Driestedenweg 3, De Weere

Omschrijving

Symmetrisch opgezet driebeukig KERKGEBOUW met vijfzijdig koor aan de zuidwestzijde en met vierkante toren tegen de noordoostzijde van het schip. Het muurwerk is aan de buitenzijde uitgevoerd in rode baksteen, verticaal geleed door diverse reeksen van steunberen, spitsboogvormige vensteropeningen en spaarvelden. De voorzijde van de kerk (NO) wordt gedomineerd door de centraal geplaatste toren met hoge achthoekige spits die aan vier zijden is voorzien van een uurwerk. Ook het muurwerk van de toren heeft een verticale geleding, onder meer door op de hoeken geplaatste steunberen, spitsboogvensters boven de centraal geplaatste hoofdingang en op de verdieping, reeksen van spitsvormige spaarvelden en galmgaten. De toren wordt geflankeerd door lage kapellen, waarvan de linkerkapel (ZO) de doopkapel is. Deze kapellen worden op hun beurt weer geflankeerd door onder tentdak geplaatste volumes waarin zich de linker- en rechteringang bevinden.

De torenspits wordt net als het zadeldak van de kerk en de diverse dakschilden van de kappen boven nevenruimten en dakkapellen, bedekt met lei in Maasdekking.

Het schip heeft een lengte van zes traveeën. De zijbeuken hebben in elke travee een groot spitsboogvenster, de lichtbeuk heeft in elke travee een reeks van drie gekoppelde spitsboogvensters. Deze spitsboogvensters hebben ijzeren harnassen met non-figuratief glas-in-lood.

Aan de binnenzijde is het muurwerk voornamelijk uitgevoerd in witgrijze en antracietkleurige kalkzandsteen, afgewisseld met gele en rode baksteen in een horizontale geleding. De structuur van het muurwerk is echter verticaal en wordt onder meer gevormd door de arcades en de kolonnetten. De arcades hebben samengestelde pijlers waarbij in de basementen gebruik is gemaakt van een strook hardsteen en in de kapitelen van zandsteen.

Zandsteen bevindt zich ook in de kapiteelvormige overgang tussen de kolonnetten en de geboorte van de gordelbogen. Het spitse tongewelf boven het middenschip bestaat uit beschot tussen gemetselde gordelbogen. De zijschepen hebben vierdelige kruis-ribgewelven, met gewelfvelden in gele baksteen. De overspanning van de gordelbogen heeft bij de aanzet van het gewelf spanstaven. Links (ZO) van het priesterkoor bevindt zich de sacristie, met onder meer het oorspronkelijke houtwerk met briefpaneel-decoratie.

Het kerkinterieur bevat nog diverse oorspronkelijke kunstwerken zoals het hoofdaltaar en de beide altaren van de zijschepen, gepolychromeerde sculpturen, het doopvont en het kerkorgel aan de noordoostzijde onder een hoog spits gewelf in het torenlichaam bevindt zich een driezijdig houten orgelbalkon op schragen ten behoeve van het zangkoor, bereikbaar via een hardstenen wenteltrap.

Waardering

De kerk is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en situationele waarde en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het St. Lamberiuscomplex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510440
Complexnaam
St. Lambertus
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Kerkelijk complex, bestaande uit Rooms-katholiek KERKGEBOUW met aangebouwde PASTORIE en bij pastorie behorend TUINHEK aan de zuidoostzijde. Het longitudinale kerkgebouw - in 1907 opgetrokken naar ontwerp van Nicolaas Molenaar en gewijd aan St. Lambertus - is markant gesitueerd aan het zuidelijk einde van het lintdorp De Weere.

Complex-omschrijving.

De kerk staat aan de noordwestzijde van een T-splitsing gevormd door de Driestedenweg en de Vekenweg. De aan de zuidzijde aangebouwde pastorie is ouder dan de kerk en hoorde aanvankelijk bij een rond 1850 gebouwde waterstaatkerk, die werd gesloopt ten behoeve van de huidige kerk. Bij een brand in 1963 stortten kap en tongewelf in de kerk waardoor preekstoel en bankenplan werden verwoest. Bij herstel is het monumentale karakter van de kerk evenwel niet geschaad. Stilistisch kan de kerk worden beschouwd als een voorbeeld van baksteenarchitectuur in neo-gotische stijl. Het interieur heeft daarbij in de detaillering Berlagiaanse kenmerken.

N.B. De kosterswoning aan de nw-zijde valt buiten de complexbescherming

Waardering

Neo-gotisch St. Lamberiuscomplex van kerkgebouw met pastorie en tuinhek van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt vanwege de grote gaafheid en oorspronkelijkheid van het exterieur, de compleetheid van het oorspronkelijke interieur en de bijzondere kwaliteit van de voor de kerk vervaardigde kunstwerken. Het kerkgebouw heeft daarbij een belangrijke situationele waarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Driestedenweg 3 1663 BD De Weere Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Basiliek
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 987 Opmeer
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1907 1907 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Molenaar, N. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven