Hogeweg 50, Zwartemeer

Inleiding

Neo-gotisch kerkgebouw uit 1921 gebouwd door Johannes Sluymer uit Enschede. De kerk heeft inmiddels de oorspronkelijke functie verloren en is in particuliere handen. Delen van interieur en inventaris zijn verdwenen. Bescherming richt zich op het oorspronkelijke kerkgebouw en heeft geen betrekking op de platte aanbouwen aan de zuidoost-kant.

Omschrijving

Opbouw volgens centraalbouw-principe. Sobere bakstenen opbouw met hoogopgaande steunberen. Hoofdvolume met zadeldak en centraal geplaatste dakruiter; dwarsvolume met zadeldak waarin enkele dakkapelletjes; in de hoeken zijkapellen en of uitbouwen. Aan de oostzijde een vijfkantige absis. In de overgang naar de pastorie een verbindingsgang met sacristie onder tentdak. Eenvoudige goot op klossen. Spitsboogvensters met glas-in-lood. De westelijke hoofdentree onder gedrukte spitsboog met eenvoudige deuren met smeedijzeren sierbeslag.

Waardering

Kerkgebouw van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met het katholicisme in de zuidoostelijke veenstreek; de kwaliteit van het oorspronkelijk ontwerp en de markante ligging op de overgang naar het landelijk gebied.

510943
vrml Kerk St. Antonius van Padua

Inleiding

Complex bestaande uit KERK en PASTORIE gebouwd door Johannes Sluymer in 1921 in een neo-gotische stijl. De bescherming richt zich op het oorspronkelijke ontwerp.

Waardering

Complex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de samenhang met het katholicisme in deze streek, de kwaliteit van het ontwerp en de samenhang met het omliggende landschap.

Hogeweg 50 7894 AS Zwartemeer Ja
AF 240 Emmen