Opmeer

Spanbroek, raadhuis - Michielverbeek
Spanbroek, raadhuis
Credit
Wikimedia Commons - Michielverbeek
43
43
3

Gemeente Opmeer
Klaproos 1
1716 VS  Opmeer

Postadres
Postbus 199
1715 ZK  Spanbroek

www.opmeer.nl
gemeente@opmeer.nl
0226 - 363333

Opmeer is een dorp en een gemeente in de regio West-Friesland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente bestaat uit de kernen Opmeer, Hoogwoud, Aartswoud, De Weere, Gouwe, Spanbroek, Wadway (gedeeltelijk) en Zandwerven. Daarnaast zijn er diverse buurtschappen in de gemeente gelegen.

Monumenten

De gemeente Opmeer kent rijksmonumenten en provinciale monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?

Pastorie Lambertuskerk De Weere (Opmeer) - edwinH
Pastorie Lambertuskerk De Weere (Opmeer)
Wikimedia Commons - edwinH

Monumentenzorg Opmeer

De gemeente Opmeer zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Wilt u een huis bouwen of uw eigen huis verbouwen? En wilt u advies over duurzaam (ver-)bouwen, energie besparen, energie opwekken en subsidies en financieringsregelingen? Of wilt u advies vragen hoe u kunt voorsorteren op aardgasvrij wonen? Dan kan het Duurzaam Bouwloket u voorzien van gratis en onafhankelijk advies. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Meer monumenteninformatie

Naar boven