Kasteel 4, Heeswijk-Dinther

Onderdeel 1:

KASTEEL MET NEO-GOTISCHE GALERIJ EN IJZERTOREN, VOORBURCHT MET POORTGEBOUW EN WONING

In landelijke omgeving gelegen, omgracht kasteel waarvan het oudste gedeelte - de woonvleugel - bestaat uit een door twee evenwijdige schilddaken gedekt hoofdgebouw met ronde hoektorens en arkeltorens, de kern uit de 15de en 16de eeuw plus een uitbreiding uit 1835 boven vermoedelijk nog 14de-eeuwse kelders; de uitbreiding is in 1871 van een dak voorzien. De onderbouw van het terras waarop de brug uitkomt is een overblijfsel van een vierkante poorttoren. De buitenvleugel vindt een scheef gerichte voortzetting met zadeldak en ronde hoektoren aan de achterzijde. Daarbij sluit als oostvleugel een 19de-eeuws gebouw aan, door een open neogotische galerij als zuidvleugel verbonden met een zware, ronde zuidwestelijke hoektoren, een neogotisch bouwwerk op oude grondslagen, de zogeheten IJzertoren uit 1871: deze telt twee bouwlagen waarvan de onderste geleding inwendig met een neogotische galerij is uitgevoerd terwijl de toren is bekroond met een spits en een hoger opgetrokken half uitgebouwde traptoren; de galerij uit 1871 verbindt de IJzertoren en de kapel - alle de drie ontwerpen zijn van P.M.F. Snickers -, de galerij is voorzien van spitsbogen, kruisgewelven en heeft een bekroning met kruisbloemen. De huidige kapel - aan de noordzijde - dateert uit 1871 en oorspronkelijk wapenzaal, staat op grotere middeleeuwse kelders en haaks op de woonvleugel, telt één bouwlaag onder schilddak; tussen beide bouwmassa's is in de 19de eeuw een kleine watertoren van twee bouwlagen met spits opgetrokken. In de buitenmuren van het hoofdgebouw van elders afkomstige bouwfragmenten. Inwendig diverse belangwekkende vertrekken o.a. eiken bordestrap met balusters en drie spillen uit 1655-1672, de wanden van deze trap met tegels uit de 17de, 18de en 19de eeuw, hal, Chinese kamer (1876) met papieren behangsel en kroonluchter, ridderzaal, een wapenkamer, traphal uit de 19de eeuw, deuren en deuromlijstingen uit verschillende perioden, tegeltableau's, stucplafonds uit 1655-1672 in tinkamer, witte kamer en gang tussen beide kamers; in de kapel sinds 1951 het beeldhouwwerk van het doxaal van de Sint Janskathedraal te 's-Hertogenbosch.

De brug tussen het kasteel en voorburcht is in 1985 e.v. vrijwel geheel vervangen. De eveneens omgrachte voorburcht met poort is een L-vormig, 16de-eeuws gebouw van baksteen, met natuursteenlagen doorregen, voorzien van kruiskozijnen, en bestaat uit twee haaks op elkaar staande woonvleugels met een toegangspoort. De woonvleugels zijn opgebouwd uit één bouwlaag met een zadeldak met vlaamse gevels en trapgevels. De toegangspoort heeft twee bouwlagen, een zadeldak en twee trapgevels. Aan de noordzijde van de voorburcht staat een duiventoren van twee bouwlagen; in noordelijke richting strekt zich de ommuurde kasteeltuin uit.

Waardering:

KASTEEL MET NEOGOTISCHE GALERIJ EN IJZERTOREN, VOORBURCHT MET POORTGEBOUW EN WONING vertegenwoordigen algemeen belang omdat:

- sprake is van een hoge, oorspronkelijke ouderdom en zeldzaamheid; - omdat de bouwgeschiedenis in het gebouw c.a. vanaf de Middeleeuwen tot in de 20ste eeuw herkenbaar besloten ligt en als zodanig bouw- en architectuurhistorische waarden herbergt, in die zin dat het monument de rol van document vervult; deze ontwikkelingsgang betreft o.m. de langzame functiewijziging van weerbaar kasteel tot geriefelijke vestigingsplaats waarbij beide functies naast en in elkaar verweven zijn in één historisch patroon. - het kasteel c.a. verschillende belangwekkende vertrekken en ruimten bezit waar groot kunst- en stijlhistorisch belang aan toe te kennen valt; - de in en rond het monument verzamelde bouwfragmenten kenmerkend zijn voor de 19de-eeuwse opvattingen voor het verzamelen van historische artefacten en voorwerpen waardoor het kasteel een voorname historisch-museale functie heeft verworven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511894
Complexnaam
Heeswijk
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Omschrijving complex:

Inleiding HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL HEESWIJK. Omgracht kasteel met hoofdgebouw en kelders gebouwd op grondslagen (ijzeroer) uit de 12de eeuw met aanpassingen en uitbreidingen tot in de 20ste eeuw, bestaande uit een omgrachte voorburcht met poort (16de eeuw), een geometrisch lanenpatroon ten noorden en ten westen van het kasteel plus een orthogonaal terrein binnen dit lanenpatroon (uit de 18de eeuw) terwijl uit de 19de eeuw een bescheiden landschapsstijl met een eilandje in de kasteelgracht, het oeververloop van een deel van deze gracht en de slingerende laan in noordelijke richting dateren; gedeeltelijk met klinkers (waalformaat) bestrate oprijlanen uit circa 1880 in noordoostelijke en zuidwestelijke richting, eveneens uit omstreeks 1880 dateren landschappelijk geplaatste boomgroepen ten noordoosten van het kasteel, de omgrachte moestuin (voorheen sterrebos) met muur en kas alsmede diverse toegangsbruggen, de dienstwoning aan de oprijlaan, de kleine omgrachte tuin aan de overzijde van de poort (aan de zuidzijde van de dwarslaan), talrijke natuur- en bakstenen ornamenten, pijlers, beelden en sculpturen (op de meest onverwachte en verwachte plaatsen aan te treffen) en ten slotte een tuin in neo-formele stijl uit 1939 naar ontwerp van L. Copijn op het terrein van de voorburcht. Op het kasteelterrein zijn enkele lanen nog geplaveid met de oude bestrating in de vorm van gebakken klinkers in waalformaat, wisselend van formaat en onregelmatig van vorm: zuidelijke oprijlaan, de noordoostelijke oprijlaan (de beukenlaan, tevens bekend als Aalmoezenier Francis L. Sampsonlaan).

Waardering:

De HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL HEESWIJK is van algemeen cultuur-, kunst- architectuur- en tuinhistorisch belang omdat:

- het kasteel over een hoge ouderdom en een bijzondere - grotendeels uit en aan het gebouw afleesbare - bouwgeschiedenis beschikt (hieruit bestaat een facet van het architectuurhistorisch belang) en waarin diverse voor de stijl- en kunstgeschiedenis markante historische interieurs en inventarissen zijn opgenomen die zowel rechtstreeks met de geschiedenis van het kasteel verbonden zijn als in nationaal opzicht betekenis voor de kunst- en stijlgeschiedenis hebben en deze in opmerkelijke mate vertegenwoordigen; - de ontwikkeling in het gebruik van het kasteel - van weerbaar gebouw tot gerieflijk en representatief onderkomen - in de bouwmassa en structuur afleesbaar gedocumenteerd is hetgeen architectuur - en bouwhistorische belangen vertegenwoordigt terwijl de historische belevingswaarden daar in belangrijke mate op terug te voeren zijn. - de visueel-ruimtelijke opbouw van de buitenplaats een markante vervlechting van een tweetal patronen biedt en bestaat uit de geomorfologische gesteldheid - het kasteel, het kasteelterrein, de parkaanleg en het historische decor tezamen vormen met bouwfragmenten en artefacten - voortgekomen uit een verwoed 19de-eeuws collectioneurschap - een uniek verschijnsel in de geschiedenis van de Nederlandse historische buitenplaatsen. - het door de natuur en tijd geleverde historisch landschappelijke fundament, lopend in oost/westrichting en bestaande uit dekzandruggen met bebouwing, wegen, kasteel, houtwallen - en de in de loop van de 14de tot in de 19de eeuw door de mens aangelegde systematiek van indeling en parcellering, bestaande uit (ontginnings)lanen en (vormen van) aanleg en beplanting; beide structuren staan letterlijk haaks op elkaar, met als gevolg dat een geheel onorthodoxse en complexe fusie van beide verschijnselen heeft plaatsgevonden die als zeldzaam, markant en van cultuurhistorische waarde geldt; - het kasteel vanaf de verschillende lanen herhaaldelijk fungeert als blikvanger voor de wandelaar en zijn centrale positie, als historisch en ontwerpkunstig middelpunt, tot uitdrukking komt; in deze herkennings- en belevingswaarden ligt een belangwekkend element van het tuinhistorisch belang besloten; - nadere tuin- en cultuurhistorische belangen zijn vervat in de geometrische structuur van moestuin en grachten, de inpassing van elementen uit de landschapsstijl - zonder aantasting van het oudere, geometrische patroon - alsmede in de uit 1939 daterende neo-formele tuin in de voorburcht naar ontwerp van L. Copijn. - De complexonderdelen alsmede de complexomgrenzing zijn op de bij de bescherming behorende kaart aangegeven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kasteel Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kasteel 4 5473 VA Heeswijk-Dinther Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 909 Heeswijk-Dinther
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1400 1600 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Snickers, J.M. ; Zeeland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven