Voorstraat 17, Lekkerkerk

Inleiding

In opdracht van de heer Kersbergen, directeur van een zalmvisserij, is circa 1870 een dijkwoning in Eclectische trant gebouwd als WOONHUIS met inpandig KANTOOR. Aan de achterzijde werd begin 20ste eeuw een veranda toegevoegd. De dijkwoning bevindt zich even buiten de bebouwde kom langs de Lekdijk, waar het deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur. Karakteristiek voor de tegen de dijk aangebouwde woningen langs de rivier is, in verband met de kans op hoog water, de aanwezigheid van een vloedstoep. Opvallend is de toepassing van Oegstgeester dakpannen, een vrij zeldzaam type dakpan, dat tweede helft van de 19de eeuw in Oegstgeest is gefabriceerd.

Omschrijving

Vrijstaand, tegen de dijk aangebouwd woonhuis heeft deels een onderverdieping, annex kelder. Het is vanaf een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen (staand verband) met knipvoeg en strekken boven de vensters; de onderverdieping is gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Het éénlaagse pand heeft een met Oegstgeesterpannen gedekt schilddak, dat deels nog is voorzien van een gebakken crête. Op beide nokhoeken is een schoorsteen geplaatst. De voorgevel (noord) met gepleisterde plint is een vijf venstereenheden brede, symmetrisch ingedeelde lijstgevel, afgesloten door een kroonlijst met daaronder een geprofileerde waterlijst. Aan weerszijden van de middenas is een dakkapel geplaatst binnen een getoogde geprofileerde houten omlijsting. De centraal geplaatste entree bestaat uit een binnen een houten geprofilerede omlijsting geplaatste paneeldeur met een bovenlicht, gevat in een accoladevormige kozijn. Aan weerszijden daarvan bevinden zich twee zesruits schuiframen. In de linker en in de rechter zijgevel zijn twee zesruits schuiframen geplaatst. Boven de rechter zijgevel (west) is bovendien een dakkapel met een getoogde houten geprofileerde omlijsting aanwezig. De linker helft van de achtergevel wordt in beslag genomen door een open houten veranda, met deels meerruits bovenlichten. Daarnaast bevindt zich over de gehele hoogte van de gevel een smalle driezijdige torenachtige uitbouw, eindigend met kantelen met daarin een rechtgesloten deur en een klein venster daarboven. In de achtergevel zijn behalve een verandadeur onder een bovenlicht, twee zesruits schuiframen geplaatst. Ter plaatste van de kelderverdieping bevindt zich een keldervenster met diefijzers en een verhoogde kelderdeur achter een vloedstoep. Inwendig is met name op de begane grond de plattegrondindeling gehandhaafd, met aan weerszijden van de centrale gang een kamer.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde doordat het typologisch een goed voorbeeld is van een dijkwoning in Eclectische trant uit het derde kwart van de 19de eeuw Gebouwd als voorname dijkwoning voor een directeur van een zalmvisserij is het complex tevens van belang, omdat het herinnert aan een in de 19de eeuw voor deze streek belangrijke tak van industrie. Typologisch is het ook van belang als dijkwoning, deels met onderverdieping, waarbij een vloedstoep is toegepast. De woning is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur en deels ook het interieur. In het bijzonder zijn de Oegstgeester dakpannen van waarde. Het pand is stedenbouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Lekdijk, een belangrijke uitvalsweg van Lekkerkerk.

512467
Gebouwcomplex

Inleiding

In opdracht van de heer Kersbergen, directeur van een zalmvisserij, is circa 1870 een dijkwoning gebouwd als WOONHUIS met inpandig KANTOOR in Eclectische trant en een bijbehorende, vrijstaande SCHUUR, uitgevoerd met elementen uit de Neorenaissance en Chaletstijl. Aan de achterzijde werd begin 20ste eeuw een veranda toegevoegd.

Omschrijving

Het complex ligt aan de Lekdijk, aan de rand van het dorpscentrum van Lekkerkerk en maakt deel uit van historische bebouwingsstructuur langs de dijk. Het tegen de dijk aangebouwde woonhuis (complexonderdeel 1) is met de langsgevel (noord) direct aan de weg gelegen. De achtertuin (zuid) grenst aan de rivier de Lek. Ten oosten van het pand is de vrijstaande, eveneens tegen de dijk aangebouwde schuur (complexonderdeel 2) gelegen met de kopgevel gericht naar de weg.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde doordat het typologisch een goed voorbeeld is van een dijkwoning in Eclectische trant uit het derde kwart van de 19de eeuw met een met een bijbehorende schuur, uitgevoerd met elementen uit de Neorenaissance en Chaletstijl. Gebouwd als dijkwoning voor een directeur van een zalmvisserij is het complex tevens van belang, omdat het herinnert aan een in de 19de eeuw voor deze streek belangrijke tak van industrie. Beide panden zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het complex is stedenbouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Lekdijk, een belangrijke uitvalsweg van Lekkerkerk.

Voorstraat 17 2941 EX Lekkerkerk Ja
C 10538 Lekkerkerk