Huize Oosterhof, Deurningen

Omschrijving

Deels onderkelderd LANDHUIS van twee bouwlagen op L-vormig grondplan onder een overstekend samengesteld schild-zadeldak dat met rode bouletpannen is gedekt. Op de nokken van beide kappen staan grote gemetselde schoorstenen. Het pleisterwerk van de gevels is op de begane grond ingelegd met kiezelstenen en op de verdieping wit geschilderd. Het om de hoek lopende houten balkon aan de zuid- en oostgevel wordt ondersteund door houten kolommen. Boven de oostgevel is het dakschild geknikt en tot boven het balkon verlengd. Het balkon heeft afgesnoten hoeken en een balustrade van gesneden balusters. In de zuidgevel vormt een paneeldeur onder halfrond bovenlicht met radiale roedenverdeling de hoofdentree tot het huis. Rechts van deze deur twee schuifdeuren met grote glasruiten die evenals de drie balkondeuren op de verdieping zijn voorzien van achtruits bovenlichten. Het dubbele twaalfruits zoldervenster in de geveltop is afgehangen met luiken waarvan de onderste helft is beschilderd met een rode zandloper op een witte ondergrond.

Op de begane grond in de westgevel een groot keukenvenster met samengesteld kozijn en op de verdieping twee vensters met twaalfruits bovenlichten. De dakkapel heeft een houten geveltop en een dubbel zesruits venster onder een met rode bouletpannen gedekt zadeldak.

In het risaliet aan de noordgevel zijn de dubbele tienruits glasdeuren onder halfronde bovenlichten met radiale roedenverdeling gevat binnen een recht gesloten lijst. De grote (vernieuwde) verdiepingsvensters zijn voorzien van 24-ruits bovenlichten. De balustrade van de loggia op de zolderverdieping heeft gesneden balusters en twee standvinken die het beschot in de geveltop ondersteunen. De meeste vensters en deuren zijn behangen met opgeklampte luiken. Het vrijwel ongewijzigde interieur bevat onder meer houten lambrizeringen en diverse schouwen.

Landhuis van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de bouwstijl met chaletstijlelementen die kenmerkend is voor het werk van Karel Muller in Twente tussen ca. 1900 en 1915

- de gaafheid van het ex- en interieur

- de ensemblewaarde als onderdeel van het complex

511930
Lonnekermeer

Inleiding

Op het landgoed "Lonnekermeer" gelegen LANDHUIS "Huize Oosterhof" in chaletstijl met bijbehorend BOERDERIJCOMPLEX dat bestaat uit een voor de tijd van ontstaan kenerkend vormgegeven BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, een grote SCHUUR en een HOOIBERG. De dienstwoning (Leutinkveldweg 30 / monument nummer 510603) (1903) aan het begin van de oprijlaan naar het huis maakt deel uit van het ensemble maar staat in de gemeente Enschede.

De twee vennen op het landgoed zijn tussen 1862 en 1865 gegraven om zand te winnen voor de aanleg van de spoorlijn Almelo -Salzbergen. De eigenaar van het landgoed, de textiel- en staalfabrikant C.T. Stork, participeerde in de N.V. die deze spoorlijn exploiteerde om de aanvoer van steenkool uit Duitsland naar de fabrieken in Twente te verbeteren. De architect Karel Muller maakte het ontwerp voor het landhuis dat in 1901 is gebouwd in opdracht van de Hengelose fabrikant Otto Stork. Muller ontwierp tussen circa 1900 en 1915 diverse Twentse fabrikantenvilla's in een bouwstijl met elementen uit de Engelse cottagestijl en de chaletstijl. Bij Huize Oosterhof overheerst de chaletstijl. Het park rond het huis is tegelijkertijd met de bouw van het huis aangelegd naar een ontwerp van de tuinarchitecten L.A. Springer en P. Wattez. De parkaanleg is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De boerderij met bijgebouwen dateert waarschijnlijk uit dezelfde tijd als het huis. De grote schuur is verscheidene malen uitgebreid en verbouwd. De oorspronkelijke twee zadeldaken zijn vervangen door één groot schilddak.

Het landhuis staat op een open plek in het bos tussen de twee vennen aan de noord- en zuidzijde. Het boerderijcomplex bevindt zich ten oosten van het huis op een erf dat is omzoomd door hoge bomen. De schuur staat aan de oostkant van de boerderij en de hooiberg aan de zuidzijde. Het huis en het boerderijcomplex liggen verscholen in de parkachtige aanleg met vele grote bomen. Vanaf de dienstwoning bij de openbare weg loopt een oprijlaan in oostelijke richting over het terrein voor de villa langs naar het boerderijcomplex.

Waardering

Landhuis met bijbehorend boerderijcomplex van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als voorbeeld van een compleet Twents landgoed met landhuis, dienstwoning en boerderij met bijgebouwen

- de voor Twente kenmerkende relatie tussen de industrialisering, de ontginning van de woeste gronden en de aanleg van landgoederen door de textielfabrikanten

- de bouwstijl en de gaafheid van de complexonderdelen

- de ensemblewaarde van het complex