Schoolstraat 47, Aartswoud

BIJGEBOUW aan de westzijde van de voormalige pastorie met aanbouw aan de noordwesthoek.

NB: de aanbouw valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Bijgebouw op rechthoekige oost-west gerichte plattegrond bestaande uit één bouwlaag onder overstekend zadeldak, bedekt met een zwarte Hollandse pan. Het zadeldak heeft aan de noord- en zuidzijde rijk bewerkte houten schoren. Aan de oost- en westzijde is de kap voorzien van gesneden windveren. Aan alle zijden zijn de schieters van de ankers zichtbaar. Het muurwerk van het bijgebouw is opgebouwd uit rode baksteen en houten muurstijlen.

De voorzijde (O) heeft in het midden een spitsvormig drielichtsvenster, met Y-vormig profiel in hout.

De linkerzijde (Z) heeft in het midden een deuropening met houten kozijn en houten deur.

De rechterzijde (N) heeft links een deuropening onder een latei. De deuropening is voorzien van twee openslaande houten deuren. Aan de rechterzijde van de noordzijde bevindt zich de in de inleiding al genoemde aanbouw.

De achterzijde (W) heeft in het midden een groot staand rechthoekig venster met een zesruitsroedenverdeling.

Waardering

Het bijgebouw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven complex (zie complexwaardering).

510438

Inleiding

Complex van voormalige PASTORIE met klein BIJGEBOUW, gelegen aan de westzijde van de Schoolstraat, ten noorden van de Nederlands hervormde kerk. Pastorie en bijgebouw zijn in 1872 gebouwd naar ontwerp van G. Groen in een eclectische bouwstijl met kenmerken van de Chaletstijl, hetgeen vooral blijkt uit de kapvorm. Aan de weg twee vierkante pijlers met dekplaat.

Complex-omschrijving.

Uit twee onderdelen bestaand complex van vrijstaande, voormalige pastorie met één bouwlaag en forse kapverdieping onder licht overstekend pannen zadeldak, opgetrokken in baksteen met stuc-ornamenten en uit een klein, verdiepingsloos bijgebouw onder pannen zadeldak.

Waardering

Complex van voormalige pastorie met bijgebouw van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een voornaam 19de-eeuws woonhuis op het platteland. Het object heeft ensemblewaarde vanwege de ligging nabij de Nederlands hervormde kerk.

Schoolstraat 47 1719 AT Aartswoud BY Ja
Groen, G. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur