Barsingerweg 31, Wieringerwaard

Stolpboerderij, onderdeel van het boerderijcomplex "Pieter's hoeve" uit 1888.

Omschrijving

STOLPBOERDERIJ "Pieter's Hoeve" op rechthoekig grondplan onder schilddak gedekt met zwarte kruispannen en riet. Het dakschild aan de voorzijde wordt onder de nok doorsneden door een bakstenen schoorsteen. De noklijn staat loodrecht op de Barsingerweg.

De houten draagconstructie van de stolp bestaat uit een dubbel vierkant met overstek aan de voorzijde (woonzijde) en aan de achterzijde (korte regel). Aan de oostzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de noordzijde de dars, aan de west- en zuidzijde de stallen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen boven een uitgemetselde, gecementeerde plint. Op verschillende plaatsen in het muurwerk zijn sierankers zichtbaar.

De voorgevel (O) heeft een breedte van zes vensterassen. De nadruk ligt op de twee middelste vensterassen die een middenrisaliet over twee bouwlagen vormen, bekroond door een topgevel en ingestoken zadeldak met zwarte kruispannen. De vensterassen bevatten houten T-vensters met schuiframen en houten lekdorpels. De bovenlichten op de begane grond hebben een licht getoogde bovendorpel. Het middenrisaliet heeft twee vensters op de begane grond en twee vensters op de verdieping, waarboven de naam van de stolp "PIETER'S HOEVE" is geschilderd. Het risaliet wordt bekroond door een topgevel met houten overstek met rijk gesneden windveren, hoek- en nokakroterieën. In de voorgevel zijn verschillende gecementeerde details aangebracht, zoals aanzet- en sluitstenen van de strekken, tandlijsten en twee borstweringplaten met maskarons in het middenrisaliet. Aan weerszijden van het middenrisaliet bevindt zich een geveldeel ter breedte van twee vensterassen, dat wordt afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst. Het linkergeveldeel bevat op de tweede vensteras van links de voordeur, zijnde een paneeldeur.

De rechterzijgevel (N) heeft een breedte van zeven traveeën, die van elkaar worden gescheiden door lisenen. De twee oostelijk gelegen traveeën en de meest westelijk gelegen travee zijn blind. De overige vier traveeën bevatten een hooggeplaatst getoogd ijzeren darsvenster.

De linkerzijgevel (Z) heeft een vergelijkbare opbouw als de rechterzijgevel. De linkerzijgevel bevat echter tien hooggeplaatste getoogde stalvensters en (geheel westelijk) twee grote getoogde houten schuifvensters.

De achtergevel (W) heeft vier lisenen. Geheel links bevindt zich de opgeklampte dubbele darsdeur. In het midden bevinden zich drie hooggeplaatste getoogde houten stalvensters. Geheel rechts bevinden zich een rechthoekige houten deur met getoogd bovenlicht en een getoogd houten venster. In de tweede liseen van rechts is een gedenksteen aangebracht met de tekst "WIERINGERWAARD 26 JUNI 1888 DE EERSTE STEEN IS GELEGD DOOR DEN WELED. HEER L.C. BLAAUBOER EIGENAAR VAN DIT PERCEEL EN GEBOUWD VOOR ZIJN ZOON PIETER BLAAUBOER DOOR H. VISSER MR. TIMMERMAN TE KOLHORN". De zijgevels en de achtergevel van de stolp worden afgesloten door een muizentand en een eenvoudig geprofileerde bakgoot op klampen.

Waardering

De stolpboerderij "Pieter's Hoeve" is van algemeen belang vanwege de architectuur- cultuurhistorische en typologische waarde als gaaf bewaard gebleven stolpboerderij in streek-eigen bouwtrant met rijk gedecoreerde voorgevel en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het boerderijcomplex "Pieter's Hoeve", gesitueerd in de Wieringerwaard.

512093
Pieter's Hoeve

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX "Pieter's Hoeve" dateert uit 1888 en bestaat uit een STOLPBOERDERIJ in streek-eigen bouwtrant met rijk gedecoreerde voorgevel en bijbehorend WAGENHUIS. Het boerderijcomplex ligt teruggerooid ten opzichte van de Barsingerweg op de hoek met de Kruisweg in de polder Wieringerwaard.

Omschrijving

Het complex bestaat uit twee onderdelen: de stolpboerderij "Pieter's Hoeve" en het zuidelijk daarvan gelegen wagenhuis op een erf aan de westzijde van de Barsingerweg in de polder Wieringerwaard.

Waardering

Het boerderijcomplex "Pieter's Hoeve" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse stolpboerderij met rijk gedecoreerde voorgevel en bijbehorend wagenhuis gelegen in de Wieringerwaard.

Barsingerweg 31 1766 GE Wieringerwaard Polder Wieringerwaard Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij