Zandbergen, Huis ter Heide

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Zandbergen). Aan de Amersfoortseweg ligt het bakstenen huis Zandbergen dat rond 1754 in sobere classicistische stijl is opgetrokken. In 1920 heeft de architect J.W. Hanrath het huis uitgebreid met een serre tegen de westgevel, een rechthoekige uitbouw met het trappenhuis tegen de oostgevel en een dubbel bordes tegen de zuidgevel. Tevens zijn bij deze verbouwing de roedenvensters teruggebracht. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand met geblokte hoeklisenen bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen afgesloten door een gecorniste kroonlijst onder een met Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak met gemetselde hoekschoorstenen. De gevels zijn regelmatig vormgegeven met meerruits schuifvensters, draaivensters in het souterrain en dakkapellen voorzien van pilasters en klauwstukken. De zevenassige voorgevel heeft een symmetrische indeling met een driezijdig middenrisaliet, waarvan de zijvlakken licht gebogen zijn en iets inspringen. De middenrisaliet wordt overkapt door een schilddakje en bekroond door een ijzeren windvaan. Centraal bevindt zich een dubbele toegangsdeur met getoogd bovenlicht gevat in een barokke omlijsting gedecoreerd met gebogen ranken. Ook de dakkapel heeft een barokke omlijsting met kuif en klauwstukken. De achtergevel is vijf traveeën breed met een licht risalerende middenpartij waarin een eenvoudig omlijste toegangsdeur met bovenlicht. De deur is bereikbaar via een rechthoekige bordestrap uit 1920 gebouwd door de architect Hanrath. De bordestrap heeft bakstenen pijlers met natuur/kunststenen detaillering en ijzerwerk. De middelste dakkapel van deze gevel wordt bekroond door een bronzen luidklokje. Tegen de rechter zijgevel is een rechthoekige veranda-achtige serre aangebouwd bestaande uit natuurstenen zuilen die een kroonlijst dragen met daarop een balustrade van het balkon. De zuilen staan op een hoge bakstenen voet met een trap aan de linkerzijde. De linker zijgevel heeft centraal een rechthoekige uitbouw van drie traveeën waarachter zich het trappenhuis bevindt. In het middenrisaliet aan een bordes is de toegangsdeur met zijlichten gevat in een eenvoudige omlijsting die een balkon met ijzeren balustrade draagt. Een dubbele deur opent op het balkon met boven de deur een hoog opgetrokken boogvenster, die voor de lichttoetreding van het trappenhuis zorgt. Aan weerszijden van deze middenpartij bevindt zich een vensteras bestaande uit een negenruits venster en een langgerekt meerruits venster. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de toevoegingen die Hanrath in 1920 heeft aangebracht, namelijk terzijde van de entree de grote hal met monumentale eikenhouten schouw en statietrap met balusters in Marotstijl; de achterkamer met betimmeringen; de voormalige herenkamer met betimmeringen en zeventiende-eeuwse schouw (1688), die van elders afkomstig is. Oorspronkelijke achttiende-eeuwse elementen zijn de omlijste paneeldeuren.

Waardering

HOOFDGEBOUW (Zandbergen) is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectonische vormgeving in eenvoudige classicistische stijl die typerend is voor de 18de eeuw;

- vanwege de vroeg-20ste-eeuwse verbouwing aan het interieur (betimmeringen, trap en schouwpartij) en het exterieur (serre, aanbouw, bordes) van de architect Hanrath;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511551
Complexnaam
Zandbergen
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), IJSKELDER (3). Ten oosten van de dorpskern Huis ter Heide ligt de historische buitenplaats Zandbergen gesticht in 1654 na de aanleg van de Nieuwe Amersfoortsche Straatwegh (1652) ter ontginning van de heidegronden. J. Schade van Westrum kocht twee percelen aan weerszijden van deze weg, zoals de Nieuwe Kaart van den Landen Utrecht uit 1696 aangeeft, en liet op het zuidelijke perceel het huis Sandbergen bouwen. Het noordelijke perceel functioneerde als overtuin. In 1754 kocht George Tamo Falck het goed en herbouwde, waarschijnlijk direct na de aankoop, het huis. In een verkoopadvertentie van 1791 wordt 'een zedert weinig jaaren nieuw getimmerde Heere Huizinge' vermeld. Het huis, zoals thans nog aanwezig, ligt tussen zwaar geboomte en binnen een landschappelijke aanleg, die op de kadastrale kaart van ca.1830 wordt aangeduid met de benaming 'lust- en plezierboschen' (zie ook Lutgers, 1869). Ten tijde van Lutgers was de voorgevel voorzien van een doorlopend balkon. Vanaf de voorgevel loopt een brede zichtas in noordelijke richting naar de overtuin, thans Blookerspark. In zuidelijke richting, vanaf de achterzijde van het huis loopt een weg in ruime curven naar de heidegronden, zoals de tekening van Numan uit ca.1800 laat zien. Deze weg is in de eerste helft van de twintigste eeuw rechtgetrokken. Ten oosten van het huis ligt een grote moestuin, die ook in de verkoopadvertentie van 1791 wordt genoemd en die tegenwoordig in gebruik is als bomenkwekerij. De fundamenten van de kassen en koude/warme bakken vormen de laatste restanten van de oorspronkelijke inrichting. Van de bijgebouwen -koetshuis, stallen, tuinmanswoning- is alleen de negentiende-eeuwse oranjerie bewaard gebleven, die echter grondig verbouwd is tot kapel en om die reden voor de bescherming van ondergeschikt belang is. De bijgebouwen in de voormalige moestuin zijn eveneens door diverse verbouwingen voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. In 1897 werd in opdracht van J. Blooker door Copijn het park gereoganiseerd. In deze tijd werd tevens een groot waterresevoir annex ijskelder gebouwd, gesitueerd in een, thans nog aanwezige hoge heuvel die als uitzichtspunt diende. In 1920 wordt het in- en exterieur van het huis door de architect J.W. Hanrath gewijzigd. Deze verbouwing vindt plaats in opdracht van de toenmalige eigenaar Robert May. Sinds 1947 is de buitenplaats in bezit van de Zevende-dags Adventisten.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De omgrenzing wordt bepaald door de Amersfoorsteweg, Ericaweg en Dolderseweg. De zuidgrens loopt door het park. De niet-genoemde bouwkundige onderdelen binnen de omgrenzing van de historische buitenplaats, waaronder de school en enkele sterk gewijzigde dienstwoningen, zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ZANDBERGEN is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege het 18de-eeuwse hoofdgebouw, dat in classicistische stijl is gebouwd;

- vanwege de vroeg-20ste-eeuwse elementen in het in- en exterieur van het hoofdgebouw van de architect Hanrath;

- vanwege de gaaf bewaarde visuele relatie met de overtuin (Blookerspark);

- vanwege de redelijk bewaarde laat-18de-eeuwse aanleg in landschapsstijl;

- als onderdeel van de reeks buitenplaatsen aan de Amersfoortseweg, waarvan Zandbergen het best bewaard is gebleven;

- vanwege de visuele samenhang tussen de verschillende onderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Amersfoortseweg 18 3712 BC Huis ter Heide Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1905 Zeist
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1754 1754 vervaardiging
Naar boven