Achter de Muren Duimpoort 52, Deventer

Omschrijving

Woonhuis op kwartcirkelvormige grondslag over twee bouwlagen opgetrokken in bepleisterde baksteen onder een met oud Hollandse pannen gedekt drieledig tentdak. De gekromde gevel staat op een plint en heeft een waterlijst op de verdieping. Het pand heeft rondom een kroonlijst. In de entreegevel, naast de dubbele deur, een schuifvenster en twee eenruits vensters. In het dakschild een dakkapel onder steekkap met hijsbalk. Op de begane grond drie T-vensters met achtruits bovenlichten uit het eerste kwart van deze eeuw, op de verdieping vier draairamen met bovenin een tweeruits verdeling. In de twee buitenste dakschilden een dakkapel onder steekkap met fronton en wangen.

Woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de aanwezigheid van resten van de oude stadsmuur als constructief bouwonderdeel

- vanwege de typologie

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de gaafheid van het exterieur

510710
Wooncomplex

Inleiding

De smalle strook land tussen en voor de stadsmuren werd na het midden van de 19de eeuw bebouwd, o.a. met WOONHUIZEN. Soms, zoals ook hier, met gebruikmaking van het oude muurwerk als constructief bouwonderdeel. Het kwartronde hoekpand nr. 52/54 dateert uit ongeveer 1860. Met de ronde vorm wordt een entree naar de stad geaccentueerd. Het exterieur van het pand (kap en gevels) is zonder wijzigingen in 1993 gerestaureerd.

Nr. 56 dateert uit 1879 en is gebouwd naar ontwerp van P.J.V. Teding van Berkhout (Nes). Een gevelsteen vermeldt de naam: "1879 't Huis op de stadstuinen"

Complex van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de aanwezigheid van resten van de oude stadsmuur als constructief bouwonderdeel