Kasteelstraat 6, Horn

Omschrijving

PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. parkgedeelte rond het kasteel c. parkgedeelte met lange vijver d. Franse tuin e. moestuin f. weilanden ad a.: de oprijlaan is het verlengde van de Kasteelstraat en loopt verder in zuidoostelijke richting waar hij eindigt op de weg langs het Lateraal kanaal; vroeger, voordat het kanaal gegraven was, kwam de laan via een flauwe bocht uit op de Rijksweg. De laan heeft een puinverharding en wordt aan beide zijden geflankeerd door een enkele rij oude zomereiken; aan het kanaaleinde van de laan staan geen bomen. Het tracee van de laan is XVIII of ouder.

Ter hoogte van de toegangsdam naar het kasteel ontbreken bomen en verbreedt de verharding zich tot een soort vaaggevormd voorplein, waaraan liggen: de twee poorten (zie 7) naar het park en de moestuin, de Fransetuin en enkele bijgebouwen (zie 3). ad b.: het parkgedeelte rond het kasteel ligt in de -inmiddels- droge bedding van de kasteelgracht; het noordwestelijke stuk gracht voerde in het begin van de 20e eeuw nog water, zeker in de winter; in dit deel nog de restanten van twee bakstenen bruggehoofden; verder een ijskelder (XVIII/XIX) in de oksel van de ringmuur en één der steunberen; baksteen, maakt bouwkundig onderdeel uit van de muur. De verbinding (over de droge gracht) tussen de Kasteelstraat en het kasteel wordt gevormd door een brede oplopende aarden dam; vroeger (tot begin XIX?) lag hier een brug. Vanaf de dam loopt een pad helemaal rondom het kasteel door de oude bedding. ad c.: dit parkdeel sluit aan de noordkant direct aan op het hiervoor genoemde deel en wordt in de lengte in twee nagenoeg gelijke stukken gedeeld door een lange smalle vijver, een laagte die wellicht te maken heeft met de vroegere winterbedding van de Maas. Er zijn resten van een wilgetenen beschoeiing. De aanleg stamt waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19e eeuw, waarbij het zuidelijk gedeelte het jongst is. Vanuit het kasteel is er een gezicht over de vijver op Roermond. Er zijn via halfverharde paden verschillende wandelingen mogelijk; over de vijver liggen twee bruggen (zie onder 4). Gezien de aanwezigheid van enkele solitairen op bepaalde plekken is het park vroeger opener van structuur geweest. Het park wordt van de oprijlaan gescheiden door een muur en een lage beukenhaag in het verlengde daarvan. ad d.: Franse tuin, XXa; eenvoudige geometrische aanleg aan de noordkant van de Kasteelstraat tegenover de dam: gazon met vaas (zie onderdeel 8), waar omheen een brede border met o.a.rozen en bloeiende struiken. ad e.: de moestuin ligt achter de grote schuren (zie 3), i.e. aan de oostzijde ervan; de toegang is via een poort (zie 7) naast de remise; gedeeltelijk is de moestuin omgeven door muren (zie 6), deels verdwenen of ingestort. Tussen moestuin en oprijlaan een lage beukenhaag, die aansluit op de toegangspoort. Verder de restanten van een druivekas, midden XIX: ijzeren skelet op bakstenen borstwering, waarin op regelmatige afstand van elkaar hardstenen uitkragende achthoekige pilasters, die als basis dienen voor gietijzeren halfronde pilasters met korintische kapitelen; deze dragen het dakskelet. ad f.: de weilanden (sommige vroeger gedeeltelijk boomgaard) vormen de rest van het complex; behoren niet strict tot de parkaanleg, maar zijn wel beschermenswaard als landschappelijk-visuele buffer.

Waardering

PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom van -met name- de laan - vanwege de cultuurhistorische waarde op zich en in relatie tot de andere complexonderdelen - vanwege de visueel-landschappelijke waarde

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510031
Complexnaam
Horn
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving complex:

De buitenplaats HORN bestaat uit een imposant in oorsprong middeleeuws kasteelcomplex met bijgebouwen in een relatief eenvoudige parkaanleg (XIX). Het complex ligt direct ten zuidoosten tegen de oude kern van het dorp Horn en is omgeven door weilanden en boomgaarden. Aan de zuidkant wordt het complex begrensd door de Rijksweg en een kort stuk van de Roermondseweg (weg langs het Lateraal kanaal), aan de westzijde door de Kerkstraat, de kerk plus kerkhof en de Wal, aan de noordkant door bebouwing plus erven aan de Schoolstraat en verder oostwaarts door de Breeweg en aan de oostkant door een boomsingel, die van de Breeweg naar het kanaal loopt. Het complex bestaat uit : KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), BIJGEBOUWEN (3), BRUG (4), POMP (5), MUREN (6), POORTEN (7) en TUINSIERADEN (8). Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering

De historische buitenplaats HORN is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom van met name het kasteel en de bijgebouwen; verder vanwege de markante ligging van het complex in het landschap in samenhang met het dorp.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kasteelstraat 6 6085 BH Horn BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1915 Horn
D 227 Horn
D 2117 Horn
D 1454 Horn
D 1571 Horn
D 226 Horn
D 2035 Horn
D 978 Horn
D 1456 Horn
D 202 Horn
D 1455 Horn
D 1538 Horn
D 201 Horn
D 807 Horn
D 222 Horn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1900 vervaardiging
Naar boven