Stationsstraat 60, Eext

Inleiding

Station van rond 1925 met Amsterdamse School invloed, met name in het kozijnwerk. Het station is in gebruik als woning en als campingwinkel.

De loggia bij de wachtkamer is dichtgezet. het pand heeft enkele aanbouwen van een tijdelijk karakter. Op het oorspronkelijke tracee staan twee maal twee onderling verbonden treinstellen, in 1928 vervaardigd door de Hannoversche Waggonfrabrik AG.HAWA. Twee ervan verkeren grotendeels in oorspronkelijke staat, twee zijn geïntegreerd in bar/kantine De Halte.

Het privaatgebouwtje dat wel op de ontwerptekeningen staat is nooit gebouwd of gesloopt.

De bescherming betreft het hoofdvolume met detaillering en de hoofdindeling.

Omschrijving

Samengestelde plattegrond met daardoor een expressieve kapvorm (schilddak met overstekken) met opnieuw verbeterde hollandse pan. Deels twee bouwlagen. Het raamhout is oorspronkelijke sommige kozijnen zijn dichtgezet.

Perrongevel (zuid): het eerst in het oogspringend een in het dakvlak doorstekende raampartij, uitlopend in het balkon van de dakkapel. Oorspronkelijk zat hier een tableau met het opschrift "Eext". Het bovenste drielicht venster is dichtgezet. Rechts van deze partij ligt de gevel terug achter een loggia naar de wachtkamer, nu dichtgezet, links springt ook het dakvlak terug waardoor hier geen loggia is aangebracht, hier vond de goederenafhandeling plaats. De oorspronkelijke deuren zijn verwijderd. Geheel rechts een verder terugliggend gevel deel, waarachter zich oorspronkelijk de woning bevond. De vensterpartijen zijn samengesteld uit zesruits vensters. In de dakkapel een bandraam van vierruits venstersDe noordgevel is minder uitbundig vormgegeven. Hier eveneens een hoger opgaande zeslichts vensterpartij. De vensterpartijen rechts hiervan zijn gewijzigd i.v.m. de campingwinkel. Links loopt de terugliggende gevel hoger op voor de verdieping van de woning. Ook hier zijn enkele vensters gewijzigd.

De westgevel is nagenoeg gesloten, de oostgevel heeft een drielicht van zesruiters.

Station van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang