De Hooge Vuursche, Baarn

Omschrijving complexonderdeel 2

De rondom het landhuis gelegen TUINAANLEG werd in 1912 in geometrische stijl ontworpen door de tuinarchitect D.F. Tersteeg. Deze aanleg telt ongeveer vier hectare en vormt de overgang tussen de bosrijke omgeving en het landhuis. De overgang vanuit het huis wordt bewerkstelligd door de aanleg van terrassen en trappartijen die de bel-etage verbinden met de tuin. De aanleg van de tuin bestaat uit terrasvormige paden, gazons, vijvers en waterwerken aan de voorzijde en een waterpartij met kademuren aan de oostzijde van het huis.

Het voorgedeelte wordt omgrensd door de druppelvormige oprijlaan. Vanaf het inrijhek splitst de oprijlaan zich in tweeën om vanaf het verst uiteenlopende punt in een halfronde cirkel bij het huis onder het terras uit te komen. De aanleg van de tuin is gespiegeld om een lengteas tussen het huis en het inrijhek. De aanleg is ongeveer 150 meter lang. De tuin is terrasvormig aangelegd en loopt vanaf het verhoogd gelegen huis naar beneden om uit te monden in de verdiept gelegen grote vijver. Deze centraal gelegen vijver heeft een grote fontein. Eromheen zijn muurtjes, balustrades en overloopbassin aangebracht. Aan de noordzijde van de vijver is een brug geplaatst. In de richting van het huis is een cascade aangebracht, die in verbinding staat met een hoger gelegen, kleinere vijver die halfronde zijden heeft. Een muur met een tweetal trappen scheidt de vijver van het hoger gelegen terras. In de muur zijn een aantal waterspuwers aangebracht die de vijvers voeden. Het terras grenst aan de trappen naar het terras aan het huis dat op het niveau van de bel-etage gelegen is. De wanden van de terrasvijver zijn afgedekt met natuurstenen platen. De oprijlaan wordt afgescheiden van de tuin op de middenas door in coulissen geplante heesters en bomen. Tussen de heesters zijn op enkele plaatsen kleine halfronde banken geplaatst op een ronde basis. De banken hebben op de hoeken gemetselde bakstenen pijlers met natuurstenen bekroningen.

Aan de oostzijde van het huis ligt een grote verzandde vijver met kademuren. Deze vijver loopt als slingervijver in noordoostelijke richting door en eindigt in een kom met een eiland in het midden.

Waardering complexonderdeel 2

De tuinaanleg is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een jongere buitenplaats. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de tuinstijl en de plaats in het oeuvre van de architect alsmede van situationele waarde in relatie tot het huis.

511673
De Hooge Vuursche

Inleiding

Ed. Cuypers kreeg samen met tuinarchitect D.F. Tersteeg in 1910 de opdracht tot de bouw van een nieuwe buitenplaats De Hooghe Vuursche. De buitenplaats bestaat uit een landhuis met tuin- en parkaanleg, een garage en een toegangshek. De opdrachtgever was koopvaardij-officier J.A.L. van den Bosch, die getrouwd was met baronesse Van Hardenbroeck. De tuin is aangelegd in de geometrische tuinstijl. Na de oplevering van de buitenplaats in 1912 werd het oude huis De Hooge Vuursche afgebroken. Na een brand in 1940 is het landhuis als hotel in gebruik genomen. In 1948 is het pand verbouwd door de architecten Holt en Bijvoet, waarbij de kap werd gewijzigd. Thans is in het pand een hotel-restaurant gevestigd. Op het terrein bevindt zich ook de in 1912 gebouwde garage. Deze is in 1977 verbouwd en valt buiten de bescherming.

Complexomschrijving

De BUITENPLAATS De hooghe Vuursche is gelegen aan de Hilversumseweg te Baarn en omvat de volgende onderdelen:

1. landhuis 2. tuinaanleg 3. toegangshek

De omgrenzingen van het gebied zijn aangegeven op de bij de omschrijving behorende kaart.

Waardering

De buitenplaats De Hooge Vuursche is van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaarde buitenplaats van na 1900. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bouwstijl, de eenheid tussen het huis en de tuinaanleg en de plaats van het werk in het oeuvre van de architect Ed Cuypers en de tuinarchitect D.F. Tersteeg. Het complex is van ensemblewaarde vanwege de ligging in de bosrijke omgeving aan de Hilversumseweg.

Hilversumsestraatweg 14 3744 KC Baarn BY Ja