Voorstraat 17, Lekkerkerk

Inleiding

Omstreeks 1870 is in opdracht van de heer Kersbergen, directeur van een zalmvisserij, een SCHUUR gebouwd bij zijn directeurswoning. Het pand is uitgevoerd met elementen uit de Neorenaissance en de Chaletstijl. Karakteristiek voor de tegen de dijk aangebouwde panden langs de rivier is, in verband met de kans op hoog water, de aanwezigheid van een vloedstoep. Opvallend is de toepassing van Oegstgeester dakpannen, een vrij zeldzaam type dakpan, dat tweede helft van de 19de eeuw in Oegstgeest is gefabriceerd.

Omschrijving

Vrijstaande, tegen een dijk aangebouwde, schuur is vanaf een rechthoekige plattegrond opgetrokken in gele ijsselsteen onder een met Oegstgeester pannen gedekt, iets overkragend zadeldak. Aan de straatzijde (noord) is de daklijst versierd met gesneden sierspanten en onder de gootlijst komt hangend zaakwerk voor. De nokrichting staat haaks op de weg. De gevels en muuropeningen zijn verlevendigd met siermetselwerk in de vorm van banden, tableaus en hanekammen in helder rode en zwarte baksteen. Lisenen markeren de gevelhoeken. In de beide, symmetrisch ingedeelde, kopgevels zijn twee segmentboogvormige gietijzeren vensters geplaatst met een lancetvormige roedenverdeling. In de top een rondboogvormig venster. De westelijke langsgevel heeft rechts een getoogde entree, bestaande uit een eenvoudige deur achter een vloedstoep. Links daarvan bevindt zich een segmentboogvormig gietijzeren venster met een lancetvormige roedenverdeling.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorisch waarde als karakteristiek voorbeeld van een tegen een dijk aangebouwde schuur uit het derde kwart van de 19de eeuw, die opvallend rijk is gedecoreerd met elementen uit de Neorenaissance en de Chaletstijl en als herkenbaar element de aanwezigheid van een vloedstoep heeft Behorend bij een monumentaal dijkhuis dat oorspronkelijk dienst deed als directeurswoning van een zalmvisserij is de schuur van belang, omdat deze herinnert aan een in de 19de eeuw voor deze streek belangrijke tak van industrie. De schuur is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van met name het exterieur, waarbij de toepassing van Oegstgeester dakpannen voor een bijzondere toegevoegde waarde zorgt. De schuur is onderdeel van een complex dat stedenbouwkundig van belang is vanwege de beeldbepalende ligging aan de Lekdijk, een belangrijke uitvalsweg van Lekkerkerk.

512468
Gebouwcomplex

Inleiding

In opdracht van de heer Kersbergen, directeur van een zalmvisserij, is circa 1870 een dijkwoning gebouwd als WOONHUIS met inpandig KANTOOR in Eclectische trant en een bijbehorende, vrijstaande SCHUUR, uitgevoerd met elementen uit de Neorenaissance en Chaletstijl. Aan de achterzijde werd begin 20ste eeuw een veranda toegevoegd.

Omschrijving

Het complex ligt aan de Lekdijk, aan de rand van het dorpscentrum van Lekkerkerk en maakt deel uit van historische bebouwingsstructuur langs de dijk. Het tegen de dijk aangebouwde woonhuis (complexonderdeel 1) is met de langsgevel (noord) direct aan de weg gelegen. De achtertuin (zuid) grenst aan de rivier de Lek. Ten oosten van het pand is de vrijstaande, eveneens tegen de dijk aangebouwde schuur (complexonderdeel 2) gelegen met de kopgevel gericht naar de weg.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde doordat het typologisch een goed voorbeeld is van een dijkwoning in Eclectische trant uit het derde kwart van de 19de eeuw met een met een bijbehorende schuur, uitgevoerd met elementen uit de Neorenaissance en Chaletstijl. Gebouwd als dijkwoning voor een directeur van een zalmvisserij is het complex tevens van belang, omdat het herinnert aan een in de 19de eeuw voor deze streek belangrijke tak van industrie. Beide panden zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het complex is stedenbouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Lekdijk, een belangrijke uitvalsweg van Lekkerkerk.

Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Voorstraat 17 2941 EX Lekkerkerk BY Ja