't Benthuys, Baarn

Omschrijving complexonderdeel 2

De TUIN- en PARKAANLEG van de buitenplaats Benthuys is tussen 1881 en 1921 aangelegd in een mengstijl en bestaat uit een deels landschappelijke, deels formele aanleg. De tuinarchitect is onbekend.

Voor de villa ligt een grasveld met een dubbele oprijlaan. Dit open veld is aangelegd met gebruikmaking van de natuurlijke glooiing van de stuwwal uit de ijstijd, waarop de buitenplaats is gesitueerd. De dubbele oprijlaan is beplant met beukenbomen. In het veld, links voor aan de Eemnesserweg, staat een acacia. Aan de rechterzijde van het veld staat een bossage van rododendrons en coniferen. Links van de villa staat de oranjerie, met de voorgevel naar het zuiden, van de weg afgekeerd. Voor de voorgevel van de oranjerie bevindt zich een restant van de formele tuin, thans bestaande uit een grasveld omheind door heesters, zoals taxus. Eromheen en erachter is een restant van een aanleg met slingerpaden te herkennen. Een deel van de oude oprijlaan van de buitenplaats Rusthoek loopt door de noordoosthoek van het terrein, van de oprijlaan aan de Eemnesserweg, langs de achtergevel van de oranjerie, naar de Wilhelminalaan in het zuidoosten.

In de bosachtige aanleg aan de zuidoostzijde van het terrein ligt de schietbaan, die buiten de bescherming valt. Ten westen van de schietbaan ligt een heuveltje. Dit is een overblijfsel van een uitzichtpunt, waarop oorspronkelijk een theekoepel in oosterse stijl geplaatst was. Het weiland grenzend aan deze heuvel was oorspronkelijk begroeid met heide. Het stelsel van slingerpaden zet zich voort van de oranjerie tot achter het huis, achter een aarden wal die deze aanleg scheidt van de formele tuin. De aanleg is deels verstoord door een tweetal woningen die zijn gebouwd. Eén ervan ligt aan de Ferdinand Huycklaan, de andere meer in het midden van de aanleg. Het rechts achter de villa gelegen koetshuis wordt omgeven door een open stuk gras, dat oorspronkelijk als moestuin was aangelegd. Rechts van het koetshuis lag een siertuin met een plantenkas. De oprijlaan aan de rechterzijde van de villa splitst zich voor de dienstwoning in tweeën, in de richting van de villa en naar een achteruitgang aan de Ferdinand Huycklaan in het zuidwesten.

Achter het huis ligt een formele tuinaanleg. Deze voormalige rozentuin ligt verdiept en bestaat uit een rechthoekig grasveld met in het midden een vijver. De oorspronkelijke stervormige aanleg met paden is niet meer aanwezig. Het verdiept liggende gedeelte heeft aan de voor- en achterzijde vier coniferen. De tuin wordt omgeven door taxushagen. Achter de verdiepte rozentuin ligt een vijver met de plattegrond van een vierpasmotief. Dit tweede deel van de formele tuin wordt omgeven door een aarden wal, die de scheiding vormt met de landschappelijke aanleg.

Waardering

De tuin- en parkaanleg is van architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld vanwege de mengstijl met historische deeltuinen en vanwege de binnen de aanleg vallende objecten.

511714
't Benthuys

Inleiding

De buitenplaats Benthuys, voorheen Vooreng genaamd, werd in 1881 door architect N. Redeker-Bisdom voor zichzelf gebouwd. In de jaren rond 1920 werd de tuinaanleg uitgebreid met een formele tuinaanleg achter het huis. Ook het huis heeft enkele wijzigingen ondergaan wat betreft de functies en indeling van een aantal vertrekken.

Op het terrein is een onderkomen gebouwd voor de Baarnse Schietclub. Dit object valt buiten de bescherming. Op een deel van het (afgesplitste) terrein zijn een tweetal woningen gebouwd. De oranjerie werd in 1991 gerestaureerd en heeft thans evenals het koetshuis een woonfunctie. Ook de dienstwoning is gerestaureerd. De buitenplaats is aangelegd op een stuwwal uit de ijstijd, waardoor men vanuit het hoofdgebouw uitkijkt op de lager gelegen weidegrond aan de overzijde van de Eemnesserweg, die de rand van de stuwwal volgt. De buitenplaats heeft een visuele relatie met dit weiland aan de overzijde van de Eemnesserweg, dat behoort tot de buitenplaats Rusthoek.

Omschrijving

De BUITENPLAATS BENTHUYS bestaat uit de volgende onderdelen, zoals aangegeven op de bij de omschrijving behorende kaart:

1. villa 2. tuin- en parkaanleg 3. koetshuis 4. oranjerie 5. dienstwoning 6. hekwerk en hekpijlers

Waardering

Het complex is van cultuurhistorische waarde als fraai voorbeeld van de inrichting van een laat negentiende eeuwse buitenplaats. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaaf bewaarde en herkenbare aanleg. Tevens is het complex van ensemblewaarde vanwege de ligging in een gaaf bewaarde omgeving in relatie tot de buitenplaats Rusthoek en de villa Courbe Voie.

Eemnesserweg 91 3743 AG Baarn BY Ja
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen met formele elementen Landschappelijke tuin