Huis de Merwede, Moordrecht

Inleiding

BOERDERIJ van het kop-romptype uit 1851 genaamd Huis De Merwede en hoofdonderdeel van het complex, uitgevoerd in combinatie van streekeigen bouwstijlen. Het portaal voor de entree in de zijgevel van het bedrijfsgedeelte is een recente toevoeging.

Omschrijving

BOERDERIJ van het kop-romptype met een vier traveeën tellend woonhuisgedeelte over twee bouwlagen en daarachter het smallere eenlaags, zes traveeën diepe bedrijfsgedeelte, beide onder een afgewolfd rietgedekt zadeldak.

Aan weerszijden van het woonhuis in hout uitgevoerde veranda's met gebogen korbelen onder verlengde dakschilden met een zeeg op houten hoekkolommen.

De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen met boven de gevelopeningen strekken van rode baksteen, in de vorm van rondbogen. Rondom een grijsgeschilderde gepleisterde plint. In het woonhuisgedeelte T-venster, deels met persiennes, en in het bedrijfsgedeelte rondboogvormige staldeuren en halfronde ijzeren stalvensters met sierroedenverdeling.

In de symmetrische voorgevel drie vensterassen, geflankeerd door de veranda's met in beide gevels één venster. In het midden een gevelsteen met stichtingsjaar. In de zijgevels van het woongedeelte twee vensters en in de linker zijgevel de oorspronkelijke dubbele paneeldeur met levensboom in het bovenlicht. Achter het vergrote woonhuis een sterke krimp.

In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte stalramen- en deuren onder rondbogen. Alleen de dakkapel boven de keukenvensters is oorspronkelijk.

Waardering

Boerderij "Huis de Merwede" is wegens cultuurhistorische waarde van algemeen belang als representatief voorbeeld van de zeer gedifferentieerde boerderijbouw in de Zuidplaspolder.

De boerderij is wegens architectuurhistorische waarde van algemeen belang vanwege de bijzondere en zeldzame typologie van het kop-romptype en de toepassing van veranda's bij het woonhuisgedeelte.

De boerderij is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De boerderij is tevens van belang vanwege de ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het boerderijcomplex.

511044
Huis de Merwede

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX "Huis de Merwede" met BOERDERIJ van kop-romptypeuit 1851, getuige een gevelsteen in de voorgevel gebouwd in opdracht van G.H. van Houweninge, en een vrijstaande SCHUUR. Voor de boerderij een gazon en enkele monumentale bomen. De verbouwde hooiberg staat achter de schuur.

In 1841 was de droogmaking van de Zuidplas een feit en trokken mensen uit alle delen van het land hier naartoe om te wonen en een boerderij te stichten.

Als gevolg van deze import is in de Zuidplaspolder een grote diversiteit aan boerderijtypen aan te treffen, waaronder deze boerderij aan de Middelweg in Moordrecht. In hoofdvorm en detaillering doet de boerderij denken aan de Groninger Oldambster boerderijen.

De tot schuur verbouwde vijfhoekige hooiberg draagt bij aan de esemblewaarde van het erf, maar is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Inwendig is de boerderij gemoderniseerd.

Omschrijving

Vanaf het (nieuwe) hek aan de Middelweg loopt een oprijlaan naar de boerderij en de ernaast gelegen schuur. De onder rieten wolfdak in baksteen opgetrokken boederij bevindt zich midden op het erf.

Waardering

Het boerderijcomplex "Huis de Merwede" is wegens cultuurhistorische waarde van algemeen belang als representatief voorbeeld van een rijk uitgevoerde boerderij uit het midden van de negentiende eeuw, gebouwd na de droogmaking van de Zuidplas in 1841, met voor boerderij-erf typerende vrijstaande schuur met reminiscenties aan zowel Groningse als Zuid-Hollandse regionale bouwkunst. Kenmerkend voor de boerderijbouw in dit gebied is de grote diversiteit in typologie en vormgeving.

De boerderij is wegens architectuurhistorische en typologische waarde van algemeen belang vanwege de bijzondere de vormgeving met veranda's aan weerszijden van het woonhuisgedeelte en de zorgvuldige detaillering. Met name het woonhuisgedeelte van de boerderij is uitwendig gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het complex bezit een hoge ensemblewaarde door de onderlinge ruimtelijke en historisch-functionele samenhang van de complexonderdelen.

Middelweg 18 2841 LA Moordrecht Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij