Cantonspark, Baarn

Omschrijving complexonderdeel 3

Het aan de noordzijde naast de wintertuin gelegen TENNISHUISJE is omstreeks 1905 gebouwd in chaletstijl en is een overblijfsel van de tennisbaan, die in het Cantonspark gelegen was. Het object is op een T-vormige plattegrond boven een hardstenen plint opgetrokken uit verticale houten rabatdelen. Het is afgedekt met een zadeldak met steekkap, beiden voorzien van leien in maasdekking. De gevels hebben een symmetrische indeling.

De voorgevel bevat in het midden de hoofdingang die bestaat uit openslaande dubbele deuren. Hiervoor is een portaal geplaatst met de genoemde topgevel, die wordt gesierd door snijwerk in de topgevel en de zwikken naast de stijlen. Aan de topgevel is een verlichtingsarmatuur bevestigd. De zijgevels bevatten openslaande vensters. De topgevels zijn eveneens uitgevoerd met houtsnijwerk. De achtergevel is blind.

Waardering complexonderdeel 3

Het tennishuisje is van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige recreatieve functie. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, het materiaalgebruik en de detailleringen.

511684
Cantonspark

Inleiding complex

Het Cantonspark maakte oorspronkelijk deel uit van het uitgebreide bezit van de Amsterdammer August Janssen, directeur van de Indische Cultuurondernemingen en eigenaar van de villa's Canton, Peking en Java. In 1905 werd het park als overtuin aangelegd door J. Goossen. In de bijna 3,5 ha. grote tuin kwamen kassen, een grote overdekte wintertuin, tennisbanen en een tennishuisje, alsmede exotische planten, bomen, diverse tuinbeelden en een colonnade.

Na de dood van Janssen werd het Cantonspark aan de Staat der Nederlanden geschonken onder voorwaarde dat het als botanische tuin zou blijven voortbestaan. In 1920 kreeg de Universiteit Utrecht de tuin toegewezen. In 1987 kwam het park in het bezit van de gemeente Baarn. Een aantal zeldzame bomen bleven in het park, terwijl een deel van de collectie werd overgeplaatst naar Utrecht. Thans doet het Cantonspark dienst als wandelpark. De wintertuin uit 1914, ontworpen door architect G. Koelewijn, doet dienst als galerie.

Complexomschrijving

Het CANTONSPARK wordt omgrensd door de Heemskerklaan in het noorden, de Piet Heinlaan in het oosten en zuiden en de Faas Eliaslaan in het westen. Het complex is aangegeven op bijgevoegde kaart en bestaat uit de volgende onderdelen:

1. parkaanleg 2. wintertuin 3. tennishuisje 4. colonnade 5. fontein 6. tuinbeeld 7. brug 8. kwekerij

Waardering complex

Het Cantonspark is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaans- en ontwikkelingsgeschiedenis. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de aanleg en de aanwezige objecten.

Kleedgelegenheid Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie oorspronkelijke functie Ja
Heemskerklaan 25 3742 AK Baarn Cantonspark BY Ja
M 305 Baarn