Zevenenderdrift 55, Laren

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

GARAGE, onderdeel uitmakend van het complex van atelierwoning en garage aan de Zevenenderdrift te Laren, gebouwd in 1922 naar ontwerp van architect W. Hamdorff. De garage is gelegen aan de zijde van de Lage Vuurscheweg.

Omschrijving

Garage op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit gepotdekselde delen en afgesloten door een zadeldak. In de noordgevel bevinden zich de garagedeuren, waarvan de linkerbovenhoek is afgeschuind ten behoeve van de dakhelling. Aan de rechterzijde van de deuren wordt deze afschuining herhaald door een parallel met de dakrand lopende balk. Deze loopt boven de deur door en buigt om en vormt zo een driehoek aan de rechterzijde boven de deuren. De driehoek is dichtgezet met glas, door diagonale roeden onderverdeeld.Boven de deuren en de schuine balk is de gevel gepotdekseld. De driehoek die ter rechterzijde wordt gevormd door deur en schuine balk is opgevuld met metselwerk, de onderste laag in siermotief van rode baksteen.

Waardering

De garage is van algemeen belang als onderdeel van het complex van atelierwoning en garage aan de Zevenenderdrift te Laren.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511259
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complex, bestaande uit voormalige ATELIERWONING en GARAGE aan de Zevenenderdrift te Laren, gebouwd tussen 1920 en 1922 naar ontwerp van architect W. Hamdorff bestemd voor eigen bewoning annex atelier. Het complex is gelegen in de vork van de Zevenenderdrift en de Lage Vuurscheweg.

Omschrijving

Het complex omvat twee afzonderlijk te beschermen onderdelen, te weten de voormalige atelier-woning en de garage, opgetrokken in de Gooise landhuisstijl.

Waardering

Het complex van woonhuis-atelier en garage aan de Zevenenderdrift te Laren is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een van de eerste in de Gooise landhuisstijl opgetrokken woonhuis en garage, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Daarnaast is het complex van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect W. Hamdorff.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Garage (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Zevenenderdrift 55 1251 RB Laren BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 3624 Laren Noord-Holland
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1921 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Hamdorff, W. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven