Lekdijk oost 11, Jaarsveld

Inleiding

In 1896 werden aan de Lekdijk peilschaalhuisjes gebouwd, bestemd om bij hoog water de waterstanden te kunnen meten zonder last te hebben van golfslag. Dit PEILSCHAALHUISJE is opgetrokken aan de rivierzijde van de dijk en ligt tegenover het Polderhuis van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Benedendams en IJsseldam. Een identiek exemplaar bevindt zich bij Lekdijk west 36.

Omschrijving

Het tegen de Lekdijk, aan de rivierzijde, aangebouwde PEILSCHAALHUISJE bestaat uit een op een rechthoekige plattegrond opgetrokken schachtvormig bouwwerk, dat deels uit de dijk steekt. De uit grauwe baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van muurankers. Het huisje is overkapt met een later aangebracht houten schilddak met roeven. Hierin bevindt zich een luik om de meting te verrichten. Het inwendige bevat de peilschaal. Aan de rivierzijde bevindt zich, lager tegen de dijk, de waterinlaat, gemarkeerd door een bakstenen wandje.

Waardering

Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een peilschaalhuisje uit het eind van de 19de eeuw, dat een typisch relict is van de waterbeheersing in Nederland. Het object heeft ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk in combinatie met de dijkbewakingspalen en magazijnen en is bovendien gesitueerd tegen over het polderhuis.

Peilschaal Weg- en waterbouwkundige werken Waterweg, werf en haven oorspronkelijke functie Ja
Lekdijk oost 11 3413 MR Jaarsveld tegenover het polderhuis BY Ja