Lekdijk Oost 12, Jaarsveld

Omschrijving

Ter rechterzijde (ten noordoosten) van het polderhuis, evenwijdig aan de S.L. van Alterenlaan gelegen dijkMAGAZIJN bestaat uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de dijkzijde is het dak afgewolfd. Het gedeelte van het pand dat naast het polderhuis ligt is opgetrokken in grauwe steen. Het achterste deel is boven een plint opgetrokken uit houten rabatdelen. Het stenen deel bevat een venster met luiken aan de zijde van de dijk en een deur met venster aan de zijde van het polderhuis. De schuur bevat aan twee gevelzijden een dubbele deur.

Waardering

Het magazijn is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde omdat het door de functie als dijkmagazijn deel uitmaakt van de geschiedenis van de waterbeheersing. Tevens heeft het gebouw ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met het naastgelegen polderhuis en vanwege de beeldbepalende situering aan de S.L. van Alterenlaan, nabij de rivier de Lek.

512123
Waterstaatkundig complex

Inleiding

Aan de Lekdijk, Hoek van Alterenlaan gelegen watersstaatkundig complex, is opgetrokken in 1903 / 1904 in opdracht van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Benedendams en IJsseldam. Het polderhuis is ontworpen door architect J.F. Klinkhamer in de Hollandse neorenaissancestijl. Op dezelfde plaats stond een dijkhuis uit 1675, waarvan het achterhuis in gewijzigde vorm vermoedelijk een restant is. Oorspronkelijk bevond zich in het rechterdeel van het pand de dienstwoning. In het midden ligt op de verdieping de kamer van de dijkgraaf; links, eveneens op de verdieping, bevindt zich de vergaderzaal. Het dijkmagazijn bevindt zich rechts van het polderhuis en diende als opslag van materialen. Het complex diende als waakhuis nummer 4 binnen dit gebied als bijeenkomstplaats in tijden van hoog water.

Omschrijving

Aan de Lekdijk oost / hoek S.L. van Alterenlaan gelegen waterstaatkundig complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. polderhuis 2. dijkmagazijn

Ten noordwesten van de Lekdijk is het polderhuis lager gelegen ten opzichte van de dijk. De voorgevel is op de dijk en de rivier de Lek georiënteerd. Ten noorden ervan bevindt zich het dijkmagazijn. Voor het polderhuis ligt een formeel aangelegde tuin, bestaande uit twee gazons, omgeven door sierbuxus en het pad naar de hoofdentree, geflankeerd door hagen.

Waardering

Het waterstaatkundig complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en vrij gaaf voorbeeld van een polderhuis in Hollandse neorenaissancestijl uit omstreeks 1900 met bijbehorend dijkmagazijn. Bovendien is het van belang als uiting van de bestuurlijke geschiedenis van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Benedendams en IJsseldam en als uiting van de geschiedenis van de waterbeheersing. Tevens heeft het complex ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Lekdijk.

Magazijn Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Lekdijk Oost 12 3413 MS Jaarsveld rechts naast polderhuis BY Ja