Herdersweg 23, Laren

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Vrijstaande voormalige PAARDENSTAL, onderdeel uitmakend van het complex van villa met paardenstal aan de Herdersweg te Laren, gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect W. Hamdorff. De voormalige paardenstal is gesitueerd ten zuiden van de villa.

Omschrijving

Voormalige paardenstal, gebouwd op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen onder een rieten zadeldak met wolfseinden. In de noordelijke langsgevel (aan de tuinzijde) bevinden zich drie tweedelige staldeuren, halfrond afgesloten. Boven elk van deze deuren is het dak opgelicht. Rechts van de deuren bevindt zich de zadelkamer met een dubbel venster met twee vierruits-ramen. In de westelijke kopgevel bevinden zich een tweedelige opgeklampte deur en een hooizolderluik.

Waardering

De voormalige paardenstal is van algemeen belang als onderdeel van het complex van villa met paardenstal aan de Herdersweg te Laren.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511239
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex, bestaande uit VILLA met PAARDENSTAL gelegen aan de Herdersweg te Laren, gebouwd in 1924 (villa) en 1934 (paardenstal) naar ontwerp van architect W. Hamdorff in opdracht van J. Quanjer in de Gooise landhuisstijl. Het complex is gelegen aan de zuidzijde van de Herdersweg op het het meest westelijk gelegen erf, grenzend aan de Westerheide.

Het complex heeft ensemble- en situationele waarde met de eveneens door architect Hamdorff ontworpen villa "Westerheide" (adres: Herdersweg 22), die tezamen een karakteristieke overgang vormen van bebouwing naar natuur, c.q. van de dorpsbebouwing van Laren naar de Westerheide.

Omschrijving

Het complex omvat twee afzonderlijk te beschermen onderdelen, te weten de villa en de ten zuiden van de villa gelegen paardenstal, beide opgetrokken in baksteenbouw met rieten kap.

Waardering

Het complex van villa met paardenstal aan de Herdersweg te Laren is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van een in de Gooise landhuisstijl opgetrokken villa en paardenstal uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Daarnaast heeft het complex ensemble- en situationele waarde met het pand aan de Herdersweg 22 vanwege de karakteristieke situering aan de rand van de heide door de integratie van natuur en cultuur, die onder meer tot uitdrukking komt in de glooiende noklijnen. Tevens is het complex van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect W. Hamdorff.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Paardestal(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Herdersweg 23 1251 EP Laren BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 108 Laren Noord-Holland
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1934 1934 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Hamdorff, W. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven