Oude Kerkweg 12, Laren

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Kleine SCHUUR, onderdeel uitmakend van het complex van dubbele atelierwoning en schuur aan de Oude Kerkweg te Laren, daterend uit 1906.

Omschrijving

Eenlagige kleine schuur, gebouwd op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in horizontale rabatdelen, afgesloten door een rieten dak met zwart gesmoorde nokvorsten. Het schuurtje bevat in de westgevel een opgeklampte deur met meerruits-zijlicht en een venster met meerruits-roedenverdeling. In de noordgevel van het schuurtje bevindt zich een zesruits-venster.

Waardering

De kleine schuur is van algemeen belang als onderdeel van het complex, bestaande uit dubbele atelierwoning en schuur aan de Oude Kerkweg te Laren.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511247
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex, bestaande uit dubbele ATELIERWONING en SCHUUR aan de Oude Kerkweg te Laren, gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect Th. Rueter in opdracht van de dames C.A. van Willigen en C. van Pesch. Het ontwerp kenmerkt zich door een heroriëntatie op traditionele bouwwijzen en kent invloeden van de Gooise boerderijenstijl, de Engelse landhuis- en Cottagestijl en de landhuisstijl van architect K.P.C. de Bazel. Het complex is gelegen aan de zuidwestzijde van de Oude Kerkweg te Laren.

Omschrijving

Het complex omvat twee afzonderlijk te beschermen onderdelen, te weten de dubbele atelierwoning, opgetrokken in traditionalistische baksteenbouw met een rieten kap, en een kleine schuur, gelegen achter huisnr. 12.

Waardering

Het complex, bestaande uit dubbele atelierwoning en schuur aan de Oude Kerkweg te Laren, is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard en vroeg voorbeeld van een dubbele atelierwoning in het Gooi, daterend uit het begin van de 20ste eeuw en opgetrokken in een bouwtrant die zich kenmerkt door een heroriëntatie op traditionele bouwwijzen. Daarnaast is het complex van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect Th. Rueter.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oude Kerkweg 12 1251 NZ Laren BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 3394 Laren Noord-Holland
G 2098 Laren Noord-Holland
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1906 1906 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Rueter, Th. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven