Larenberg, Laren

Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het huis Larenberg wordt omringd door een park in landschapsstijl, dat dateert uit het midden van de jaren '30 van de 19de eeuw. De historische parkaanleg van Larenberg bezit voor een deel een hierarchische compositie, waarbij het huis is gelegen te midden van een landschappelijke aanleg, die in hoofdlijnen nog dezelfde is, zoals deze door P. J. Lutgers in 1853 werd getekend. Gezien de combinatie van buitenhuis met landbouwgronden, die vrijwel tot aan het huis doorliepen, en de aanwezigheid van een nu vrijwel onherkenbaar verbouwde Zwitserse boerderij aan de Paviljoensweg, kan Larenberg worden aangemerkt worden als een 'ferme ornée'. De op de helling gelegen weiden vervangen sinds het eind van de vorige eeuw de oorspronkelijke akkers. Voor de compositie van de aanleg speelde de positie van het hoger gelegen buitenhuis en de gezichten vanuit het huis op de omgeving en het veel lager gelegen Laren een belangrijke rol. Om het gezicht op het dorp Laren vrij te houden, ligt op een lager gelegen perceel een servituut, die het bouwen op dit perceel verbiedt. Het gezicht is in de loop van de tijd verengd tot het deel evenwijdig aan de Naarderstraat. De oorspronkelijke vloeiende overgang tussen huis en landbouwgronden is enigszins verstoord doordat men bij de verbouwing van het landhuis een terras en een vijver in Neo-Barok-stijl heeft aangelegd, waarvoor het terrein direct voor het huis enigszins diende te worden afgevlakt. In recente tijd is op de scheiding van de tuin en de bovenste weide een Aha aangebracht, die niet bij de bescherming wordt betrokken. Het bovenste weiland is aan zijde van de Naarderstraat deels afgeschermd, met dien verstande dat er doorzichten op het huis waren vrijgelaten, die in recente tijd zijn dichtgegroeid. Ook aan de andere zijde van het huis is het bovenste weiland deels met bomen en een dichte onderbegroeiing afgescheiden. In de rand heeft men rond 1900 het theehuis geplaatst. Om het bovenste weiland voert een wandelpad, dat gezien vanaf het weiland plaatselijk wordt afgeschermd door boomgroepen en solitairen. Ter hoogte van de dienstwoning buigt het pad af naar het noordoosten en zet zich in de bosrand aan de noordoostzijde voort. Vanaf de 'wandeling' heeft men doorzichten op het bovenste weiland en op het huis. Door middel van boomgroepen heeft men in de vorige eeuw het zicht op het paviljoen afgeschermd. De boomgroepen werden voorzien van een onderbegroeing, waarin ten oosten van huis een witgeschilderd, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw daterend beeld van de godin Diana op een bakstenen piedestal staat. Het beeld verkeert in een slechte toestand. Aan de zuidoostzijde sluit hierop een tweede weiland aan, dat van de Naarderstraat wordt afgescheiden door een vrij dichte beplanting die de dienstwoning vanuit het huis aan het oog onttrekt.

Dit weiland wordt aan de zuidoostzijde begrensd door de bij de buitenplaats behorende weg, die aansloot op een weg naar het voormalige hotel Paviljoen Larenberg. Dit niet openbare gedeelte van de Paviljoensweg is nu aan het verkeer onttrokken.

Ook om dit tweede weiland voert een wandeling, die niet overal het oude verloop heeft behouden. Ten zuidwesten van het buitenhuis bevindt zich de toegang die wordt geflankeerd door hardstenen hekpijlers. De oprijlaan die hier aanvangt vormt voor het huis een ovaal.

De westelijke hoek van de buitenplaats wordt ingenomen door een oudere gemengde beplanting met eiken en beuken aan de rand en een jongere beplanting in het midden. Deze jonge beplanting is gelegen op de plaats waar rond 1900 in het bos nog een open plek was uitgespaard. Deze ronde plek was de top van de heuvel. In de buitenste randbeplanting is een slingerend wandelpad opgenomen. Aan de noordzijde sluit hier de moestuin aan, die omgeven is door een betonnen schutting, met aan de zuidzijde een bakstenen 19de-eeuwse tuinmuur. Aan de westzijde is een gepleisterde bakstenen schuur gesitueerd. Voor dit gebouw is een rechthoekige drenkbak gelegen. Ten oosten daarvan bevinden zich de verwarmde kassen. De noordzijde van het terrein, begrensd door de Julianalaan en de Leemzeulder, wordt ingenomen door een gemengd bos waardoor een rondgaande 'wandeling' voert. In dit bosdeel is aan het eind van de vorige eeuw een uitgediepte miniatuurvallei aangelegd, die de bezoeker het gevoel diende te geven in een geaccidenteerd landschap te vertoeven. Andere elementen zijn een verhoogd pad of 'beltwalk' en een op een verhoogd pad gesitueerde berceau. Ten oosten van het huis heeft men waarschijnlijk aan het eind van de vorige eeuw een geaccidenteerd terrein aangelegd met 'bergweiden' waarop respectivelijk een solitaire Amerikaanse eik en een sequiadendron giganteum is geplaatst.

Waardering

De tuin- en parkaanleg is van algemeen belang wegens cultuur- enarchitectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats Larenberg.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511262
Complexnaam
Larenberg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS Larenberg, gelegen op de zuidoostelijke flank van de gelijknamige heuvel, waarvan het hoogste punt (27,75 m.) deel uitmaakt van de parkaanleg. De situering van de buitenplaats Larenberg op de oostelijke flank van de Gooise heuvelrug ten westen van het dorp Laren is enerzijds bepaald door het uitzicht vanuit het huis op het ruim 20 meter lager gelegen dorp Laren en omgeving, anderzijds door de ligging aan de Naarderstraat, de weg van Amsterdam over Naarden naar Amersfoort. De geschiedenis van de buitenplaats gaat terug tot 1833, toen Jhr. Mr. Cornelis Backer (1798-1864) ten noordwesten van het dorp Laren een groot aantal percelen van de Laardereng kocht. Vrijwel op het hoogste deel liet Backer in 1834 het buitenhuis bouwen. Cornelis Backer, lid van een oorspronkelijk Amsterdams geslacht, was geboren en getogen in Groningen. Na een studie rechten en promotie aldaar in 1821 vestigde hij zich als advocaat in het voorvaderlijke Amsterdam, waar hij tot 1850 zou blijven wonen. In 1826 huwde hij met Johanna Brantsen, geboren en getogen op de buitenplaats Zypendaal bij Arnhem. Waarschijnlijk geinspireerd door de grootschalige ontginningen en bebossingsactiviteiten die zijn schoonfamilie in de omgeving van Arnhem ontplooide, meende Cornelis Backer zich niet ver van Amsterdam ook verdienstelijk te kunnen maken met het ontginnen van de nog niet verdeelde uitgestrekte heidevelden van het Gooi. Tot verdeling werd in 1834 besloten, een verdeling die in 1837-1843 tot uitvoering kwam.

Waarschijnlijk met het oogmerk toezicht te houden op de ontginnings- en bosbouwactiviteiten liet Backer, die zijn activiteiten in 1837 onderbracht in de 'Maatschappij tot bevordering der cultuur in Gooiland' waarvan hij zelf directeur was, op de 'Laarderhoogte' aan de Naarderstraat een buitenplaats aanleggen. Voor de bouw van het buitenhuis werd een plek gekozen, die de bekende schrijver Jacob van Lennep in Ferdinand Huyck (1840) met de volgende woorden omschreef: 'Op het hoogste punt van de heuvel gekomen, wendde ik mij even om, ten einde het verrukkelijke landtoneel te beschouwen, het welk men van daar geniet, over het bekoorlijk gelegen Laren, welks kerkspits en daken, thans fonkelden in de gloed der zon'. Een goed beeld van de buitenplaats in het midden van de 19de eeuw geeft de oudste Topografisch Militaire kaart, verkend in 1849/50, en de drie aquarellen die P. J. Lutgers in 1853 van de buitenplaats maakte. Vanwege zijn nieuwe functie van Commisaris van de Koning in Overijssel, waarvoor het wonen in de standplaats Zwolle verplicht was, deed Backer de buitenplaats in 1851 van de hand. Het aanhouden van een buitenplaats in het Gooi zal waarschijnlijk niet lonend zijn geweest, indien de eigenaar er niet zelfdaadwerkelijk woonde.

De buitenplaats werd in de acte omschreven als: '... De Hofstede Larenberg, bestaande in de heerenhuizinge, tuinmanshuis, stalling, bloemenkast, schuur, erf, gazon, moestuin, en daarbij behoorende hout en bouwlanden, benevens de boerderij met hooiberg, schuur, erf en daarbij gelegen weidekamp en omgelegen beplanting en bouwland, als staande en gelegen onder de gemeente Laren..'. In de acte worden verder nog twee beelden en zeven piedestals genoemd. In de tweede helft van de 19de eeuw zou Larenberg regelmatig van eigenaar verwisselen. De eerstvolgende, van 1851-1869, was Jan Eduard baron van Lewe van Aduard (1817-1869). Na zijn overlijden werd het in 1870 verkocht aan George L.Wurfbain. In de verkoopacte worden beelden, broeiramen, jalouziëen en bloempotten genoemd. Wurfbain moet het in 1834 gebouwde landhuis zijn huidige uiterlijk hebben gegeven. Een schilderij in particulier bezit dat de kleinkinderen van Wurfbain aan het gouden bruidspaar hebben aangeboden geeft het huis Larenberg in zijn huidige verschijningsvorm met middenrilasiet en halfrond balkon aan de zuidoostzijde weer. Na Wurfbains overlijden in 1882 lieten diens erfgenamen het veilen. Na korte tijd in bezit te zijn geweest van Franciscus Desmonds (1882-1886), Bok (1886-1891) en Barend Pelentier (1891-1897), kwam het bij een veiling in 1897 in handen van Anton Fredrik Insinger (1844-1920), een van de firmanten van de bank Insinger & Co. aan de Herengracht te Amsterdam. Fredrik Insinger die reeds op middelbare leeftijd was, gebruikte Larenberg vanaf 1898 als vrijwel permanent verblijf. Insinger gaf waarschijnlijk de opdracht voor de vernieuwing van het koetshuis, de bouw van de dienstwoning aan de Naarderstraat en de stal bij de moestuin. Ook het theehuis, ten oosten van het huis, zal in zijn opdracht zijn gebouwd. Vanuit dit theehuis met veranda had men uitzicht op het dorp Laren en omgeving. Een beeld van de buitenplaats in die tijd geven twee grote foto's gemaakt door G.H. Heinen. Insinger heeft tot zijn overlijden in 1920 op Larenberg gewoond. Zijn weduwe, die overleed in 1939, heeft in de jaren '20 van deze eeuw de warme kassen laten bouwen. Na het overlijden van de weduwe Insinger vererfde Larenberg op haar zoon L.A. Insinger (1869-1950), die het op zijn beurt naliet aan zijn enige dochter mevrouw Ines Insinger (1901-1984), gehuwd met Jhr. Mr. Dr. Lodewijk van Asch van Wijck. Aangezien na het overlijden van mevrouw Van Asch van Wijck-Insinger in 1984 de nalatenschap onverdeeld bleef, is Larenberg nu in bezit van de erven Van Asch van Wijck-Insinger.

Omschrijving

Aan de hand van drie aquarellen van P. J. Lutgers (1808-1874) uit 1853 is een beeld te vormen van de oorspronkelijke toestand van huis en park. Op de eerste is het huis vanuit het zuidoosten gezien weergegeven vanaf terzijde, van de Naarderstraat. Hierop ziet men de zuidoost- en zuidwestgevel van het blokvormige landhuis van twee bouwlagen, met mezzanino onder een brede gootlijst, voorzien van een vrij laag afgeknot met leien gedekt schilddak. De mezzanino wordt aan de oostzijde gedragen door een viertal ionische pilasters. De pilasters, echter niet voorzien van kapitelen en basementen, zetten zich voort op de hoeken van de zijgevels. De genoemde verhouding is ook de basis voor de verdeling van de vensters, die op de begane grond bestaan uit fenêtres à la terre, op de verdieping uit zesruitsschuifvensters met verzwaarde middenroede, en in de mezzanino uit brede lage bolkozijnen. Alle vensters waren voorzien van zonneblinden of stores. Het op deze tekeningen weergegeven beeld is in hoofdlijnen nog aanwezig. De imitatievoegen in de teruggelegen vlakken moeten tot het oorspronkelijke ontwerp behoren. De op de aquarel weergegeven noordwestgevel heeft hoekpilasters zonder basementen of kapitelen, die het mezzanino lijken te dragen, zoals nu nog het geval is. Op de verdieping waren geen vensters, in tegenstelling tot de huidige toestand.

Vergelijking met buitenhuizen als Molenbosch in Zeist en het verdwenen Boschlust, beide uit 1836, maakt een toeschrijving van het landhuis aan J.D. Zocher jr. waarschijnlijk, hoewel ook, gezien vergelijking met huis Blikkenburg in Zeist, de naam van K.G. Zocher geenszins mag worden uitgesloten. Ook de aanleg heeft veel kenmerken van het werk van J.D. Zocher jr. hoewel de rol van de stichter, die volgens zijn levensbeschrijving: 'vanaf zijn jeugd liefhebber van tekenen, aanleg van tuinen en bloemen' was, niet moet worden onderschat. De omgrenzing van de historische buitenplaats Larenberg bestaat uit de Naarderstraat, Julianalaan, Leemzeulder en de Paviljoensweg, is kadastraal bekend onder Gemeente Laren, Sectie E, tweede blad, nr. 88, 89, 90 en 376, staat aangegeven op de bij deze registerbeschrijving behorende kaart.

De buitenplaats is samengesteld uit de volgende onderdelen: 1. Hoofdgebouw (Larenberg) 2. Historische parkaanleg 3. Stal- en koetshuis 4. Toegangshek 5. Theehuis 6. Dienstwoning 7. Moestuinmuur 8. Warme kas 9. Schuur 10. Tuinvaas

Waardering

De historische buitenplaats is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

-Larenberg is een goed voorbeeld van een ferme ornée, waarbij een menging van nuts (weilanden) en recreatie aanwezig is.

-Het blokvormig hoofdgebouw, hoogstwaarschijnlijk een werk van J.D. Zocher jr. uit 1834, wat de hoofdvorm, de inwendige structuur en de gevels betreft.

-De historische parkaanleg in landschapsstijl, en toegeschreven aan J.D. Zocher jr. uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met een bijzondere ligging van het hoofdgebouw op een van de hoogste punten, met vergezichten over de zuidoostelijk van het huis gelegen weilanden, het dorp Laren en omgeving. Dit vergezicht is door middel van een servituut vastgelegd.

-Het eind-19de-eeuwse koetshuis/paardestal in chaletstijl, typerend voor het eind van de vorige eeuw.

-Het bijzondere theehuis aan de rand van het bovenste weiland in chaletstijl.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Naarderstraat 82 1251 BH Laren BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3059 Blaricum
A 3058 Blaricum
E 1113 Laren Noord-Holland
E 810 Laren Noord-Holland
E 1073 Laren Noord-Holland
E 985 Laren Noord-Holland
E 1131 Laren Noord-Holland
E 1114 Laren Noord-Holland
E 1072 Laren Noord-Holland
E 378 Laren Noord-Holland
E 1130 Laren Noord-Holland
E 88 Laren Noord-Holland
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1834 1834 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Zocher jr, J.D. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven