Dorp 149, Benschop

Omschrijving

Het op de rooms-katholieke begraafplaats van Benschop gelegen GRAFMONUMENT is vervaardigd voor de bouwpastoor van de St. Victorkerk, A.A.J. van Rossum, geboren in Utrecht in 1843 en gestorven in 1916. Het noord-zuid geplaatste graf bestaat uit een natuurstenen basement met daarop een van tekst voorziene natuurstenen licht getoogde plaat. Aan de zuidzijde bevindt zich een staande gedeelte, dat op rotsachtige wijze is bewerkt en een berg met een kruis verbeeldt. Het kruis is voorzien van een gebeeldhouwde lauwerkrans en in een rondboogvormig vlak in het midden onder het kruis is reliëf van een marmeren kelk met hostie aangebracht.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als relict van de bouwgeschiedenis van de St. Victorkerk en als uiting van de funeraire geschiedenis.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512120
Complexnaam
Sint Victorkerk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

De rooms-katholieke Sint Victorkerk van Benschop is gebouwd in 1886. De bouwpastoor was Adrianus Anthonius Joannes van Rossum. Hij was lid van het Utrechtse Sint Bernulphusgilde en goed bevriend met de politicus en theoloog dr. H.J.A.M. Schaepman, die bij de kerkwijding in 1888 aanwezig was en wordt gememoreerd door een plaquette in de schouw van de pastorie. Het ontwerp van kerk werd gemaakt door architect Alfred Tepe. De pastorie werd in 1896 eveneens in neogotische stijl opgetrokken naar ontwerp van architect G.A. Ebbers. De kerk ontving relieken van de H. Victor, afkomstig uit de kerk van Xanten. Van Rossum bezocht deze kerk met een excursie, georganiseerd door het Bernulphus-gilde. Omschrijving

Het in de kern van Benschop evenwijdig aan de Benschopper Wetering gelegen KERKELIJK COMPLEX ligt tussen Het Dorp en de zuidzijde van het kerkhof. Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. kerk 2. pastorie 3. processietuin 4. graf pastoor Van Rossum

Achter de kerk, ten zuiden van het gebouw, ligt de processietuin met een restant van een landschappelijk aangelegd padenstelsel. Ten zuiden hiervan bevindt zich het kerkhof, gescheiden door een smeedijzeren hek met bakstenen pijlers en geflankeerd door een stenen baarhuisje, welke laatste voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Op het kerkhof bevindt zich het graf van bouwpastoor Van Rossum.

Waardering

Het kerkelijke complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaard ensemble van een neogotische kerk met bijbehorende pastorie en processietuin uit het laatste kwart van de 19de eeuw en als de uitdrukking van een bijzondere geestelijke ontwikkeling. Tevens heeft het complex ensemblewaarde vanwege de silhouetwerking in de Lopikerwaard, alsmede vanwege de ligging aan de Benschopper Wetering, binnen de kern van Benschop.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dorp 149 3405 BC Benschop op begraafplaats Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 2195 Benschop
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1916 1916 vervaardiging
Naar boven