Nieuwe Grensweg 13, Deurningen

Omschrijving

Grote SCHUUR op rechthoekige plattegrond onder (nieuw) afgeknot schilddak waarvan de dakschilden aan de zijgevels (N en Z) zijn verlengd. Het dak is met rode Hollandse pannen gedekt. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen. In de voorgevel (W) zijn de afzonderlijke topgevels van de oorspronkelijke dubbele schuur nog te herkennen. Rechts in de gevel een baander onder korfboog met witte sierstenen tussen recht gesloten vensters. Aan weerszijden daarvan staldeuren onder rondbogen. De baander links in de gevel is overspannen door een korfboog met witte sierstenen tussen recht gesloten vensters. Tussen de oude hooiluiken boven de inrijdeuren is een nieuw hooiluik aangebracht.

Schuur van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ensemblewaarde:

- waarbij de schuur in vormgeving, volume en situering aansluit op het hoofdgebouw van het boerderijcomplex

- als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex en het gehele landgoed

511933
Lonnekermeer

Inleiding

Op het landgoed "Lonnekermeer" gelegen LANDHUIS "Huize Oosterhof" in chaletstijl met bijbehorend BOERDERIJCOMPLEX dat bestaat uit een voor de tijd van ontstaan kenerkend vormgegeven BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, een grote SCHUUR en een HOOIBERG. De dienstwoning (Leutinkveldweg 30 / monument nummer 510603) (1903) aan het begin van de oprijlaan naar het huis maakt deel uit van het ensemble maar staat in de gemeente Enschede.

De twee vennen op het landgoed zijn tussen 1862 en 1865 gegraven om zand te winnen voor de aanleg van de spoorlijn Almelo -Salzbergen. De eigenaar van het landgoed, de textiel- en staalfabrikant C.T. Stork, participeerde in de N.V. die deze spoorlijn exploiteerde om de aanvoer van steenkool uit Duitsland naar de fabrieken in Twente te verbeteren. De architect Karel Muller maakte het ontwerp voor het landhuis dat in 1901 is gebouwd in opdracht van de Hengelose fabrikant Otto Stork. Muller ontwierp tussen circa 1900 en 1915 diverse Twentse fabrikantenvilla's in een bouwstijl met elementen uit de Engelse cottagestijl en de chaletstijl. Bij Huize Oosterhof overheerst de chaletstijl. Het park rond het huis is tegelijkertijd met de bouw van het huis aangelegd naar een ontwerp van de tuinarchitecten L.A. Springer en P. Wattez. De parkaanleg is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De boerderij met bijgebouwen dateert waarschijnlijk uit dezelfde tijd als het huis. De grote schuur is verscheidene malen uitgebreid en verbouwd. De oorspronkelijke twee zadeldaken zijn vervangen door één groot schilddak.

Het landhuis staat op een open plek in het bos tussen de twee vennen aan de noord- en zuidzijde. Het boerderijcomplex bevindt zich ten oosten van het huis op een erf dat is omzoomd door hoge bomen. De schuur staat aan de oostkant van de boerderij en de hooiberg aan de zuidzijde. Het huis en het boerderijcomplex liggen verscholen in de parkachtige aanleg met vele grote bomen. Vanaf de dienstwoning bij de openbare weg loopt een oprijlaan in oostelijke richting over het terrein voor de villa langs naar het boerderijcomplex.

Waardering

Landhuis met bijbehorend boerderijcomplex van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als voorbeeld van een compleet Twents landgoed met landhuis, dienstwoning en boerderij met bijgebouwen

- de voor Twente kenmerkende relatie tussen de industrialisering, de ontginning van de woeste gronden en de aanleg van landgoederen door de textielfabrikanten

- de bouwstijl en de gaafheid van de complexonderdelen

- de ensemblewaarde van het complex