Dorp 147, Benschop

Omschrijving

De evenwijdig aan het dorp, ten noordoosten van de kerk gelegen PASTORIE van de parochiekerk St. Victor is in 1896 in neogotische stijl gebouwd naar ontwerp van G.A. Ebbers en telt twee bouwlagen op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond. Het pand is gedekt met een leien afgeplat schilddak. De gevelopzet is met uitzondering van de voorgevel asymmetrisch. De gevels zijn horizontaal geleed met bakstenen zaag- en muizetandlijsten en verticaal door spaarvelden die meestal vensters bevatten. De spaarvelden en boogvelden zijn voorzien van spitsboogvormige, danwel segmentboogvormige ontlastingsbogen. De goot is bekleed met leien en rust op een uitgekraagde bakstenen rand. De voorgevel heeft een middenrisaliet met tuitgevel, die door de daklijst heen steekt en is voorzien van een steekkap. De topgevel is vanaf de tweede bouwlaag voorzien van lisenen met een driepasvormige beëindiging van het spaarveld. De tuitgevel heeft een pinakel als bekroning en is afgedekt met een ezelsrug. In de eerste bouwlaag van het risaliet bevindt zich in een rondboognis de hoofdentree met een houten paneeldeur waarboven op het kalf de tekst:`pax intrantibus'(vrede aan hen die hier binnengaan) is aangebracht. Het drieruitsbovenlicht erboven heeft rondboogtraceringen. In de tweede bouwlaag bevindt zich een tweelichtsvenster en in de top een T-venster. Ter weerszijden van het risaliet bevindt zich in de eerste bouwlaag een drielichtskozijn en in de tweede bouwlaag drie vensters, gescheiden door muurdammen. De linkerzijgevel heeft links een uitspringend bouwdeel met trapgevel, voorzien van bakstenen pinakels. In de eerste bouwlaag bevat de gevel een samengesteld venster, in de tweede bouwlaag drie vensters, gescheiden door muurdammen. De topgevel bevat een kruiskozijn. Het terugliggende rechterdeel van de gevel bevat links een openslaande deur en in beide bouwlagen een aantal spaarvelden alsmede een aantal vensters. In de oksel is een houten driezijdige veranda met gebrandschilderd glas-in-lood geplaatst. De rechterzijgevel heeft een asymmetrisch geplaatst risalerend geveldeel onder een steekkap. In het risaliet is in beide bouwlagen een drielichtsvenster gezet. Links van het risaliet heeft de tweede bouwlaag een rechthoekige houten erker op stenen schoren met segmentbogen geplaatst. Deze is gedetailleerd uitgevoerd met briefpanelen, zinken waterspuwers in de vorm van draken en vensters met glas-in-lood. Rechts van deze gevel is de doorgang naar de sacristie. Hierin bevindt zich een houten segmentboogvormige deur. Tegen de achtergevel is een asymmetrisch geplaatst bouwdeel gezet met een iets lagere goothoogte, dat is gedekt met een steekkap. Dit bouwdeel is voorzien van een in het midden geplaatst risaliet die hoger is opgetrokken en wordt afgedekt door een schilddak. Het risaliet bevat in de eerste bouwlaag een dubbele deur met glas-in-lood bovenlicht, in de tweede bouwlaag een drielichtsvenster met bovenlicht en daarboven een drielichtsvenster zonder bovenlichten. Terzijde zijn enkele smalle vensters in spaarvelden gezet. Tegen de achtergevel is links een aanbouw onder leien gedekt lessenaardak geplaatst en rechts een serre, die voor bescherming van ondergeschikt belang is. De gevel erachter bevat ter plaatse openslaande deuren. In de tweede bouwlaag zijn diverse spaarvelden voor, deels voorzien van vensters.

De oorspronkelijke plattegrondindeling en de detailleringen van de interieuronderdelen als paneeldeuren, tochtdeur met glas-in-loodbovenlichten zijn grotendeels gehandhaafd. In het midden bevindt zich een gang met vloertegels in een geometrisch patroon en kruisribgewelven op consoles. Halverwege de gang bevindt zich de trap naar de verdieping, die is geaccentueerd door bewerkte houten trappalen. De gang naar de sacristie is eveneens van kruisgewelven voorzien. Enkele vertrekken bevatten schouwen. De zit- en eetkamer worden van elkaar gescheiden door schuifdeuren. De eetkamer heeft een houten wandbetimmering waarin een buffet is opgenomen. De schouwbalk bevat een reliëf met portretbuste van dr. Schaepman; de achterwand bekleed met polychrome en Delfts blauwe tegels.

Waardering

De door G.A. Ebbers ontworpen pastorie is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een pastorie in neogotische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het pand is gaaf wat betreft de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering van zowel het exterieur als het interieur met de bijbehorende interieuronderdelen. Tevens heeft het cultuurhistorische waarde vanwege zijn ontstaansgeschiedenis en heeft het ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, functionele en stilistische relatie met de naastgelegen parochiekerk St. Victor.

512118
Sint Victorkerk

Inleiding

De rooms-katholieke Sint Victorkerk van Benschop is gebouwd in 1886. De bouwpastoor was Adrianus Anthonius Joannes van Rossum. Hij was lid van het Utrechtse Sint Bernulphusgilde en goed bevriend met de politicus en theoloog dr. H.J.A.M. Schaepman, die bij de kerkwijding in 1888 aanwezig was en wordt gememoreerd door een plaquette in de schouw van de pastorie. Het ontwerp van kerk werd gemaakt door architect Alfred Tepe. De pastorie werd in 1896 eveneens in neogotische stijl opgetrokken naar ontwerp van architect G.A. Ebbers. De kerk ontving relieken van de H. Victor, afkomstig uit de kerk van Xanten. Van Rossum bezocht deze kerk met een excursie, georganiseerd door het Bernulphus-gilde. Omschrijving

Het in de kern van Benschop evenwijdig aan de Benschopper Wetering gelegen KERKELIJK COMPLEX ligt tussen Het Dorp en de zuidzijde van het kerkhof. Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. kerk 2. pastorie 3. processietuin 4. graf pastoor Van Rossum

Achter de kerk, ten zuiden van het gebouw, ligt de processietuin met een restant van een landschappelijk aangelegd padenstelsel. Ten zuiden hiervan bevindt zich het kerkhof, gescheiden door een smeedijzeren hek met bakstenen pijlers en geflankeerd door een stenen baarhuisje, welke laatste voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Op het kerkhof bevindt zich het graf van bouwpastoor Van Rossum.

Waardering

Het kerkelijke complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaard ensemble van een neogotische kerk met bijbehorende pastorie en processietuin uit het laatste kwart van de 19de eeuw en als de uitdrukking van een bijzondere geestelijke ontwikkeling. Tevens heeft het complex ensemblewaarde vanwege de silhouetwerking in de Lopikerwaard, alsmede vanwege de ligging aan de Benschopper Wetering, binnen de kern van Benschop.

Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Dorp 147 3405 BC Benschop Ja