"""De schaffelaar""", Barneveld

HOOFDGEBOUW (De Schaffelaar). In opdracht van J.H. baron van Zuylen is in 1852 (zie gevelsteen ca. 1 meter boven het maaiveld) het huis gebouwd in Engelse neogotische stijl naar ontwerp uit 1852 van de Bossche -architect A. van Veggel, die zich echter sterk baseerde op een anoniem ontwerp uit 1841. Het huis werd ten zuidwesten van de oorspronkelijke bouwplaats (Koeweide), los van de bestaande formele aanleg, gesitueerd. Bij deze nieuwe situering werd uitgegaan van een zichtas in zuidwestelijke richting op de toren van de Hervormde Kerk van Barneveld. Tussen 1977 - 1981 is het huis, onder leiding van architect W.A. Heineman uit Velp, gerestaureerd. Hierbij is de toren, die na de tweede wereldoorlog was afgebroken, gereconstrueerd en het dak met oude Duitse leien vernieuwd. Het op haakvormige grondslag opgetrokken huis op een rustica plint bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen met de meest representatieve en plastisch vormgegeven gevel aan de voorzijde -gericht op het dorp Barneveld- en de meer vlak vormgegeven gevels aan de zijkanten. De in baksteen opgetrokken gevels die door kantelen worden beëindigd, zijn alle geornamenteerd met als natuursteen aandoende, behakte en bepleisterde elementen, zoals vensteromlijstingen, daklijsten, pinakels, waterspuwers en waterlijsten die de verschillende bouwlagen markeren. Bij de restauratie 1977 - 1981 zijn een aantal van deze elementen vervangen door massief beton. Alle vensters zijn gevat in een omlijsting en kennen een robuuste roedentracering in Tudorvormen met een vierpas in het bovenlicht; alle kozijnen zijn geheel in gietijzer uitgevoerd. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van vijf brede traveeën heeft een vooruitspringende middenpartij en iets risalerende zijdelen, die met een topgevel boven de daklijst uitsteken. De zijrisalieten worden geflankeerd door vierkante (loze) torens met spaarvelden en kantelen, terwijl de middenrisaliet voorzien is van arkels op de hoeken. Voor elk risaliet bevindt zich een driezijdige uitgebouwd, verdiepingloos erker/portaal. In de zijgevels van de middenrisaliet smalle vensters. De hoofdingang in de middenrisaliet is bereikbaar via het driezijdige portaal met centraal een omlijste Tudorboogvormige gevelopening geflankeerd door spitsboogvormige openingen; dit ritme/vormentaal herhaalt zich in de dubbele glazen toegangsdeur met een spitsboognis aan weerszijden. Het portaal wordt afgewerkt met een versierde daklijst en bekroond door een opgewerkte balustrade in vierpasmotief; daarboven een tweede balkon met kantelen en een tracering van driepassen ter afsluiting van de middenrisaliet. De erkers voor de zijrisalieten worden bekroond door kantelen (baksteen/natuursteen). De linker zijgevel van vier traveeën en de rechter zijgevel van vijf traveeën kennen een regelmatige vensterindeling. In het midden van de rechter zijgevel bevindt zich een door arkels geaccentueerde toegangspartij aan een bordes met dubbele toegangsdeur voorzien van bovenlicht in vierpasmotief gevat in een rechthoekige omlijsting. De kopsegevels aan de achterzijde zijn voorzien van blinde vensters (overeenkomstig het originele ontwerp); in het midden van de achtergevel een uitbouw van het trappenhuis, ook links daarvan. In het INTERIEUR is onder meer van belang de gaaf bewaarde oorspronkelijke plattegrond en ruimte-indeling met op de as een centrale hal en trappenhuis van elkaar gescheiden middels een dwarsgang, hal en gang met marmer en de gaaf bewaarde aankleding in Tudor/neogotische stijl die in het hele huis is doorgevoerd (NB de afwerking is niet geheel voltooid): de hal met gestucte hanggewelfjes, twee muurtafels, op overgang hal naar gang een raamwerk met drie bogen oorspronkelijk met glas-in-lood, het trappenhuis met balustrade; rijk gedecoreerde kamers met stucplafonds, betimmering/lambriseringen en marmeren schoorsteenmantels; vensterkozijnen van gietijzer bekleed met houten belegstukken; deels gehoute paneeldeuren en posten. In het souterrain is een waterkelder en dienstruimten die met baksteen overwelfd zijn.

HOOFDGEBOUW (De Schaffelaar) van algemeen belang:

- vanwege de voor Nederland vrijwel unieke vormgeving van Engelse neogotische stijl;

- vanwege het bijzondere materiaalgebruik -combinatie van baksteen, behakte en bepleisterde baksteen, gietijzer- en de ornamentiek;

- vanwege de samenhang en gaafheid van het in- en exterieur en de gaaf bewaard gebleven ruimte-indeling en aankleding van het interieur;

- vanwege de beeldbepalende ligging in de tuin- en parkaanleg en ten opzichte van de dorpskern van Barneveld (oriëntatie op de toren van de Hervormde Kerk);

513548
De Schaffelaar

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSHEK (3), KOETSHUIS (4), BOERDERIJ (5), waterhuishouding met STUW, SLUIS EN DUIKER (6), TUINSIERADEN (7), TUINMANSWONING MET HOUTEN SCHUUR (8), BOSWONING (9). Ten noordoosten van de bebouwde kom van Barneveld ligt de buitenplaats De Schaffelaar vermoedelijk gesticht in de vijftiende eeuw door het geslacht Hackfort; het kasteel droeg toen dezelfde naam. Op de tiendkaart van J. Passavant uit 1697 staat voor het eerst de benaming De Schaffelaar aangegeven. Onder het beheer van het geslacht Van Essen, sinds 1678 eigenaren, werd rond 1700 een eenvoudig edelmanhuis gebouwd (afbeelding van C.Pronk, 1730), dat in 1767 vervangen werd door een aanzienlijk classicistisch huis en een uitgestrekte geometrische aanleg. Tekeningen van H.Numan (ca.1794) tonen dit huis met de voorgevel op het noorden en gelegen aan een voorplein omsloten door grote bouwhuizen. Het geheel stond op een rechthoekig omgracht terrein -de huidige Koeweide- en binnen een formele opzet, zoals ook de topografische kaart Veluwe en Veluwezoom van M.J de Man (ca.1803) laat zien. Uit laat-achttiende-eeuwse beschrijvingen blijkt dat er een fraaie aanleg was verrijkt met beelden, watervallen en fonteinen; een verkoopadvertentie van 1801 vermeld een 'Engelsche tuin, waarin verscheidene vreemde gewassen, vijvers etc. alles gelegen binnen een ruime gragt, voorts een menagerie, schoone en ruime tuinen met exquise vruchtboomen'. Van de achttiende-eeuwse aanleg resteren het rechte lanenstelsel, sterrenbos en de rechthoekig omgrachte huisplaats (de gracht wordt gevoed door de Esvelderbeek). Nadat het huis is in 1799 door brand was verwoest, kwam het goed in 1808 door koop in bezit van J.H. van Zuylen van Nievelt. Waarschijnlijk bewoonde deze de tot woning verbouwde oranjerie, die tot 1850 nabij het huidige koetshuis stond. Onder het beheer van Van Zuylen van Nievelt zijn enige veranderingen in landschapsstijl doorgevoerd, zoals het vergraven van de gracht rondom de Koeweide (zie kadastrale kaart 1832). In 1828 vererft De Schaffelaar naar zijn gelijknamige neef. Vanaf het begin van de negentiende eeuw werden verschillende ontwerptekeningen in verschillende stijlen gemaakt, waarvan uiteindelijk het ontwerp uit 1852 van de architect A. van Veggel is nagevolgd. Deze baseerde zich echter sterk op een eerder gemaakt anoniem ontwerp uit 1841 voor De Schaffelaar als Engels neogotische kasteel. De buitenplaats werd met een strook grond in zuidwestelijke richting uit gebreid om een nieuwe, representatieve bouwplaats te realiseren. De reeds bestaande achttiende-eeuwse aanleg, die tussen 1808-1828 enigszins was verlandschappelijkt, bleef geheel intact en rondom het nieuwe kasteel werd door de tuinarchitecten J.D. en L.P. Zocher een aanleg in landschapsstijl gemaakt. In de loop van de negentiende eeuw zijn er verschillende bijgebouwen opgetrokken: een koetshuis (XIXb), boerderij (1869) en een oranjerie (ca.1890) ten noordoosten van het kasteel, deze laatste werd in 1950 afgebroken. Tussen 1879 en 1968 was het goed nog in particulier bezit van de familie Van Nagell, waarna het huis door de gemeente werd aangekocht en het grootste deel van het park door de Stichting Het Geldersch Landschap. Restauratie huis 1977-1982 door W.A. Heineman uit Velp.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De omgrenzing wordt bepaald door de Stationslaan, die overgaat in de Van Zuylen van Nieveltlaan, vervolgens de Barnseweg die schuin doorsteekt naar de Wesselseweg.

Voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn:

- de inrichting van het terrein ten oosten van de toegangslaan als boerderij;

- de gebouwen achter de boerderij waarin een biologisch-educatief centrum is gevestigd;

- de opstallen aan de Stationsweg 12 (voormalige proefcentrum);

- nieuwbouw woningen Stationsweg 12, 14 en 16.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS DE SCHAFFELAAR is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege het hoofdgebouw dat voor Nederland een zeldzaam en representatief voorbeeld is van de Engels neogotische bouwstijl;

- vanwege de gaafheid van het exterieur van het hoofdgebouw, de oorspronkelijke plattegrond en de aankleding van het interieur;

- vanwege de gaaf bewaarde 18de-eeuwse geometrische aanleg, die deels is verlandschappelijkt aan het begin van de 19de eeuw en een los daarvan staande aanleg in landschapsstijl van de tuinarchitecten J.D. en L.P. Zocher rondom het huis uit ca.1853;

- vanwege het functioneel-ruimtelijk gebruik van de waterwerken;

- vanwege de visuele en historische relatie tussen de buitenplaats en het dorp Barneveld;