Kerkbrink 6, Anloo

Pastorie gebouwd in ca. 1890 in opdracht van de Nederlands Hervormde Gemeemte van Anloo.

De pastorie heeft een relatief rijke vormgeving in eclectische trant.

De pastorie fungeert nu als woonhuis en is daartoe verbouwd. In 1955 is een schuur aangebouwd, naar ontwerp van architectenbureau J. Boelens Kzn. uit Assen. Met een verbouwing van 1986 heeft het pand ook inwendig zijn oorspronkelijke hoofdopzet teruggekregen. In het dak moderne veluxvensters.

De bescherming betreft de oorspronkelijke hoofdmassa en de teruggebrachte indeling, behalve het schuurgedeelte.

Omschrijving

Pastorie op rechthoekige grondslag opgetrokken over één bouwlaag, deels onderkelderd, onder een met geglazuurde platte friese pannen gedekt schilddak.

De voorgevel heeft een symmetrische opzet. De hoeken en de middentravee met dakkapel zijn geaccentueerd met blokpilasters (bugnato en diamantkop), verbonden door een plint en een verkropte kroonlijst. De entree bestaat uit een dubbele glasdeur met sierroosters onder een bovenlicht met segmentboog. De middentravee mondt uit in een dakkapel met twee schuifvensters onder segmentboog, afgedekt met een fronton met sierwerk (palmetmotief). In de gevel verder twee maal twee T-vensters met segmentvormige bovendorpels. Onder de vensters casementen.

De linkerzijgevel is gemetseld en met plint, hoekpilasters en verkropte kroonlijst uitgevoerd, met twee vensters als in de voorgevel.

De achtergevel is in de recentste verbouwing gestuct, de gevelopeningen zijn origineel. Hier vier zesruits schuifvensters, centraal een entree onder een bovenlicht met rondboog en stoep. Onder het linkerraam een kelderraam. In het dakschild een dakkapel.

De rechtergevel wordt voornamelijk ingenomen door de schuuraanbouw uit de vijftiger jaren. Links hiervan een T-venster als in de voorgevel. Het blokverband van de hoekpilaster komt terug in het gevelvlak.

Pastorie van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- in samenhang met de Nederlands Hervormde kerk.