Barsingerweg 31, Wieringerwaard

Wagenschuur, onderdeel van het boerderijcomplex "Pieter's Hoeve" uit 1888.

N.B. De aanbouwen aan de noord- en westgevel vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

WAGENSCHUUR op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met zwarte kruispannen. De noklijn van het dak loopt evenwijdig aan de Barsingerweg.

Het pand is opgetrokken in bruine baksteen boven een gecementeerde plint. Op verschillende plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van sierankers zichtbaar.

De voorgevel (O) heeft een breedte van vier vensterassen. Twee assen (de eerste en derde van links) bevatten een opgeklampte dubbele inrijpoort met licht getoogde bovendorpel. De twee overige assen bevatten een kleine opgeklampte deur met licht getoogde bovendorpel.

De linkerzijgevel (Z) heeft op de begane grond een hooggeplaatst getoogd ijzeren venster en onder de kap een klein rechthoekig houten venster met vierruits-roedenverdeling. De kopgevel wordt afgesloten door een overstek met gesneden windveren en nokmakelaar.

De rechterzijgevel (N) heeft onder de kap een rechthoekige houten deur met rondboogvormig bovenlicht. Boven deze deur is een hijsbalk aangebracht. Deze kopgevel wordt afgesloten door een overstek met gesneden windveren en nokmakelaar. Op de begane grond is een niet beschermde aanbouw tegen de gevel geplaatst.

Tegen de achtergevel (W) is over de gehele breedte een niet beschermde aanbouw geplaatst.

Waardering

Het wagenhuis uit omstreeks 1888 is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven eind 19e- eeuwse wagenschuur en als een historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex "Pieter's Hoeve".

512094
Pieter's Hoeve

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX "Pieter's Hoeve" dateert uit 1888 en bestaat uit een STOLPBOERDERIJ in streek-eigen bouwtrant met rijk gedecoreerde voorgevel en bijbehorend WAGENHUIS. Het boerderijcomplex ligt teruggerooid ten opzichte van de Barsingerweg op de hoek met de Kruisweg in de polder Wieringerwaard.

Omschrijving

Het complex bestaat uit twee onderdelen: de stolpboerderij "Pieter's Hoeve" en het zuidelijk daarvan gelegen wagenhuis op een erf aan de westzijde van de Barsingerweg in de polder Wieringerwaard.

Waardering

Het boerderijcomplex "Pieter's Hoeve" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse stolpboerderij met rijk gedecoreerde voorgevel en bijbehorend wagenhuis gelegen in de Wieringerwaard.

Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Barsingerweg 31 1766 GE Wieringerwaard Polder Wieringerwaard BY Ja