is in ca. 1853 vergraven overeenkomend het ontwerp van de Zochers.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Schaffelaar van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de gaaf bewaarde 18de-eeuwse geometrische aanleg met as van symmetrie en sterrenbos, waarvan een deel is verlandschappelijkt aan het begin van de 19de eeuw;

- vanwege de gaaf bewaarde aanleg in landschapsstijl rondom het huis uit ca. 1853 van de hand van de tuinarchitecten J.D. en L.P. Zocher;

- vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van tuin- en landschapsarchitectuur en met name voor de ontwikkeling van de tuin- en landschapsarchitectuur in Nederland;

- vanwege de aanwezigheid van monumentale boomgroepen uit de tijd van de (oorspronkelijke) aanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

513550
De Schaffelaar

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSHEK (3), KOETSHUIS (4), BOERDERIJ (5), waterhuishouding met STUW, SLUIS EN DUIKER (6), TUINSIERADEN (7), TUINMANSWONING MET HOUTEN SCHUUR (8), BOSWONING (9). Ten noordoosten van de bebouwde kom van Barneveld ligt de buitenplaats De Schaffelaar vermoedelijk gesticht in de vijftiende eeuw door het geslacht Hackfort; het kasteel droeg toen dezelfde naam. Op de tiendkaart van J. Passavant uit 1697 staat voor het eerst de benaming De Schaffelaar aangegeven. Onder het beheer van het geslacht Van Essen, sinds 1678 eigenaren, werd rond 1700 een eenvoudig edelmanhuis gebouwd (afbeelding van C.Pronk, 1730), dat in 1767 vervangen werd door een aanzienlijk classicistisch huis en een uitgestrekte geometrische aanleg. Tekeningen van H.Numan (ca.1794) tonen dit huis met de voorgevel op het noorden en gelegen aan een voorplein omsloten door grote bouwhuizen. Het geheel stond op een rechthoekig omgracht terrein -de huidige Koeweide- en binnen een formele opzet, zoals ook de topografische kaart Veluwe en Veluwezoom van M.J de Man (ca.1803) laat zien. Uit laat-achttiende-eeuwse beschrijvingen blijkt dat er een fraaie aanleg was verrijkt met beelden, watervallen en fonteinen; een verkoopadvertentie van 1801 vermeld een 'Engelsche tuin, waarin verscheidene vreemde gewassen, vijvers etc. alles gelegen binnen een ruime gragt, voorts een menagerie, schoone en ruime tuinen met exquise vruchtboomen'. Van de achttiende-eeuwse aanleg resteren het rechte lanenstelsel, sterrenbos en de rechthoekig omgrachte huisplaats (de gracht wordt gevoed door de Esvelderbeek). Nadat het huis is in 1799 door brand was verwoest, kwam het goed in 1808 door koop in bezit van J.H. van Zuylen van Nievelt. Waarschijnlijk bewoonde deze de tot woning verbouwde oranjerie, die tot 1850 nabij het huidige koetshuis stond. Onder het beheer van Van Zuylen van Nievelt zijn enige veranderingen in landschapsstijl doorgevoerd, zoals het vergraven van de gracht rondom de Koeweide (zie kadastrale kaart 1832). In 1828 vererft De Schaffelaar naar zijn gelijknamige neef. Vanaf het begin van de negentiende eeuw werden verschillende ontwerptekeningen in verschillende stijlen gemaakt, waarvan uiteindelijk het ontwerp uit 1852 van de architect A. van Veggel is nagevolgd. Deze baseerde zich echter sterk op een eerder gemaakt anoniem ontwerp uit 1841 voor De Schaffelaar als Engels neogotische kasteel. De buitenplaats werd met een strook grond in zuidwestelijke richting uit gebreid om een nieuwe, representatieve bouwplaats te realiseren. De reeds bestaande achttiende-eeuwse aanleg, die tussen 1808-1828 enigszins was verlandschappelijkt, bleef geheel intact en rondom het nieuwe kasteel werd door de tuinarchitecten J.D. en L.P. Zocher een aanleg in landschapsstijl gemaakt. In de loop van de negentiende eeuw zijn er verschillende bijgebouwen opgetrokken: een koetshuis (XIXb), boerderij (1869) en een oranjerie (ca.1890) ten noordoosten van het kasteel, deze laatste werd in 1950 afgebroken. Tussen 1879 en 1968 was het goed nog in particulier bezit van de familie Van Nagell, waarna het huis door de gemeente werd aangekocht en het grootste deel van het park door de Stichting Het Geldersch Landschap. Restauratie huis 1977-1982 door W.A. Heineman uit Velp.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De omgrenzing wordt bepaald door de Stationslaan, die overgaat in de Van Zuylen van Nieveltlaan, vervolgens de Barnseweg die schuin doorsteekt naar de Wesselseweg.

Voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn:

- de inrichting van het terrein ten oosten van de toegangslaan als boerderij;

- de gebouwen achter de boerderij waarin een biologisch-educatief centrum is gevestigd;

- de opstallen aan de Stationsweg 12 (voormalige proefcentrum);

- nieuwbouw woningen Stationsweg 12, 14 en 16.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS DE SCHAFFELAAR is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege het hoofdgebouw dat voor Nederland een zeldzaam en representatief voorbeeld is van de Engels neogotische bouwstijl;

- vanwege de gaafheid van het exterieur van het hoofdgebouw, de oorspronkelijke plattegrond en de aankleding van het interieur;

- vanwege de gaaf bewaarde 18de-eeuwse geometrische aanleg, die deels is verlandschappelijkt aan het begin van de 19de eeuw en een los daarvan staande aanleg in landschapsstijl van de tuinarchitecten J.D. en L.P. Zocher rondom het huis uit ca.1853;

- vanwege het functioneel-ruimtelijk gebruik van de waterwerken;

- vanwege de visuele en historische relatie tussen de buitenplaats en het dorp Barneveld;