Driestedenweg 1, De Weere

Omschrijving

PASTORIE behorende tot de St. Lamberiuskerk en midden 19de-eeuws, bestaande uit rechthoekig bouwvolume met lijstgevel. De pastorie heeft twee bouwlagen onder met zwarte Hollandse pannen gedekt schilddak met centrale dakkapel. De gevelbreedte bedraagt vijf vensterassen plus een verbindend volume van één vensteras met de kerk. De centraal geplaatste ingang heeft een paneeldeur, de vensters zijn alle T-vormig. De pastorie is door middel van een tussenlid met de kerk verbonden.

Waardering

De midden 19de-eeuwse pastorie is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het St. Lamberiuscomplex alsook wegens architectuur- en cultuur-historische waarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510441
Complexnaam
St. Lambertus
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Kerkelijk complex, bestaande uit Rooms-katholiek KERKGEBOUW met aangebouwde PASTORIE en bij pastorie behorend TUINHEK aan de zuidoostzijde. Het longitudinale kerkgebouw - in 1907 opgetrokken naar ontwerp van Nicolaas Molenaar en gewijd aan St. Lambertus - is markant gesitueerd aan het zuidelijk einde van het lintdorp De Weere.

Complex-omschrijving.

De kerk staat aan de noordwestzijde van een T-splitsing gevormd door de Driestedenweg en de Vekenweg. De aan de zuidzijde aangebouwde pastorie is ouder dan de kerk en hoorde aanvankelijk bij een rond 1850 gebouwde waterstaatkerk, die werd gesloopt ten behoeve van de huidige kerk. Bij een brand in 1963 stortten kap en tongewelf in de kerk waardoor preekstoel en bankenplan werden verwoest. Bij herstel is het monumentale karakter van de kerk evenwel niet geschaad. Stilistisch kan de kerk worden beschouwd als een voorbeeld van baksteenarchitectuur in neo-gotische stijl. Het interieur heeft daarbij in de detaillering Berlagiaanse kenmerken.

N.B. De kosterswoning aan de nw-zijde valt buiten de complexbescherming

Waardering

Neo-gotisch St. Lamberiuscomplex van kerkgebouw met pastorie en tuinhek van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt vanwege de grote gaafheid en oorspronkelijkheid van het exterieur, de compleetheid van het oorspronkelijke interieur en de bijzondere kwaliteit van de voor de kerk vervaardigde kunstwerken. Het kerkgebouw heeft daarbij een belangrijke situationele waarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Driestedenweg 1 1663 BD De Weere Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 987 Opmeer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1850 vervaardiging
Naar boven