Cantonspark, Baarn

Omschrijving complexonderdeel 2

De evenwijdig aan de Heemskerklaan in het Cantonspark gelegen WINTERTUIN is in 1914-1915 gebouwd voor A. Janssen naar ontwerp van bouwkundige G. Koelewijn uit Baarn. Het object is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag. Het object bestaat boven een stenen basement uit hout en glas, met uitzondering van de achtergevel, die geheel van baksteen is. De beglazing van de daken is vervangen door kunststof. De glaspuien zijn deels voorzien van een roedenindeling, soms nog met glas-in-lood, en deels van vensters met een getoogde bovenzijde.

Het middelste bouwdeel is hoger opgetrokken en voor het grootste deel voorzien van glas. Het bouwdeel wordt gedekt door een tegen een rechte achterzijde geplaatst schilddak met de nok haaks op de Heemskerklaan en het park gericht. De dakschilden zijn gebogen, met uitzondering van de achterzijde. Tegen dit geveldeel is een brede schoorsteen gezet, die boven het dakhuis uitsteekt, dat op de nok is gezet. Ter weerszijden van het middendeel zijn lagere bouwdelen geplaatst onder zadeldaken met de nok evenwijdig aan de Heemskerklaan. Tegen de voorzijde van het middendeel is een driezijdige stenen erker gezet met getoogde vensters en deuren. Tegen de zijgevels van de lagere bouwvolumes zijn erkers van hout en glas geplaatst met stolpende deuren.

Het interieur is één grote ruimte. In het midden bevindt zich een palm. De zijvleugels zijn verdiept en van een omloop voorzien. De kapspanten zijn van hout met ijzeren polonceauspanten.

De wintertuin deed dienst als plantenkas en is verbouwd tot galerie. De kolenkelder en het ketelhuis, die aan de achterzijde waren gelegen, zijn afgebroken. Essentieel is de ligging van de kas op het zuiden, waarbij de planten ook `s winters voldoende licht en zonnewarmte konden opvangen.

Waardering complexonderdeel 2

De wintertuin is van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige botanische functie. Het object is voorts van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid en zeldzaamheid van het bouwtype en vanwege de constructie en het materiaalgebruik. Het is van situationele waarde vanwege de prominente ligging in het Cantonspark.

511683
Cantonspark

Inleiding complex

Het Cantonspark maakte oorspronkelijk deel uit van het uitgebreide bezit van de Amsterdammer August Janssen, directeur van de Indische Cultuurondernemingen en eigenaar van de villa's Canton, Peking en Java. In 1905 werd het park als overtuin aangelegd door J. Goossen. In de bijna 3,5 ha. grote tuin kwamen kassen, een grote overdekte wintertuin, tennisbanen en een tennishuisje, alsmede exotische planten, bomen, diverse tuinbeelden en een colonnade.

Na de dood van Janssen werd het Cantonspark aan de Staat der Nederlanden geschonken onder voorwaarde dat het als botanische tuin zou blijven voortbestaan. In 1920 kreeg de Universiteit Utrecht de tuin toegewezen. In 1987 kwam het park in het bezit van de gemeente Baarn. Een aantal zeldzame bomen bleven in het park, terwijl een deel van de collectie werd overgeplaatst naar Utrecht. Thans doet het Cantonspark dienst als wandelpark. De wintertuin uit 1914, ontworpen door architect G. Koelewijn, doet dienst als galerie.

Complexomschrijving

Het CANTONSPARK wordt omgrensd door de Heemskerklaan in het noorden, de Piet Heinlaan in het oosten en zuiden en de Faas Eliaslaan in het westen. Het complex is aangegeven op bijgevoegde kaart en bestaat uit de volgende onderdelen:

1. parkaanleg 2. wintertuin 3. tennishuisje 4. colonnade 5. fontein 6. tuinbeeld 7. brug 8. kwekerij

Waardering complex

Het Cantonspark is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaans- en ontwikkelingsgeschiedenis. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de aanleg en de aanwezige objecten.

Kas(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Heemskerklaan 25 3742 AK Baarn Cantonspark Ja