't Benthuys, Baarn

Omschrijving complexonderdeel 6

Aan de Eemnesserweg gelegen HEKWERK met HEKPIJLERS. Het hekwerk is een ijzeren rondbooghek met staanders die aan de uiteinden voorzien zijn van krulwerk. Het omheint het grasveld aan de voorzijde van de villa.

Aan de Eemnesserweg staat twee hekpijlers met geblokte bakstenen lisenen op een hardstenen voet en met een hardstenen afdekplaat. Hierop staat aan de voorzijde de tekst 'Bent' en aan de achterzijde 'Huys' ingebeiteld. Aan de achterzijde staat de tekst 'Voor' en 'Eng' ingebeiteld.

Een tweede paar hekpijlers staat voor de dienstwoning bij de tweede toegang tot de villa. Dit paar is identiek aan de hekpijlers aan de Eemnesserweg.

Waardering

Het hekwerk en de hekpijlers zijn van cultuurhistorische waarde en ensemblewaarde als onderdeel van de geschiedenis van de buitenplaats Benthuys.

511715
't Benthuys

Inleiding

De buitenplaats Benthuys, voorheen Vooreng genaamd, werd in 1881 door architect N. Redeker-Bisdom voor zichzelf gebouwd. In de jaren rond 1920 werd de tuinaanleg uitgebreid met een formele tuinaanleg achter het huis. Ook het huis heeft enkele wijzigingen ondergaan wat betreft de functies en indeling van een aantal vertrekken.

Op het terrein is een onderkomen gebouwd voor de Baarnse Schietclub. Dit object valt buiten de bescherming. Op een deel van het (afgesplitste) terrein zijn een tweetal woningen gebouwd. De oranjerie werd in 1991 gerestaureerd en heeft thans evenals het koetshuis een woonfunctie. Ook de dienstwoning is gerestaureerd. De buitenplaats is aangelegd op een stuwwal uit de ijstijd, waardoor men vanuit het hoofdgebouw uitkijkt op de lager gelegen weidegrond aan de overzijde van de Eemnesserweg, die de rand van de stuwwal volgt. De buitenplaats heeft een visuele relatie met dit weiland aan de overzijde van de Eemnesserweg, dat behoort tot de buitenplaats Rusthoek.

Omschrijving

De BUITENPLAATS BENTHUYS bestaat uit de volgende onderdelen, zoals aangegeven op de bij de omschrijving behorende kaart:

1. villa 2. tuin- en parkaanleg 3. koetshuis 4. oranjerie 5. dienstwoning 6. hekwerk en hekpijlers

Waardering

Het complex is van cultuurhistorische waarde als fraai voorbeeld van de inrichting van een laat negentiende eeuwse buitenplaats. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaaf bewaarde en herkenbare aanleg. Tevens is het complex van ensemblewaarde vanwege de ligging in een gaaf bewaarde omgeving in relatie tot de buitenplaats Rusthoek en de villa Courbe Voie.

Hekpijler Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Eemnesserweg 91 3743 AG Baarn BY Ja