Dorp 149, Benschop

Omschrijving

De in een landschappelijk stijl aangelegde processieTUIN bij de rooms-katholieke kerk Sint Victor is gelegen ten zuiden van de kerk en ten noorden van het kerkhof. Kenmerkend is de sobere aanleg met slingerpaden tussen grasperken en enkele monumentale loofbomen. De oost- en westzijde van de tuin zijn omsloten door bomen, evenals de zuidzijde, die grenst aan het kerkhof. Kerkhof en processietuin worden van elkaar gescheiden door een toegangshek, bestaande uit twee bakstenen hekpijlers met daartussen een dubbel smeedijzeren hekwerk en een decoratief gekrulde bekroning.

Waardering

De tuin is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door voormalige functie als voorbeeld van een in een sobere landschappelijke stijl aangelegde processietuin. Tevens is sprake van ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie tussen de tuin en de kerk en het kerkhof.

512119
Sint Victorkerk

Inleiding

De rooms-katholieke Sint Victorkerk van Benschop is gebouwd in 1886. De bouwpastoor was Adrianus Anthonius Joannes van Rossum. Hij was lid van het Utrechtse Sint Bernulphusgilde en goed bevriend met de politicus en theoloog dr. H.J.A.M. Schaepman, die bij de kerkwijding in 1888 aanwezig was en wordt gememoreerd door een plaquette in de schouw van de pastorie. Het ontwerp van kerk werd gemaakt door architect Alfred Tepe. De pastorie werd in 1896 eveneens in neogotische stijl opgetrokken naar ontwerp van architect G.A. Ebbers. De kerk ontving relieken van de H. Victor, afkomstig uit de kerk van Xanten. Van Rossum bezocht deze kerk met een excursie, georganiseerd door het Bernulphus-gilde. Omschrijving

Het in de kern van Benschop evenwijdig aan de Benschopper Wetering gelegen KERKELIJK COMPLEX ligt tussen Het Dorp en de zuidzijde van het kerkhof. Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. kerk 2. pastorie 3. processietuin 4. graf pastoor Van Rossum

Achter de kerk, ten zuiden van het gebouw, ligt de processietuin met een restant van een landschappelijk aangelegd padenstelsel. Ten zuiden hiervan bevindt zich het kerkhof, gescheiden door een smeedijzeren hek met bakstenen pijlers en geflankeerd door een stenen baarhuisje, welke laatste voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Op het kerkhof bevindt zich het graf van bouwpastoor Van Rossum.

Waardering

Het kerkelijke complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaard ensemble van een neogotische kerk met bijbehorende pastorie en processietuin uit het laatste kwart van de 19de eeuw en als de uitdrukking van een bijzondere geestelijke ontwikkeling. Tevens heeft het complex ensemblewaarde vanwege de silhouetwerking in de Lopikerwaard, alsmede vanwege de ligging aan de Benschopper Wetering, binnen de kern van Benschop.

Wandelpark Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Dorp 149 3405 BC Benschop achter kerk en pastorie Ja