Achthovenerweg 51, Leiderdorp

Inleiding

In oorsprong was het mogelijk een buitenplaats, die echter al lang bekend staat als hofstede onder de naam "Ringgraaf". Het betreft een in de Achthovenpolder gesitueerde veeboerderij van het type halleboerderij met voerdeel, welke kenmerkend is voor de ontwikkeling van de boerderij in Rijnland. De huidige boerderij is in 1886 gebouwd in opdracht van de familie Van Zwieten, nadat de voorganger van de hoeve door brand grotendeels was verwoest. Een als zomerhuis gebouwde dwarsvleugel en een groot deel van het bedrijfsgedeelte van het hoofdvolume zijn restanten van de verbrande boerderij. Tegen deze dwarsvleugel is in 1930 een SCHUUR met STAL voor jongvee aangebouwd. De bouwstijl van de eenvoudige schuur is te omschrijven als Traditioneel Ambachtelijk.

Omschrijving

Tegen de achtergevel (noordzijde) van het zomerhuis staat een vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen met trasraam opgetrokken SCHUUR een met bouletpannen gedekt zadeldak met een uitkragend oostelijk dakschild. De gevel hieronder bevat drie kleine vensters en een deur. De nokrichting loopt evenwijdig aan die van het bedrijfsgedeelte van de boerderij. De vrijwel symmetrische ingedeelde achtergevel is een puntgevel met rechtgesloten gevelopeningen onder betonnen latei. Op de begane grond in het midden bevindt zich een drieruits venster en aan weerszijden een uit een boven- en onderdeursamengestelde deur. Op de zolderverdieping heeft een dubbel zolderluik. In de westelijke langsgevel zitten drie kleine vensters en twee luiken, alle onder een betonnen latei. Het inwendige van de schuur is in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Waardering

De bij de boerderij 'Ringgraaf' behorende SCHUUR MET STAL van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een dergelijk bouwtype uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, vormgegeven in een Traditioneel Ambachtelijke bouwtrant. De schuur is van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de sterke ruimtelijke en functionele samenhang met de boerderij en de overige complexonderdelen en makt als zondanig deel uitmaakt van een waardevolle boerderijenstrook langs de Rijn.

512172
Ringgraaf

Inleiding

In oorsprong was dit mogelijk een buitenplaats, die echter al lang bekend staat als hofstede onder de naam "Ringgraaf". Het betreft een in de Achthovenpolder gesitueerde veeboerderij van het hallehuistype met voerdeel en zomerhuis, welke kenmerkend is voor ontwikkeling van de boerderijbouw in Rijnland. De huidige BOERDERIJ is in 1886 gebouwd in opdracht van de familie Van Zwieten, nadat een deel ervan door brand grotendeels was verwoest. Een als zomerhuis gebouwde dwarsvleugel en een groot deel van het bedrijfsgedeelte van het hoofdvolume zijn restanten van de verbrande boerderij. In het zomerhuis is de omstreeks 1930 geplaatste karnmolen nog aanwezig. Tegen de dwarsvleugel is in 1930 een SCHUUR met stal voor jongvee aangebouwd. Achter op het erf staan een omstreeks 1925 geplaatste vierroedige HOOIBERG en een evenoude WAGENSCHUUR, waarin een paarden- en een stierenstal. Ook de enigszins los van het complex staande, als VARKENSSTAL gebouwde schuur dateert van omstreeks 1925. De bouwstijlvan zowel het hoofdgebouw als die van de vroeg-twintigste-eeuwse bijgebouwen is te omschrijven als Ambachtelijk-Traditioneel. Van belang voor het aanzien van de boerderij zijn tevens de oude erfbeplanting in de vorm van rijen leilinden langs de zijgevels, een klein, formeel tuintje, alsmede de tussen hekpijlers staande TOEGANGSHEKKEN. "Ringgraaf" maakt deel uit van een reeks van monumentale boerenhofstedes langs de rivier de Rijn in de Achthovenerpolder, waar zich al lang geleden een permanente nederzettingvan acht hofsteden bevond

Omschrijving

Een karakteristiek ingericht boerenerf sluit aan bij de bestaande verkaveling. Op het via een toegangshek (complexonderdeel 2) toegankelijk erf staat een langgerekte, met de voorgevel naar de weg gekeerde, onder zadeldak staande boerderij (complexonderdeel 1) met een haaks daarop staande, als zomerhuis gebouwde dwarsvleugel met karnmolen en veranda. Aan de kopgevel van het zomerhuis bevindt zich een niet overdekte boenstoep. Een schuur met stal voor jongvee (complexonderdeel 3) is tegen het zomerhuis aangebouwd en staat evenwijdig aan de boerderij. Deze bouwdelen staan eveneens onder zadeldak. Achter op het erf staan een vierroedige hooiberg (complexonderdeel 4) en een onder een gebroken zadeldak staande wagenschuur met stal (complexonderdeel 5). Een links van voornoemde gebouwen staande varkensstal (complexonderdeel 6) heeft eveneens een zadeldak.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de ontstaansgeschiedenis en omdat het een zeer representatief voorbeeld is van een in Rijnland gangbaar boerderijtype met bijbehorende opstalllen. Het complex is van belang als voorbeeld van een Traditioneel Ambachtelijke vormgegeven boerderijcomplex uit het eind van de 19de- begin 20ste-eeuw, waarvan diverse onderdelen opvallend zijn gedetailleerd. Het complex is van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur, delen van het interieur en vanwege de compleetheid van de erfinrichting. De boerderij heeft landschappelijke- en ensemblewaarde vanwege de situering in het vlakke en open polderlandschap, nabij de rivier de Rijn, waar het een belangrijk element is van een waardevolle boerderijenstrook. Tevens is sprake van ensemblewaarde door de sterke ruimtelijke, functionele en deels ook stilistische samenhang tussen de samenstellende onderdelen van het complex.

Achthovenerweg 51 2351 AX Leiderdorp BY Ja
C 1239 Leiderdorp