De Heest, Lochem

Omschrijving

Hoofdgebouw, landhuis de Heest. Het deels onderkeldere huis bezit een L-vormige plattegrond grotendeels één bouwlaag en een L-vormig zadeldak (gesmoorde Oud-Hollandse pannen) met driezijdige sluiting boven het westelijke einde van de zuidgevel en een schild boven het noordelijke uiteinde van de noordgevel. De gevels zijn voor een groot deel gemetseld in laat 17e, vroeg 18e eeuwse baksteen. Het twee bouwlagen hoge gedeelte van de noordvleugel aan de pleinzijde en een groot deel van de noordelijke zijde van de zuidvleugel zijn echter in een laat-middeleeuws formaat baksteen gemetseld. De trapgevels zijn in 1908 uitgevoerd in kalkzandsteen; in die tijd zijn ook de vensterindelingen in een romantische stijl geplaatst. De buitenhoek van de L is na WOII opnieuw opgebouwd vanwege oorlogsschade. De trapgevels bevinden zich op de kop van de lange gevels en op regelmatige afstand op de lange zuidgevel. Het dak is gedekt met pannen, het dakvlak van de zuidwestelijke trapgevel is met leien gedekt. Het pand toont nog de sporen uit het verleden. In de westelijke lange gevel zijn nog de openingen waarin staldeuren hebben gezeten. Na de bouw van het koetshuis zijn hier veelruits vensters in geplaatst. In de gevels bevinden zich diverse typen veelruits vensters met persiennes. De diverse soorten metselwerk, baksteen en kalkzandsteen maken van het huis een opvallende combinatie van oudere en jongere architectuur. Van het interieur zijn te noemen de gaaf bewaarde structuur met een lange gang in de zuidvleugel, kamers met stucplafonds, guirlandes en stuclijsten, een oorspronkelijke 18e eeuwse keuken met schouw en betegeling. Verder bezit het huis o.a. vertrekken met oude balkenplafonds, historische kapconstructies, enkele schouwen, marmeren vloeren en sierlijsten met meandermotief. In de zuidvleugel bevindt zich een bijzondere houtconstructie met ankerbalkgebinten.

Waardering

Het hoofdgebouw is van algemeen belang vanwege de architectuur-historische waarden (goed en gaaf voorbeeld van een gebouw met een ontwikkeling vanuit de 16e eeuw tot 1908, bijzondere stijlelementen uit de Romantiek, bijzondere interieurelementen zoals stuclijsten, schouwen, gaaf bewaarde structuur; voorts markeert het pand vanwege de restauratie in 1907-1908 een belangrijke ontwikkelingsfase binnen de Nederlandse bouwkunst, waarin een heroriëntatie plaats vond op de bouwstijlen en -tradities uit het verleden, een ontwikkeling die uiteindelijk voor bijvoorbeeld het ideëengoed van de landhuis- en villabouw in het eerste kwart van de 20ste eeuw van groot belang is geweest), vanwege stedenbouwkundige waarden (betekenis in landschap, architectuurstijl in relatie tot landschap) en cultuur-historische en zeldzaamheidswaarden: van de oude havezathen in oostelijk Nederland behoort De Heest tot de weinige exemplaren, die nog geheel zijn oude structuur en omvang heeft behouden en hierdoor herinneringen bewaard aan de functie, die het gebouw jarenlang heeft bekleed (boerderij met herenkamer, etc.).

512214
De Heest
Complexomschrijving

Al vanaf de 15e eeuw bestaat het goed De Heest. De bouwgeschiedenis van het huidige huis gaat terug tot de 16e eeuw. Uit deze vroege periode dateert het gedeelte met twee bouwlagen van de noordelijke vleugel en het aansluitende gedeelte van de zuidelijke vleugel. Het metselwerk is aan de zijde van de binnenplaats nog laat-middeleeuws, evenals de kapconstructie. In de 19e eeuw heeft het huis diverse verbouwingen ondergaan. In die tijd is het huis van karakter veranderd en in 1823 wordt het huis voor het eerst beschreven als een buitenplaats met een Engelse tuin. Een grootsscheepse restauratie in historiserende stijl in 1906/1907 leidde tot het huidige 'Oud-Hollandse' aanzien van het huis. De uitvoering hiervan is historisch verbonden met de aanwezigheid van de toenmalige bewoners, Pim Noothoven van Goor en de danseres Isadora Duncan die een sterke voorliefde voor de kleur wit hadden en het pand in een romantische stijl restaureerden en wit schilderden. In 1908 is tevens het koetshuis gebouwd in dezelfde filosofie als de verbouwing van de Heest. Dat wil zegen dat het koetshuis in kalkzandsteen is opgetrokken met trapgevels en meerruits vensters. De Heest ligt aan het riviertje de Berkel dat oorspronkelijk met een boog om het huis liep, in de jaren zestig is de loop van het riviertje verlegd. De omgeving van het huis wordt gekenmerkt door een gebogen, met bomen omzoomde oprijlaan, een glooiend terrein voor het huis met een tuinaanleg en om het huis een parkaanleg met slingerpaden en een moestuin. De historische buitenplaats de Heest is van algemeen belang vanwege de lange geschiedenis van het complex die nog goed afleesbaar is, de architectuur-historische waarde (huis, koetshuis, aanleg landschap) de stedenbouwkundige waarde (ligging in vroegere bocht van rivier, landschappelijke waarde) en vanwege de hoge ensemblewaarde.

Onder de bescherming vallen: 1. Hoofdgebouw, landhuis de Heest 2. Parkaanleg 3. Koetshuis

Niet tot de bescherming horen de aan het einde van de 20ste eeuw gerecontrueerde moestuinmuur en een boerderij met schuur (de Heest 2) die weliswaar bij het huis hoort maar vanwege ingrijpende modernisering beperkte cultuur-historische waarden bevat.

De Heest 3 7241 PN Lochem Ja
L 1911 Laren Gelderland